ChatGPT Nedir? ChatGPT Nasıl Kullanılır?

Okuma zamanı7 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

ChatGPT, dünya çapında etki yaratan bir yapay zekâ uygulaması olarak son zamanlarda gündemdedir. İnsanların bilgiye ulaşma aracı uzun bir dönem Google gibi arama motorlarıydı. Bu arama motorlarını kullanma alışkanlığının ChatGPT'ye doğru yöneliyor olması da ayrıca tartışılan bir meseledir. Yapay zekânın ChatGPT ile böylesine hayatın içine girmesi ve herkese açık olarak bu uygulamanın sunuluyor olması ise herkesin test etme imkânını sunan önemli bir ayrıntıdır. Ayrıca makine öğrenmesi denilen şeyin gerçekleşmesi de ancak herkesin kullanımıyla gerçekleşebilirdi. OpenAI'ın açık bir kaynak sunuyor olması hem bizler açısından avantajlı hem de onların ChatGPT’yi eğitmelerinin en işlevsel yolunun bu olması kayda değer bir detaydır. ChatGPT, her geçen gün bir üst kademeye çıkmasıyla ve dünyadaki birçok bilgiden ve dilden haberdar olmasıyla birçok kişinin ve kurumun gündemindedir.

Geleceğin büyük bir kısmında yer alması düşünülen yapay zekânın bir ön izlemesi şüphesiz ChatGPT’dir. Peki OpenAI’ın büyük bir kullanım yelpazesini herkese açık sunduğu ChatGPT hakkındaki detaylar nelerdir? Aşağıdaki başlıklarla bu detaylara değinilecektir:

  • Yapay zekâ nedir?
  • ChatGPT nedir?
  • ChatGPT özellikleri nelerdir?
  • ChatGPT nasıl kullanılır?
  • ChatGPT nasıl etkili bir şekilde kullanılır?
  • ChatGPT’nin kapasitesi nedir?
  • ChatGPT hakkında eleştiriler ve sonuç

Yapay Zekâ Nedir?

ChatGPT’yi daha yakından tanımanın yolu şüphesiz yapay zekâ kavramına aşina olmaktan geçer. Yapay zekâ, en genel tanımıyla makinelerin zekâsı olarak söylenebilir. Doğal zekânın taklit edilmesiyle makinelerin kullanımına sunulan bir zekâ çeşididir. Yapay zekâ, insan zekâsında olduğu gibi "öğrenme" ve "sorun çözme" yetilerine sahiptir. Fakat bu yetilerin insan kadar yüksek derecede olması için çalışmalar gereklidir. İnsan zekâsının işlevlerini mükemmel bir şekilde taklit etmek ise gerek insanların hata ve yanılma paylarını ele alarak gerekse yanlış düşünme payları öğretilerek mümkün olacaktır.

Yapay zekâ, yalnızca sorun çözme ya da öğrenme değil, aynı zamanda iletişim kurma, karar verme, algılama ve otonom davranışları gerçekleştirme gibi sistemlere de sahiptir. İlk olarak Turing tarafından 1943'te "Makineler düşünebilir mi?" sorusuyla gündeme gelen bu kavram, günümüzde bilgisayardan yapay zekâya yönelerek birçok noktada aktif olarak yerini almaya başlamıştır. 

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, OpenAI tarafından 30 Kasım 2022 yılında prototip olarak piyasaya sürülür. Kısa zamanda birçok alanda bilgiyi anında kişilere vermesiyle insanlar tarafından kullanılmaya başlanır. ChatGPT, iki farklı yaklaşım modeline göre faaliyet gösterir. Bunlardan biri denetimli öğrenme bir diğeri de pekiştirmeli öğrenmedir. Bu iki öğrenmenin gerçekleşmesi için OpenAI, insan eğitmenlerden faydalanır. Prototip olarak sunulduğu dönemden beri herkes tarafından işlenen verileri toplar ve depolar. Bu da ChatGPT'ye soru soran ya da ona bilgi veren herkesin aslında bir yandan onu eğittiğini gösterir. Ayrıca işleyişi hakkında verdiği cevaplarda olumlu ya da olumsuz geri bildirimler alarak ilerleyişini gerçekleştirir.

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, insan zekâsının üretebileceği metinler yazabilen bir sohbet robotudur. Neredeyse her soruya bir yanıt verebilen ChatGPT, bir öğretmen olma işleviyle de öne çıkar. Aynı zamanda ona sorular sorulmasıyla ve bir şeylerin ona söylenmesiyle adeta bir bebek gibi bilgileri öğrenir, işler ve saklar. Google gibi arama motorlarından farklı olarak cevabı herhangi bir siteye yönlendirme yapmadan direkt karşı kişiye verir ve çoğu zaman cevapları çok tatmin edicidir.

ChatGPT özellikleri nelerdir?

ChatGPT özellikleri arasında şunlar vardır:

  • OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, sohbet robotunu kullanan kişinin soru-cevap yapmasına olanak sağlar. Sorulan sorulara karşılık verir ya da kendisine komut verildiğinde o da soru sorabilir.
  • ChatGPT metin yazmakta oldukça iyidir. Ona verilen komutlarla akademik makaleler, edebi metinler ya da senaryolar oluşturabilir.
  • Matematikle ilgili sorulan sorulara yanıt verebilir. Özellikle basit problemleri ve denklemleri çözmekte iyidir. Ona formül öğretildiğinde formüle göre yazılmış olan bir soruyu da çözebilir.
  • ChatGPT'nin yazmış olduğu bir metin, farklı ortamlarda ödev olarak ya da blog yazısı olarak kullanılırsa bir başka kişi bunu ChatGPT'nin yazıp yazmadığını tespit edebilir. Tek yapması gereken yazıyı kopyalayıp ChatGPT'ye bu yazıyı onun yazıp yazmadığını sormaktır. Eğer ChatGPT yazdıysa bu soruya "Evet" yanıtını verir.
  • Kod yazanlar için de ChatGPT işlevsel olarak kullanılabilir. Herhangi bir kod bloğundaki hataların bulunmasında ve düzeltilmesinde yol gösterir.
  • ChatGPT, yazılan bir metni farklı dillere çevirebilir. 
  • Ona bir akademik metin ya da bir blog yazısı sunulduğunda ve bunları özetlemesi istendiğinde hızlı bir şekilde metni özetleyebilir. Ayrıca metindeki anahtar kelimeleri de tespit edebilir.
  • ChatGPT ona anlatılan bir olayla ilgili fikirlerini ve tavsiyelerini sunabilir. 
  • ChatGPT özellikleri arasında en önemlisi sohbet esnasında sizin daha önce yazmış olduğunuz mesajları hatırlamasıdır. Bu özelliğiyle herhangi bir konuda kişisel bir terapist olarak davranabilir ve sizi yönlendirebilir.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

ChatGPT’nin nasıl kullanıldığı özellikle daha önce sohbet robotu deneyimi olmayan kişiler tarafından merak edilir. Aslında kullanımı yalnızca sohbet robotu formunda değil farklı şekillerde de gerçekleştirilebilir. Şu adımları takip ederek ChatGPT’yi kullanabilirsiniz:

1. OpenAI hesabı oluşturun.

İlk olarak https://chat.openai.com üzerinden giriş yaparak karşınıza çıkan üye olma yöntemleriyle bir hesap oluşturabilirsiniz. Bu aşamada ChatGPT’nin sunmuş olduğu şartları okuyup kabul etmeniz gerekecektir. Ancak bu şekilde ChatGPT’yi kullanabilirsiniz.

2. Yazmaya başlayın.

Üye olduktan sonra karşınıza bir sohbet görüntüsü çıkar. Bu görüntüde ilgili noktaya mesajınızı yazarak ChatGPT ile konuşmaya başlayabilirsiniz. 

3. Bir bilgi öğrenmek ya da bilgi öğretmek için kullanın.

ChatGPT kullanımı farklı biçimlerde gerçekleşebilir. İsterseniz bir konu hakkında detaylı bilgi öğrenebilir ya da ona bir bilgiyi öğretebilirsiniz. Bilgiyi öğrettikten sonra bu bilgi hakkındaki fikirlerini sorabilir ya da öğrettiğiniz bilgiyle ilgili farklı bir konuyu düşünmesini isteyebilirsiniz.

ChatGPT Nasıl Etkili Bir Şekilde Kullanılır?

ChatGPT kullanımı oldukça kolay ve pratik şekilde gerçekleştirilebilir. Fakat birçok insanın aklında ChatGPT’yi etkili bir şekilde kullanmaya dair sorular vardır. Kişinin işine kılavuzluk etmesi ve iş yükünü azaltabilmesi için şu gibi yöntemlerle ChatGPT etkili bir şekilde kullanılabilir:

Uygulamayı ne amaçla kullanmak istediğinizi önceden belirleyin.

ChatGPT’yi etkili bir şekilde kullanmak istiyorsanız giriş yapmadan önce hangi amaçla kullanacağınıza dair aklınızda bir fikir olsun. Bu fikir doğrultusunda belli başlı soruları ya da anahtar kelimeleri düşünebilirsiniz. 

Soracağınız soruları ya da öğreteceğiniz bilgileri anlaşılır kılın.

ChatGPT’yi kullandığınız süre boyunca bir yapay zekâ ile konuştuğunuzu unutmayın. Karmaşık ve ne istediğinizi tam olarak bilmediğiniz sorular yöneltmek verimi düşürecektir. Ayrıca sizin ne düşündüğünüzü tahmin edemeyen bir makineden söz ediyoruz. Dolayısıyla yazacağınız şeylerin sınırları belli ve net olursa alacağınız yanıt da bir o kadar iyi olacaktır.

ChatGPT’yi eğitin.

Aklınızda bir konuyla ilgili sorular ya da fikirler olabilir. Fakat hâlihazırda ChatGPT o konuyu bilmiyor olabilir. Özellikle sizin takıldığınız noktaları anlayabilmesi için biraz daha bilgiye ihtiyaç duyması gerekebilir. ChatGPT’yi sohbet içinde eğiterek ondan özgün yanıtlar alabilirsiniz.

Sorularınızı İngilizce sorun.

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin en aşina olduğu dil İngilizcedir. Dolayısıyla İngilizce sorulara ve bilgilere çok daha iyi tepki verecektir. Siz de sorularınızı İngilizce yazarak daha iyi yanıtlar alabilirsiniz.

Uzman gibi davranmasını isteyin.

ChatGPT’ye ne gibi davranması gerektiğini söylediğinizde onun gibi davranmaya çalışacaktır. Bir SEO uzmanı, doktor, psikolog ya da avukat gibi düşünmesini ve davranmasını talep edebilirsiniz. Bu sayede kesin bir bilgi vermeyecek olsa da mesleğinizle ve danışmak istediğiniz konuyla ilgili size bir yol gösterebilir.

İçeriklerinizi oluşturmak için ChatGPT’den faydalanın.

ChatGPT özellikle İngilizce alanında gramer açısından doğru içerikler üretebilir. Her ne kadar çoğu kişiye benzer yanıtlar verecek olsa da içerik oluştururken bir yardımcı olarak ChatGPT kullanmanız mümkündür. Ondan başlık talep edebilir, yazının yapısı hakkında fikir alabilir ya da içeriğin bir kısmını sonradan düzeltmek şartıyla ondan alabilirsiniz. İçerik yazma ve planlama konusunda ChatGPT iyi bir yardımcıdır.

Yemek tarifleri talep edin.

Günlük yaşamda birçok kişinin zorlandığı konulardan biri yemek tarifleri üretmektir. Bu işlemi ChatGPT özellikleri ile daha rahat yapabileceksiniz. ChatGPT’ye elinizde olan malzemeleri söyleyerek istediğiniz şekilde tarifler alabilirsiniz. Beslenme biçiminize uygun sıfırdan tarifler almanız da mümkündür. ChatGPT "Bu akşam ne yesek?" sorusuna etkili bir şekilde yanıt verir.

Kod yazmak için kullanın.

Hâlihazırda kod yazmayı bilmeyen biriyseniz ihtiyacınız olan kodları ChatGPT'den talep etmeniz mümkündür. ChatGPT, Python ve C++ gibi dillerde kod üretebilir. Bu kodların işlevlerini öğrenmek için yine ChatGPT'ye sorarak yanıtlar alabilirsiniz. 

ChatGPT’nin Kapasitesi Nedir?

ChatGPT, kapasitesi artırılabilen ve neredeyse her konuda bir fikri olan sohbet robotudur. Kimi zaman içerik açısından uygun olmayan cevaplar verebilir ya da ideolojik yaklaşımlar içinde olabilir. Fakat bu durum ChatGPT’nin özünde kötü olduğunu ifade etmez. Yalnızca ona gelen komutlarla öğrenen ve bilgi üreten bir araçtır. Bu sebeple sınırları hakkında fikir sahibi olmak, ondan gelecek yanıtları değerlendirmek için önemlidir.

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT'nin mutlak bir doğru üretmediğinin ve verdiği yanıtların yanlış olabileceğinin farkında olarak onunla sohbet etmek önemlidir. Emin olmak için mutlaka ikinci kez teyit etmek gerekir. Ayrıca ChatGPT, 2021 yılına kadar var olan bilgilere hakimdir. Bu yıldan sonraki bilgiler hakkında sınırlı bilgisi vardır. Bir taraftan diğer söylentiler ChatGPT’nin doğru bilgiyi en iyi şekilde aktarması için her geçen gün daha iyi olduğu yönünde iddialarda bulunur. Yeni yeni herkes tarafından kullanılmaya başlandığı için zamanla kapasitesinin genişleyeceği yönünde görüşler vardır.

ChatGPT Hakkında Eleştiriler ve Sonuç

ChatGPT’nin gelecekte nasıl bir noktaya geleceğini az çok tahmin etmek mümkündür. Özellikle içerik alanında birçok önemli adımlar atacağı söylenebilir. Ayrıca psikolog, avukat ya da farklı danışmanlık alanlarında kapasitesini daha da genişleteceği yönünde söylentiler vardır. Bir diğer yandan ChatGPT özellikleri silah olarak kullanımı konusunda endişeler de söz konusudur. Özellikle "Şunun gibi davran." komutlarına uyması ve belki de etik olmayan yanıtlar vermesiyle birçok suçun öncüsü ve fikir vericisi olabilir. Bu da devletleri endişelendiren bir durumdur. Örneğin İtalya bu gibi gerekçelerle ChatGPT’yi bloke etmiştir. Bir diğer tarafta aralarında Elon Musk, Steven Wozniak gibi 1000’den fazla kişinin imzasının olduğu açık mektupta ChatGPT 4’ün getirecekleri hakkındaki endişeler ifade edilir.

ChatGPT özellikle bu alanda en gelişmiş araç olduğu için birçok eleştiriye maruz kalması normaldir. Yapay zekânın meslekler açısından nasıl bir noktaya geleceği de ChatGPT tarafında tartışılan noktalardır. Birçok komutu alması, işlemesi, öğrenmesi ve fikir yürütmesi ChatGPT’nin ne kadar gelişmiş olduğunun göstergelerindendir. Bu da birçok mesleğin gelecekteki işlevi hakkında endişeleri oluşturabilir. Fakat günün sonunda yapay zekâ, birçok alanda hayatımızda olacağı için buna uygun önlemler alabilmek de bizlere kalır.

Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.