E-ticaret Paketi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

güncellenmiş 18 Şubat 2022
Okuma zamanı3 dakika
Buğra Çil
Buğra Çil
İş Geliştirme Uzmanı

E-ticaret siteleri kullanıcı dostu, 24 saat müşterilerinizin erişebileceği şekilde hizmet sunan ve konumdan bağımsız olarak her noktaya ürün satış imkânı sundukları için tüm şirketler için artık olmazsa olmaz bir yardımcıyken, bazense esas sürecin yönetildiği bir ana iş yeri haline gelmiştir.

Peki yüzlerce seçenek içinde doğru e-ticaret altyapı sağlayıcısını nasıl bulacağız? Bunun için hem kendimize hem satın almayı düşündüğümüz firmalara bazı sorular sormamız gerekiyor.

Açık Kaynak Kodlu Mu, Size Özel Geliştirilen Bir Yazılım mı?

Bu soru yüzlerce seçenekten, onlarca seçeneğe indirgemenize yarayacaktır. Piyasada yer alan birçok serbest çalışan yazılımcılar ya da firmalar ücretsiz yapıları sizlere birtakım düzenlemeler yaparak ücretli şekilde satmaktadır. Eğer bu yazılımlar işinizi çözümlüyorsa; zaten bunları ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Burada esas konu güvenlik ve satış sonrası alacağınız destektir.

Ücretsiz yazılımları, aracı bir yerden veya direkt kullanabilmek için gerekli teknik bilgiye sahip olsanız dahi saldırılara her zaman müsait bir yapınız olacaktır. Kodların açık; yani erişilebilir olması, hangi sayfada açık olduğunu bulmak isteyenler için eşsiz bir fırsattır. Büyük oranda PHP dilinde hazırlanan bu siteler hem işletim sistemi, hem de yazılımlarında ücretsiz olması sebebi ile güvenlik anlamında profesyonel çözüm sunmayacaktır.

Destek Ekibinizde Yazılım Geliştirici Var Mı?

Bir önceki sorunun devamı niteliğinde olan bir soru, eğer sadece var olan sistemi size kurup verecek sonrasında ise herhangi bir sorun veya isteğinizde size dönüş sağlanamayacaksa bu kısa ve uzun vadede size sadece zaman ve para kaybı olarak geri dönecektir. Gelişmeyen bir yazılım mutlaka bir süre sonra kullanılmaz hale gelecektir.

Referanslarınız Var Mı, Kaç Yıldır Hizmet Veriyorsunuz?

En önemli detaylardan biri sizinle benzer sektörde hizmet veren referanslarından hali hazırda bir sitenin olup olmadığıdır. Birçok firma referanslarını gizlemekte, birçoğunda da bu gösterim alanı hiç olmamaktadır. Mutlaka firmanın geçmişini, referanslarını ve yorumlarını araştırmadan bu yola çıkmayınız.

Paket İçeriği ve Ödemeleri Ne Şekildedir?

Ömür boyu lisans kulağa çok hoş gelen bir söz, fakat bu maalesef profesyonel bir iş için mümkün değildir. Rakamları yüksek tutarak ömür boyu lisans verdiğini ileten firmaların çoğu hazır ücretsiz sistemleri sunan bir kısmı da esasında bir yıl sonra ihtiyacınız olacak olan güncellemeleri, barındırma, SSL sertifikası, yedekleme ve destek gibi ürünleri ya da hizmetleri sunmayan firmalardır. Bunlar gizli ücretlendirilir. Bir e-ticaret sitesinin 1 yıl içinde onlarca defa güncellenmesi gerekir. Güncellenmeyen yazılım 1 yıl sonra yarı fonksiyonu çalışmayan, SEO uyumu, yapısı, görünümü artık eski kalan bir sisteme döner. Peki bunu güncellemek istediğinizde ne olur? Sizden esas ücrete yakın bir rakam talep edilebilir. Daha önemlisi tüm sitelerin her yıl barındırma, SSL sertifikası, yedekleme ve destek gibi teknik maliyetleri vardır. Lisans ücreti ödemeden aldığınızı varsaydığınız e-ticaret sitesine sonraki yıl ödeyeceğiniz hizmet tutarları belirsiz ve yüksek olacaktır.

Demo Talep Edebilir Miyim?

Paneli incelemeden sadece marka veya fiyat üzerinden hareket etmek oldukça yanlış olacaktır. Size paneli tüm detayları ile anlatan bir video veya tanıtım araçları olmalıdır. Demo talep ettiğinizde fonksiyonları test edebilmeniz ve bu konuda yardım alabilmeniz önemlidir.

Paketleriniz SEO Uyumlu Mudur?

Bir ürün sayfasına veya bir kategoriye girdiğinizde üstte yazan sayfa adresinde? productid=212 gibi bir ibare gördüğünüz anda bu yazılımın 10 yıl önceden kalma olduğunu rahat şekilde anlayabilirsiniz. Girdiğiniz ürünlerin başlıklarına göre sayfa adresleri oluşturmalı, etiketlemeli, yapılandırılmış veriler oluşturulmalı, otomatik Google site haritası olmalıdır. Bu sadece bir ön bilgi, bunun gibi yüzlerce detay e- ticaret sistemlerinde yer almalıdır. Aksi durumda aldığınız site Google ve benzeri arama motorlarındaki sıralamalarda geride kalacaktır.

E-Ticaret Paketleri için Ek Çalışmalarınız (Reklam-SEO-Sosyal Medya vb.) Var Mı?

E-ticaret paketi aldıktan sonra birçok ihtiyacınız olacaktır. Tabi bunlar opsiyoneldir; yani zorunlu olmadığınız, ancak yaptığınızda mutlak fayda göreceğiniz dijital reklam, SEO, sosyal medya çalışmalarıdır. Bu hizmetler için farklı firmalarla çalışmak, karşılaştırmak, aramak yerine hepsini çalıştığınız e- ticaret firması üzerinden yaptırabilmeniz hem güven hem kolaylık hem de fiyat anlamında size artı sağlamalıdır.

E-Ticaret Paketlerinizde Entegrasyon Çözümleri Var Mı?

N11, Gittigidiyor, Trendyol, PTTavm gibi pazaryerlerinde oluşturacağınız sanal mağazanız için ürünlerinizi listelemek istiyorsanız bu soru çok çok önemli. Eğer yazılımınızda ve seçeceğiniz pakette bu özellik yoksa bunun için bir paket fiyatı kadar daha entegratör firmalara ödeme yapmanız gerekiyor ve ayrıca birden fazla panelde çalışmak zaman kaybı olacaktır.

E-ticaret Paket Fiyatları

Önemli etkenlerden biri ise; tabi kıyas yaparken ne istediğiniz ve o kriterlerdeki diğer hizmet verenlerin size sunacağı fiyat teklifleridir. Paketlere ait içerikleri diğer paketlerle karşılaştırırken isim ya da sıralamadan ziyade içeriğine özellikle dikkat etmenizi öneririz.

CMS partnerlerimizden Odyo Bilişim’in e-ticaret paketlerini incelemek için lütfen tıklayınız.

Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.