YouTube Para Kazanma ve Şartları Nelerdir?

Okuma zamanı7 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

YouTube Para Kazanma ve Şartları Nelerdir?

Kişilerin kameraya ve video düzenleme programlarına ulaşabilirliklerinin gelişmesiyle video konusunda içerik üreticilerinin sayısı da günden güne arttı. Özellikle bu konuda en büyük etkinin YouTube olduğu yadsınamaz bir gerçek olarak öne çıkar. YouTube’da video paylaşarak herhangi bir konu hakkında bilgi vermek, eğlence içeriği üretmek, müzik paylaşmak ya da film ve dizi gibi farklı seçenekleri insanlara sunmak mümkündür. Bunların tüketilebileceği gibi herkesin YouTube’da içerik üretebilmesinin de önü açılır. Kişiler istedikleri içerikleri YouTube aracılığıyla tüm dünyayla paylaşabilme özgürlüğüne sahiptir. Bu durumun bir artısı da YouTube üzerinden para kazanma imkânının tanınmasıdır. Hem içerikler daha fazla insana ulaşır hem de YouTube izlenme sayısı arttıkça video içeriğini üreten kişiye bu oranda bir ücret ödemesi yapar. 

YouTube aracılığıyla bir yandan istenilen içeriklerin paylaşılmasının bir yandan da para kazanmanın mümkün olmasıyla insanlarda buna dair soru işaretleri gelişir. YouTube’un para kazanma üzerine nasıl bir kural belirlediği ve ilerleme sürecinin ne şekilde gerçekleştiği merak edilir. Bu yazı içinde şu başlıklar çerçevesinde konu açıklanacaktır:

  • YouTube nedir?
  • YouTube’da hangi içerikler paylaşılabilir?
  • YouTube’da video nasıl paylaşılır?
  • YouTube’da para kazanma şartları nelerdir?
  • YouTube’da 1 milyon izlenme kaç paradır?
  • YouTube shorts ile nasıl para kazanılır?

YouTube Nedir?

Kullanıcılarına video yükleme, izleme ve izledikleri videoyu diğerleriyle paylaşabilme imkânı tanıyan YouTube, 2005 yılında kurulmuştur. PayPal çalışanları tarafından kurulmuş olan YouTube’u 2006 yılında Google 1,65 milyar dolara satın alarak bünyesine dahil etmiştir. Başlardan itibaren kullanıcıların video yüklemesi için üyelik isterken izlemek için herhangi bir üyelik şartı taşımaz. 2014 yılından itibaren ise video içerikleri yükleyen kullanıcılarına ücret ödemeye başlar. Bu gelişmeyle birlikte daha fazla üyelik alır ve video içerik üretiminde de büyük bir sıklığa ulaşır. Müzisyenlere, komedyenlere, yönetmenlere, alanında uzman kişilere ve röportaj yapanlara bunları geniş kitlelere ulaştırabilmeleri için iyi bir fırsat sağlar. Şu anda premium üyelik sistemiyle, shorts özelliğiyle ve kendi yayınlarını yapmaya başlamasıyla dünyada birçok video formatı sağlayan firmanın en büyük rakibi niteliğindedir.

Hangi içerikler YouTube aracılığıyla paylaşılabilir?

YouTube video içerik paylaşımına imkân sağlayan bir platform olarak bu içeriklerde bazı kısıtlamalara gider. Özellikle pornografik içeriklerin paylaşılması YouTube’da mümkün değildir. Sağlık alanında tıpla ilgili videolar paylaşılabilirken açık ve cinsellik içeren videoların platformda paylaşılması yasaktır ve paylaşıldığı anda yapay zekâ aracılığıyla video tespit edilerek yayından kaldırılır. İnsanların önüne çıkan ve paylaşılabilen video içerik kategorileri arasında ise şunlar yer alır:

  • Bir konu hakkında derinlemesine ya da yüzeysel bilgiler sunan videolar
  • Mizahi içerikte olan videolar
  • Sokak röportajları gibi insanların fikirlerini sundukları videolar
  • Müziklerin klipsiz ya da klipli yayınlandığı videolar
  • Podcast videoları
  • Telif hakkı gerektirmeyen filmler, diziler ve belgeseller
  • Ders ve eğitim içerikli videolar

YouTube’da Nasıl Video Paylaşılır?

YouTube aracılığıyla video paylaşımı yapmak aslında çok kolaydır. YouTube stüdyo ile video paylaşma adımları tek tek tanıtılır. Bu adımlar; bir video dosyasının ilgili noktaya yüklenmesi, ardından videonun başlığına ve içeriğine dair bilgilerin yazılması, videonun etiketlerinin en fazla üç tane olacak şekilde eklenmesi ve son olarak paylaşım zamanının seçilmesi süreçlerini kapsar. Bir video yüklediğinizde YouTube bu videonun ses ve görüntü açısından telif içerip içermediğini otomatik olarak kontrol eder ve yayınlayabilmeniz için bu süreçten sonra size izin verir. 

YouTube aracılığıyla video paylaşma süreci kolay olsa da videonun YouTube’a hazırlanma süreci uzun olabilmektedir. Özellikle bu sürecin son zamanlarda daha fazla standartlaşmasının etkisiyle bir video düzenlenme yapılmadan paylaşılırsa düzenlenmiş videolara göre daha az etkileşim alır. Bu düzenlenme süreçleri içinde; videoda bir koreografinin olması, gereksiz konuşmaların ya da sessiz kısımların yer almaması, görüntünün kaliteli olması, varsa ses için mikrofon kullanılmış ya da sesin iyileştirilmiş olması gibi faktörler yer alır. Birçok YouTuber’ın daha ön plana çıkabilmesinde bu noktalara ne kadar özen göstermiş olduğu belirleyici olmuştur.

YouTube aracılığıyla video paylaşım yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

YouTube aracılığıyla paylaşılan videolar için bir kanalınız varsa şu noktalara dikkat etmeniz daha iyi bir süreç geçirmeniz için önemli olacaktır:

  • Videolarınız için bir taslak belirleyin. Bu taslak yalnızca başlık ve açıklama için değil aynı zamanda düzenleme süreçleri içinde olabilir. Örneğin video içindeki ses ve görüntü geçişlerinin sizin profilinize uygun bir şekilde gerçekleşmesi, bu geçişleri izleyen kullanıcıların sizi hatırlayabilecek olması gibi.
  • Düzenli video paylaşımı yapmaya özen gösterin. Eğer YouTube üzerinden bir kariyer hedefliyor ve para kazanmak istiyorsanız düzenli paylaşım yapmak çok etkili olacaktır. Bunun için bir gün seçebilir, her hafta ya da iki haftada bir paylaşım yaparak bir düzen ayarlayabilirsiniz. Bu sayede izlenmelerinizin sayısı günden güne artar ve sadık takipçileriniz olur.
  • Yorumlara ve beğenilere dikkat edin. Takipçilerinizin sizi ne konularda eleştirdiğini fark ederek bu konularda kendinizi geliştirmeye özen gösterebilirsiniz. Bunu yanı sıra bazı yorumlar saldırgan içerikte olabilir ve sizi olumsuz etkileyecek noktaları içerebilir. Bu yorumları olabildiğince dikkate almamak, kendi çizginizden sapmamak mental sağlığınız için önemli olacaktır.
  • Paylaşım yaptığınız sektörde diğer kanalların neler yaptığına, hangi konulara odaklandığına bakabilirsiniz. Diğerlerinden haberdar olmak güncel kalmanız için önemli referanslar oluşturacaktır.
  • Kanal ortaklıklarına gidin. Farklı kanallarla iş birliği yaparak onların hedef kitlelerinden insanları kendi bünyenize dahil edebilirsiniz. Özellikle disiplinler arası videolar insanların da dikkatini çekecektir.
  • Videonuzu paylaştıktan sonra shorts özelliğini kullanarak videonuzun etkili kısımlarını kısa bir şekilde burada da paylaşın. Bu sayede videonuzu izlemeye yönelik insanların aklında bir fikir oluşturabilir, onları etkileyerek asıl videonuza çekebilirsiniz.

YouTube’da Para Kazanma Şartları Nelerdir?

2014 yılından itibaren video içerik paylaşımı yapan kullanıcılara para ödenmesi YouTube’da geçerlilik kazanır. Bu tarihten itibaren bu şartlarla ilgili birçok gelişme yaşanır. Özellikle Türkiye’de başlarda vergi gerektirmeyen YouTube gelirleri artık vergi gerektiren bir noktaya taşınmıştır. Türkiye’de içerik üreten birçok YouTuber şirket açarak bu gelirleri vergilendirmiştir. Buna ilişkin son gelişmelere göre YouTube’da para kazanmak için ilk olarak YouTube İş Ortağı Programı’na başvurmanız gerekecektir. Para kazanma sürecinizin başlaması için 18 yaşından büyük olmanız ve en az 1000 abonenizin olması şartları aranır. Bu programa kabul edildikten sonra YouTube üzerinden şu kategorilerle para kazanmanız mümkün olacaktır:

Reklamcılık geliri

Reklam gelirleri, YouTube’da ilk olarak ortaya çıkan gelir türlerinden biridir. Videonuzu izleyen bir kişi izleme sürecinde videonuzun bazı kısımlarında reklamlarla karşılaşır. Bu reklamları izlediğinde ya da reklamlara tıkladığında ise siz gelir elde edebilirsiniz.

Kanal üyelikleri

Son yıllarda ortaya çıkan bu özellik ile "Katıl" düğmesine tıklayan bir takipçiniz size aylık olarak bir gelir öder ve siz bu düğmeye tıklayan kitle için özel içerik üretirsiniz. Hem reklam gelirlerinin dışında bir gelir elde ederken hem de özel üyelik oluşturmuş olursunuz. Üyelerinize özel videolar paylaşabilir, canlı yayınlar yapabilir veya onlarla etkileşime geçebilirsiniz. 

Ürün rafı

YouTube üzerinden para kazanmak için bir yöntem de ürün rafını paylaşmaktır. Ürün rafını paylaştığınızda sizi takip eden ya da etmeyen kişiler profilinize girerek bu ürünleri inceleyebilir ve satın alabilir. Bu sayede de gelir elde etme şansınız vardır. Bu özellikle para kazanabilmeniz için en az 10 bin takipçiniz olmalıdır.

Süper chat ve süper etiketler

Canlı yayın yaptığınızda bir süre sonra daha fazla üyeye seslenme şansı yakalarsınız. Çok fazla izlendiğinizde ve çok fazla yorum aldığınızda takipçileriniz yorumlarının diğer yorumlardan daha ön planda olabilmesi için ücret ödemesi yapar. Siz de bu ücret ödemeleriyle gelir elde edebilme şansı yakalarsınız.

YouTube premium üyeleri

YouTube Premium alan kullanıcılar bir video izlerken reklamlara maruz kalmadan ve bölünmeden bu videoyu izleyebilir. Bu üyeliği olan kullanıcılardan biri sizin videonuzu izlediğinde o üyelikten siz de pay alarak gelir elde edebilirsiniz.

YouTube’da 1 Milyon İzlenme Kaç Paradır?

YouTube’da izlenme başına ücret ödemesi sistemi vardır. Belirli bir izlenme sayısından sonra bu ödeme sistemi devreye girerek sizin izlenme sayınıza göre bir ödeme yapılır. Fakat burada aldığınız miktar için tek etken videonuzun kaç milyon izlenmede olduğu değildir. Aynı zamanda videonuzun kategorisi, uzunluğu ve aldığı etkileşim de önemli olacaktır. Herkesin çok fazla karşılaştığı viral bir videonun bir kanal aracılığıyla paylaşılması sonucu aldığı izlenme ile bir konu hakkında bilgi sunan bir kanalın aldığı 1 milyon izlenme arasında bir önemli bir fark vardır.

Herkesin çok fazla tercih ettiği videoların alabileceği reklam sayısının çeşitliliğini de bir o kadar fazladır. Bu sebeple çeşitlilik arttığı için her alandan reklam alabilen bu videolar daha az gelir elde eder. Fakat eğitim gibi çok fazla izlenme almayan kategoriden bir videonun çok fazla izlenmesi, daha niş alanlarda reklam alınacağı için kazancı da bir o kadar artıracaktır. Bu nedenle 1 milyon izlenme sonucu kanal sahibi 2 bin dolar ile 10 bin dolar arasında değişkenlik gösteren bir gelir elde edebilir.

YouTube Shorts ile Nasıl Para Kazanılır?

Tiktok ve Instagram’da oldukça popülerlik kazanan reels gibi video paylaşımları YouTube kendi bünyesine "YouTube Shorts" olarak dahil etmiştir. Ayrıca bunlar üzerinden kullanıcıların gelir elde edebileceği bir sistem kurmuştur. Bu sistemin adı "YouTube Shorts Fonu" olarak geçer. Düzenli olarak her ay belirli shorts paylaşımcılarına ayrılmış olan Shorts Fonu, 100 milyon ABD doları tutarındadır. Her ayın ilk haftasında bu fondan yararlanmaya hak kazanan kişiler e-posta aracılığıyla bilgilendirilir. Bu fon aracılığıyla toplam 100 dolar ile 10 bin dolar arasında para kazanmak mümkündür. Bu fonun verilerek para kazanabilmeniz için şu şartları sağlanmanız gerekir:

  • Kanalınızın 180 günlük olması ve bu süre içinde en az 1 tane shorts paylaşmış olmanız gerekir.
  • YouTube’dan gelir elde etme şartlarına uymanız gerekir.
  • Videonuz herhangi bir telif ihlali içermemelidir.
  • Diğer sosyal medya platformlarının logolarının ya da onları ifade eden herhangi bir görselin shorts içinde olmaması, yalnızca YouTube için paylaşılmış olması şartı vardır.
  • İçerikleri paylaşan kanal sahibinin yaşının ABD sınırları içinde en az 13, diğer ülkelerde ise belirlenen reşit olma yaşına uygun bir yaşta olması gerekir. Türkiye sınırları içinde en az 18 yaşında olunmalıdır.
  • 13 yaşından büyük kullanıcılar eğer içerik paylaşmak istiyorlarsa vasi ile bu sürecin takip edilmiş olması, AdSense hesabından onların adına ödemelerin aktarılması şartı aranır.
  • YouTube Shorts fonu belirli ülkeler için geçerlidir. Bu ülkeler dışında bu fondan yararlanılması mümkün değildir.
Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.