Dijital Cüzdan Nedir? En İyi Dijital Cüzdan Uygulamaları

Okuma zamanı7 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

İnternet üzerinde ve fiziksel alanlarda yapılan alışverişler geleneksel yöntemlerle gerçekleştiğinde zaman ve güvenirlik açısından insanlarda soru işaretleri yaratabilir. Özellikle para yönetimi konusunda bu harcamalarda kontrol sağlamak güç olabilir. Harcamaları daha kontrollü, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmek için ise dijital cüzdan uygulamaları geliştirilmiştir. Birçok bankaya dair bilgileriniz dijital cüzdanlar içinde sizin tarafınızdan eklenerek yer edinir. İnsanlar buradan kolaylıkla ödemelerini gerçekleştirebilir ve ödeme alabilir. Hızlı ve güvenli oluşları, banka bilgilerinin kaydedilmesiyle zamandan tasarruf edilmesi; kullanılmasının başlıca gerekçeleri arasındadır.

Dijital cüzdana ve dijital cüzdan uygulamalarına dair şu başlıkları takip ederek detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz:

  • Dijital cüzdan nedir?
  • Dijital cüzdan ile geleneksel ödeme yöntemleri arasındaki fark nedir?
  • Dijital cüzdan nasıl kullanılır?
  • Dijital cüzdanın özellikleri nelerdir?
  • En iyi dijital cüzdan uygulamaları nelerdir?
  • Dijital cüzdanların kullanıcı ve satıcı açısından avantajları nelerdir?

Dijital Cüzdan Nedir?

Dijital cüzdan ya da e-cüzdan, insanların ödeme yöntemlerini hem fiziksel alanda hem de internet alanında kolaylıkla gerçekleştirmesine olanak sağlayan uygulamadır. Birçok kart aynı anda taşınmak yerine dijital cüzdan içinde yer edinebilir. Bu bilgiler kullanıcılar tarafından cüzdana eklenir ve ödeme yapılırken hızlı ve pratik olunur. Akıllı telefonlar içinde kolaylıkla kullanılabilen dijital cüzdanlar, şifreleme sistemleriyle güvenli bir alışveriş gerçekleştirmeyi mümkün hâle getirir. Aynı zamanda harcamaların düzenli bir şekilde takip edilmesi dijital cüzdan uygulaması içinde görülebilir.

Dijital cüzdan ile geleneksel ödeme yöntemleri arasındaki fark nedir?

Dijital cüzdana ihtiyaç duyulmasıyla geleneksel yöntemler sorgulanmaya başlanmıştır. Nakit taşımak ya da kartla ödeme yapmak zaman içinde daha az karşılaşılan ödeme yöntemleri arasında olacaktır. Dijital cüzdanın geleneksel ödeme yöntemlerinden temel farkları arasında; kartların taşınmamasıyla kart bilgilerinin çalınmasının ya da kopyalanmasının önüne geçilmesi, nakit taşımayarak harcamaların nereye gerçekleştiğinin dijital bir ödeme ile otomatik olarak kategorize edilebilmesi ve paranın eksik ya da yetersiz olma durumunun önüne geçilmesi vardır. 

Dijital Cüzdanın Özellikleri Nelerdir?

Dijital cüzdan farklı banka bilgilerinin içeride yer edinmesini ve korunmasını sağlayan bir sistem sunar. Direkt banka bilgilerine gerek duymadan para transfer edilmesiyle de kullanılabilir. Özellikleri arasında; paraların depolanması, işlemlerin gerçekleşebilmesi, bilgisayar gibi internete erişimi olan tüm cihazlardan takip edilebilmesi, kripto para birimlerinin alınması ve depolanması gibi ekler olabilir. Her cüzdanda farklı özellikler olduğu için dijital cüzdanları genelleyerek özellik sunmak güçtür.

Dijital Cüzdan Nasıl Kullanılır?

Birçok insan için yeni bir sistem olan dijital cüzdan uygulamaları, kullanımıyla ilgili insanlarda kafa karışıklığı oluşturabilir. Uygulamaları kullanabilmek için öncelikle akıllı telefonlarınızdan dijital cüzdan uygulamalarından birini indirmeniz gerekir. Ardından buraya banka kartı, kredi kartı ya da ön ödemeli kart bilgilerinizi ekleyebilirsiniz. Dijital cüzdanlardan bazıları ise kullanım için banka bilgilerine ihtiyaç duymaz. Size verilen hesap numarası aracılığıyla dijital cüzdanınıza para aktarımı yaparak kullanmanıza olanak sağlar.

Bu uygulamaların kullanımı ise oldukça pratiktir. İnternetten ya da fiziksel bir yerden alışveriş yapacağınız esnada telefonunuzla tek tıkla ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda web arayüzü aracılığıyla da dijital cüzdan uygulamaları ile alışveriş yapabilirsiniz. Esnekliği ve kolay kullanımı nedeniyle daha çok mobil uygulama olarak öne çıkmaktadır. 

Dijital cüzdan kullanımındaki yaş sınırı

Kimlerin dijital cüzdan kullanabileceği de merak edilen noktalar arasındadır. Bankalarda olduğu gibi dijital cüzdanlarda da yaş sınırı vardır. Yasal olarak 18 yaşını doldurmamış kişiler dijital cüzdan kullanamaz. 

En İyi Dijital Cüzdan Uygulamaları

Dijital cüzdan uygulamalarının tercih edilme kıstaslarında kullanım açısından pratik ve güvenilir olması ön sıralarda gelir. Bu yüzden birçok kişi en çok tercih edilen ve hakkında olumlu yorumlar yapılmış olan uygulamalara yönelir. Fakat bu mobil uygulamaların sağladığı ve sağlamadığı özelliklere de dikkat ederek tercih yapmak önemli olacaktır. Güvenlik ve yaşanılan sorunlar açısından da destek sistemlerinin nasıl olduğu önemlidir. Öne çıkan dijital cüzdan uygulamaları arasında sıralanan bu uygulamalara kullandığınız cihaza ve yapmak istediğiniz işlemlere göre göz atabilirsiniz:

1. Google Pay

Google, şirket olarak birçok farklı uygulama ile internet ortamında hizmet verir. İnsanlarda güvenilir bir imaj çizmiştir. Google Pay uygulaması ile Android telefonlarda e-cüzdan kullanımına olanak sağlar. Ayrıca uygulama içinde para transfer edebileceğiniz seçenekler de yer alır. Bu işlemler gerçekleşirken herhangi bir kesinti yapmaz. Google Pay’i Android cihazınızın yanı sıra akıllı saatinizde de kullanabilirsiniz. Apple cihazlarında da bazı fonksiyonları aktif olmasa da kullanım olanağı sağlar.

Google Pay’in eksilerinden bazıları ise içeride nakit olmadığı sürece ödemelerinizi gerçekleştirememenizle ilgilidir. Bu yüzden mutlaka nakit olmasına dikkat edin ya da kredi kartınızın internet alışverişine açık olmasını sağlayın. Ayrıca NFC özelliği olmayan eski bir telefona sahipseniz fiziksel alanlardaki harcamalarınızda Google Pay ile ödeme yapamazsınız. 

2. Apple Pay

iOS 10 ve sonraki versiyonlar için uyumlu bir şekilde çalışan Apple Pay, Apple’ın telefonlarıyla, akıllı saatleriyle ve iPad’leriyle uyumlu bir şekilde çalışan dijital cüzdandır. Şu anda Apple Pay’in 500 milyondan fazla kullanıcısı vardır. Bu dijital cüzdan içine toplam 8 kart eklenebilir. Cihazlarınızda yer alan NFC özelliğiyle marketlerde, restoranlarda veya mağazalarda kolaylıkla ödemeler gerçekleşir.

Apple Pay’in eksilerinden biri ödeme esnasında belirli bir ücret alıyor olmasıdır. Ayrıca Apple Pay yalnızca Apple cihazlarıyla uyumludur. Android cihazlarınızdan Apple Pay’i kullanamazsınız. İşlemler esnasında da bazı cihazlarla senkronize olmakta sorun yaşayabilir. 

3. Square Cash

Dijital cüzdan uygulamalarından biri olan Square Cash, Android ve Apple cihazları tarafından kullanılabilen bir uygulamadır. Bu uygulamanın iş ödemelerinin alınması için de bir planı vardır. Buna ek olarak kripto para almak için uygun bir arayüz sağlar. Ayrıca uygulama içinde gönderilen paralardan herhangi bir kesinti gerçekleşmez. Talep edildiğinde bu dijital cüzdanın fiziksel kartına ulaşılabilir.

Square Cash sıfırdan bir iş kurduğunuzda size iyi avantajlar sunan bir cüzdan değildir. Hâlihazırda büyüttüğünüz bir iş varsa bu cüzdan aracılığıyla ödemeleri almanız daha avantajlı olacaktır. Buna göre kullanım konusunda tercih yapabilirsiniz.

4. PayPal

PayPal dijital cüzdan uygulamalarının öncüsü olan ve kullanım açısından oldukça pratik olan bir uygulamadır. 200’ü aşkın ülkede kullanılabilir ve 26 farklı para birimini destekler. Bu yönüyle çok fazla kişi tarafından para transferi için tercih edilir. Türkiye’de ise PayPal dijital cüzdan olarak kullanılamaz. PayPal ayrıca aktif olduğu ülkelerde Facebook ile senkronize olarak kullanılabilir. Messenger bölümünden karşınızdaki kişiden direkt ödeme alabilir ya da ödeme yapabilirsiniz.

PayPal güvenlik açısından ise soru işaretleri olan bir uygulamadır. Kimlikte sahtecilik ya da dolandırıcılık gibi durumlar gerçekleşebilir. Dijital olarak yaptığınız satın alma işlemlerinde de iyi bir destek hizmeti sunmaz. Herhangi bir sorun yaşadığınızda iletişim kurabileceğiniz müşteri temsilcisine ulaşmak güçtür.

5. Skrill

İngiltere merkezli kurulan şirketlerden biri olan Skrill, dijital cüzdan uygulamaları arasında pratiklik ve güvenlik açısından öne çıkar. Skrill aracılığıyla gerçekleşen yurt içindeki para transferleri ücretsizken, uluslararası bir transfer olacağı zaman belirli miktarda ücret ödemesi talep edilir. Skrill uygulamasını bir yıldan fazla süre boyunca kullanmamanız, herhangi bir ödeme alıp yapmamanız durumunda bu cüzdan için 5 ABD doları ödemeniz talep edilecektir. Bu yüzden kullanmadığınız takdirde kapatmanız çok daha uygun olur.

Skrill’i Android ya da Apple cihazlarından kullanmak mümkündür. Skrill’in olumsuz noktalarından biri gerçek bir müşteri temsilcisine ulaşmakta güçlük çekmenizdir. Müşteri temsilcisi yerine sistem içinde sohbet robotu ile konuşursunuz. Sorununuzu tam anlamıyla çözebilmeniz bu robotla güç olacaktır.

6. Jaxx

Kripto paralara olan ilginin artmasıyla bu paraları satın almanın yollarından biri de dijital cüzdan uygulamaları olmuştur. Jaxx da bu uygulamalardan biridir. Jaxx aynı zamanda kripto paraların satın alınıp saklanmasını sağlayan bir sistem de kurar. Desteklediği kripto paralar arasında; Bitcoin, Bancor, Civic, Ethereum, Golem ve Litecoin gibi paralar vardır.

Jaxx yalnızca Apple mobil cihazlarıyla ve tabletleriyle uyumludur. Bazı güvenlik açıklarının olduğu düşünüldüğü için güvenli bir uygulama olup olmadığı konusundaki tartışmalar hâlâ devam etmektedir. Bu riskleri tartarak kullanıp kullanmamak konusunda karar verebilirsiniz.

7. Alipay

Alibaba’nın dijital cüzdan uygulamalarından biri olan Alipay, neredeyse her cihazla ve işletim sistemiyle uyumlu bir şekilde çalışır. Alipay dijital cüzdan uygulamaları arasında güvenilirliği ile öne çıkar. Kurduğu sistemle 7/24 risk analizi yapar ve herhangi bir dolandırıcılık ya da kopyalama işlemlerinin direkt önüne geçer. 

Olumsuz noktalarından biri eğer hâlihazırda Çin banka hesaplarından birine sahip değilseniz 90 günlük bir kullanım sürenizin olmasıdır. 90 gün ve sonrası kullanım için bu hesaplardan birine sahip olmanız beklenir. Bu açıdan tüm dünyaya hitap eden dijital cüzdanlar arasında değildir.

8. Venmo

PayPal tarafından geliştirilmiş olan dijital cüzdan uygulamalarından biri olan Venmo, özellikle ailenize ya da arkadaşlarınıza para göndermeniz konusunda özellikler içeren bir uygulamadır. Uygulama aracılığıyla para göndermek ücretsizdir. Ayrıca talep ettiğiniz takdirde Venmo kartınıza fiziksel olarak da erişebilirsiniz.

Dolandırıcılar arasında popüler olan bu uygulama güvenlik açısından soru işaretleri taşır. Özellikle gönderilen paranın iptal edilememesi önemli bir sorundur. Aynı zamanda Venmo uluslararası işlemlerin gerçekleşmesini desteklemez.

Dijital Cüzdanların Kullanıcı ve Satıcı Açısından Avantajları

Fiziksel olarak edinilen birçok alışkanlığın dijital ortama taşınmasıyla yapılan alışverişler de bu şekilde gerçekleşmeye başladı. Özellikle satıcılar e-ticaret alanında insanların satın alma davranışlarını daha iyi öne çıkarabilmek için birçok strateji geliştirir. E-cüzdanlar da bu geliştirilen stratejilerde olumlu bir katkı sağlayan araçlardır. Hem kullanıcı hem de satıcı için dijital cüzdan kullanımı şu gibi avantajlar sağlar:

  • Ödeme yöntemlerinin e-cüzdanlar aracılığıyla çok kolay gerçekleştirilebilmesi nedeniyle satın alma davranışı hızlı bir şekilde gerçekleşir.
  • Satın aldıkları şeylerin geriye dönük olarak kontrol edilmesi ve incelenmesi dijital cüzdanlar aracılığıyla sağlanabilir.
  • E-ticaret sitesi içinde kart bilgilerini paylaşmak istemeyenler dijital cüzdan aracılığıyla ödeme yapabilir. Bilgiler bu siteye e-cüzdanlarla yapılan ödemelerde aktarılmaz. Bu da normal şartlarda alışveriş yapmayan kişilerin alışveriş yapabilmesini sağlayan bir yöntemdir.
  • Dijital cüzdanlar aracılığıyla dünyadaki herhangi bir noktadan ürün almak mümkündür.
  • Fiziksel bir cüzdanı kaybettiğinizde bilgilerinize dair ciddi endişeler içinde olursunuz. Bilgilerinizin çalınacağını ve kopyalanacağını düşünürsünüz. Dijital cüzdanlar ise bu gibi risklerin önüne geçer. Telefonunuzu kaybettiğiniz bir senaryoda şifrelemeye bağlı olarak uygulamaya girildiği için güvenliğinize dair endişelenmenize gerek yoktur. En kötü senaryoda bile başka bir cihazdan cüzdanınıza girerek güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
  • E-cüzdan ayrıca ödeme limitleri koyularak para yönetimi konusunda daha avantajlı fırsatlar sağlar. Koyduğunuz limiti aşmaktaki oto kontrolünüzü e-cüzdanlar aracılığıyla sistemli bir şekilde sağlayabilirsiniz.
  • NFC teknolojilerinden faydalanılarak telefonunuzla temassız ödeme gerçekleştirmenize imkân tanır.
Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.