Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır? Mobil Uygulama Geliştirme Kursları

güncellenmiş 15 Ocak 2023
Okuma zamanı7 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

Dijitalleşmenin hayatımızda en çok yer aldığı araç telefonlardır. Telefonlar aracılığıyla birçok işlem kısa sürede gerçekleşebilir, iletişim kurmak istenilen noktalara ulaşılabilir ve eğlence amacıyla birçok uygulama kullanılabilir. Böyle olunca mobil uygulama geliştirme daha önemli bir noktaya taşınır. Neredeyse her alanda insanların kullanabileceği mobil uygulamalar vardır. Artık bir süre sonra bu farklı rekabetleri de beraberinde getirir. Hem mobil uygulamalar çok fazla çeşitlenir hem de mobil uygulama geliştiricileri kendilerini daha yaratıcı uygulamalar yapma konusunda motive hisseder. Bu alanın yoğun bir şekilde işlemesi sebebiyle birçok insanda mobil uygulama geliştirme kursları almakla ilgili istek oluşur.

Yazı içinde mobil uygulama geliştirme şu başlıklar çerçevesinde açıklanacaktır:

  • Mobil uygulama nedir?
  • Mobil uygulama geliştirme nasıl yapılır?
  • Mobil uygulama geliştirme kursları nelerdir?

Mobil Uygulama Nedir?

Akıllı telefonlar, tabletler ve Android ya da iOS destekli cihazlarda kullanılan kodlarla hazırlanmış ve tasarlanmış uygulamalara mobil uygulama denir. Mobil uygulamalara ulaşmak için cihazlardaki App Store ya da Play Store üzerinden ilgili uygulama aratılarak indirme işlemi yapılır. Ardından uygulama yüklendikten sonra kullanıma hazır hâle gelir. Mobil uygulamalar zaman içinde bazı güncellemeler içerebilir. Uygulama geliştirici tarafından indirilen market üzerinden bildirimler gelir ve kişiler bu uygulamaları güncelleyerek kullanmaya devam edebilir.

Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır?

Mobil uygulama geliştirme, kodlar aracılığıyla ve ardından bu kodların tasarıma dökülmesiyle gerçekleşen bir süreçtir. Bu geliştirme süreci içinde kişiler bilgisayarlar aracılığıyla ilgili stüdyolarda aktif olarak çalışır. Mobil uygulama geliştiricileri bu stüdyoları iOS ya da Android için farklı olacak şekilde kullanır. Mobil uygulama geliştirme süreci şu şekildedir:

1. Uygulama içinde olması gereken özelliklerin ve kimlere hitap edileceğinin belirlenmesi

Mobil uygulama geliştirmeye başlamadan önce bir taslağa ihtiyaç duyulur. Mobil uygulama geliştiricisi müşteriden bu taslağı talep edebilir ya da kendi de oluşturabilir. Bu taslak içinde uygulamayı kullanması hedeflenen kişilerin ihtiyaç duyacakları noktalar yer alacaktır. Diğer uygulamalarda olmayan noktalar olabileceği gibi üyelik gibi daha temel özellikler de olabilir. Ayrıca bu aşamada uygulamanın Android için mi yoksa iOS için mi olacağı konuşulmalıdır. iOS ve Android geliştirme alanları birbirinden farklıdır. Bu sebeple birini bilen bir geliştirici diğer geliştirmeye hâkim olmayabilir. Öncesinde uygulamanın çıkacağı marketin netleşmesi önemli olacaktır. Bunlar belirlenip netleştirildikten ve sıralandıktan sonra bir sonraki aşamaya geçilir.

2. Daha önce yapılmış olan benzer uygulamaların incelenmesi

Mobil uygulama geliştirme süreci için de önemli noktalardan biri rakiplerin iyi bir şekilde analiz edilmesidir. Eleştirel bir bakış açısıyla rakiplerin yapmış olduğu uygulamalar incelenerek kendi uygulamanız üzerinde önemli noktaları yakalayabilirsiniz. Rakiplerinizin eksik yaptığı bazı noktaları siz iyileştirebilir ya da onlardan farklı özellikleri uygulamanıza ekleyerek öne çıkmaya çalışabilirsiniz. Diğer uygulamaları incelemek pratik açısından iyi bir bakış açısı kazandıracaktır.

3. Mobil uygulama geliştirmek için uygun platformun seçilmesi

Mobil uygulama geliştirmek için birçok farklı platform vardır. Bu platformların öğrenilmesi ve üzerinde pratik kazanılması gerekir. Öne çıkan platformlar arasında ReactNative, Swift, Xamarin, Jamf ve Appcelerator gibi platformlar vardır. Geliştireceğiniz uygulamanın iOS ya da Android olmasına göre bu platformlar arasından seçim yapabilirsiniz. Her platformun kullanım açısından artıları veya eksileri bulunabilir. Bunlar çerçevesinde kullanım için seçim yapabilirsiniz.

4. UI/UX üzerinde çalışılması

Uygulamanın nasıl bir görünümde olduğu arkadaki kodların çalışması kadar önemlidir. Mobil uygulama geliştiricileri genellikle UI (kullanıcı arayüzü) konusunda destek alır ya da kendileri uygulamanın tasarımını yapabilir. Son zamanlarda daha minimalist tasarımların öne çıktığı görülür. Aynı zamanda kullanıcı deneyimini ifade eden UX de son derece önemlidir. İnsanların alışkanlık içinde oldukları uygulama özellikleri sağlanmadığında uygulamayı kullanmak da güçleşir. Bu açıdan hangi aracın nerede konumlandığı ve neye karşılık geldiği önemli ayrıntılardır.

5. Uygulamanın güvenirliğinin sağlanması

Güvenlik önlemleri mobil uygulamalar için çok önemlidir. Özellikle uygulama içinde ödeme işlemleri olacaksa bunların güvenilir bir ortamda sağlanması gerekir. Aynı zamanda uygulamanın erişim için izin istediği noktaların da eğer ilgili değilse kişilerin özel hayatlarına ve gizliliklerine hitap etmemesi gerekir. Bu gibi özellikler sağlandığında kullanıcılar tarafından uygulama pozitif bir algıyla değerlendirilir. Alınan güvenlik önlemleri arasında önbellek ve API iletişimi, kriptografik anahtar yönetimi veya yerel veri tabanı şifreleme gibi yazılımlar yer alabilir.

6. Uygulamanın test edilmesi ve yayınlanması

Mobil uygulamanızı bitirdiğinizde yayınlama süreci içine girmeden önce test işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Özelliklerin çalışıp çalışmadığına, uygulama içindeki kritik noktaların işlevselliğine ve bağlantı problemlerine nasıl tepki verdiğine bakabilirsiniz. Aynı zamanda uygulamayı APK şeklinde farklı kişilere göndererek denemelerini isteyebilirsiniz. Buralardan aldığınız geri bildirimlere göre uygulamanızı düzenleyebilirsiniz. Düzenleme işlemleri bittikten sonra yayınlama sürecine girebilirsiniz. Bu süreçte uygulamanın hangi markette yayınlanacağı Android ya da iOS’a göre farklılık gösterecektir. İlgili markete ulaşarak uygulamanıza dair açıklamalarla ve ekran görüntüleriyle yayınlama sürecine girebilirsiniz. Gerekli olduğu zamanlarda aynı nokta üzerinden uygulamanız için güncellemeler yapabilirsiniz.

7. Uygulamanın pazarlanması

Uygulamanızı yayınladıktan sonra mobil pazarlama faaliyetleri içinde olabilirsiniz. Burada uygulama yayınlama esnasında anahtar kelimeleri iyi bir şekilde kullanmak, açıklama kısmını SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) açısından ayarlamak ve ilgi çekici görseller kullanmak etkili olacaktır. Aynı zamanda hedef kitlenizden insanlara ulaşarak uygulamayı indirip denemelerini de talep edebilirsiniz. Pazarlama faaliyetlerinin bir kısmını da sosyal medyalar oluşturur. Sosyal medyalarda uygulama için hesap açabilir, oradan özelliklerini ve nasıl kullanacağını görsellerle ve videolarla açıklayabilirsiniz. Hesaplar üzerinden kişilerle etkileşime geçmek çok daha kolaydır. Aldığınız geri bildirimler çerçevesinde uygulamayı iyileştirmeye devam edebilirsiniz.

8. Uygulama üzerinden gelir elde edilmesi

Uygulamayı yayınladıktan sonra gelir elde etmenin yollarını da araştırabilirsiniz. Uygulama üzerinden gelir elde edebilmek için reklam alabilir ya da abonelik sistemi kurabilirsiniz. Burada önemli noktalardan biri insanların reklamlardan dolayı uygulamaya girme motivasyonlarının kırılmamasıdır. Çok fazla reklam gösterdiğinizde uygulama işlevsel olarak kullanılmayabilir. Ayrıca abonelik sisteminin de uygulamaya göre bir ücretlendirme içermesi önemlidir. Çok büyük ücretlerin verilmesi genellikle tercih edilmeyecektir.

Mobil Uygulama Geliştirme Kursları Nelerdir?

Mobil uygulama konusunda uzmanlık kazanmak isteyenler sıfırdan başlayarak bu beceriyi öğrenebilir. Bunun için internet ortamında erişime açık ücretli ya da ücretsiz birçok kurs vardır. Yalnızca kurslarla sınırlı kalınmaz, aynı zamanda bazı oyunlarla mobil uygulama geliştirmenin ilk basamakları keyifli bir şekilde öğrenilebilir. Bu kurslar için aşağıdaki başlıkları takip edebilirsiniz:

Udemy Kursları

Udemy’de mobil uygulama geliştirmekle ilgili birçok kurs içeriği vardır. Bu kurslar aynı zamanda kursu alanlar tarafından yorumlarla desteklenir ve sertifikalandırılabilir. Ücretleri de genellikle uygundur. Düzenli olarak takip ettiğinizde bazı kursların ilk defa çıktığında ücretsiz kullanım sunduklarını görebilirsiniz. Udemy mobil geliştirme kurslarına buradan ulaşabilirsiniz.

YouTube Kursları

YouTube her ne kadar son yıllarda premium özelliğiyle ve “katıl” butonuyla bazı ücretli seçenekler geliştirmiş olsa da genel anlamıyla neredeyse birçok içeriğe ücretsiz olarak erişim yapılabilir. Bu içerikler arasında mobil uygulama geliştirmeye dair oynatma listeleri de vardır. Özellikle yaşadığınız herhangi bir problemi YouTube’da arattığınızda spesifik olarak o konuya özgü videolar da bulabilirsiniz. Bu sayede mobil geliştirme öğrenme sürecinizde YouTube’u etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Buradan YouTube kurslarına erişim sağlayabilirsiniz.

Khan Academy Kursları

Herhangi bir kâr amacı gütmeyen eğitim platformlarından biri olan Khan Academy içinde sayısız konuda yüzlerde içerik vardır. Birçok dile çevrilen kurslarıyla hem web sitesi içinde hem de YouTube üzerinden ulaşılabilir açık kaynaklar sunar. Bu eğitim platformu amacıyla yazılıma ve mobil uygulama geliştirmeye dair birçok kursu izleyebilirsiniz. Ayrıca öğrenme tekniklerine dikkat edilerek hazırlanan uygulamalı oyunları da yaparak gelişim sürecinizi destekleyebilirsiniz. 

Code Academy Kursları

Yazılım alanında hem uygulamalı hem de eğitici ders içeriklerini ücretsiz bir şekilde herkese açık kaynakta sunan Code Academy kurslarını öğrenme sürecinizde tercih edebilirsiniz. Mobil uygulama geliştirmeyle ilişkili kurslarının yanı sıra diğer alanlarda da içerikler sunar. Belirli bir süreçten sonra ücretli plan istiyor olsa da başlangıç için iyi bir seviyeye gelmenizde etkili olacaktır.

Mobil Uygulama Geliştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Mobil uygulama geliştirme sürecine girdiğinizde bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir. Bu noktalar hem kullanıcı açısından hem de uygulama açısından önemlidir. Şu maddelerle dikkat etmeniz gereken noktaları takip edebilirsiniz:

  • Mobil uygulama geliştirici olmak istiyorsanız mobil işletim sistemleri hakkında hem teorik olarak hem de pratik olarak bilgi sahibi olmalısınız. Nasıl geliştirildikleri ve ne açıdan desteklenebilir oldukları mobil uygulamanızdaki özellikleri belirlerken size katkı sağlayacaktır. Kimi zaman uygulama mobil cihazlarda farklı şekillerde çalışabilir. Bir cihazda çalışırken diğerinde çalışmayabilir. Bu gibi durumları kısa zamanda çözebilmek için işletime dair bilginizi pratikle güçlendirmeye özen gösterin.
  • Uygulamayı markette herkese açık hâle getirdikten sonra tanıdığınız insanlardan yorum almamaya özen gösterin. Genellikle bu yorumlar taraflı olur ve sizin hangi noktalarda hata yaptığınızı keşfetmenizde bir engel oluşturur. Bu açıdan olabildiğince kimseye haber vermeden gerçek kullanıcılardan yorum almayı bekleyin. Bu yorumlar geldiğinde dikkatle inceleyerek düzenlemelere gidebilirsiniz.
  • Geliştirilen bazı uygulamalar kural ihlali kapsamında değerlendirilebilir. Çalıntı içeriğin olmaması, uygulamanızın tamamıyla özgün olması ve yaş sınırının uygulamanın hitap ettiği kitleye göre belirlenmiş olması gerekir. Bunları sağlamadığınızda uygulamanız sistemden kaldırılabilir.
  • Uygulama içinde reklam yayınlamak istiyorsanız bu reklamlara gereksiz tıklamalar yapmamaya özen gösterin. Sürekli reklamlara tıkladığınızda sistem tarafından tek bir yerden tıklanma gerçekleştiği görülür. Bu sebeple sistem bunu tehdit olarak algılar. Reklamlardan gelir elde etmeyi hedefliyorsanız bunun zaman içinde gerçekleşeceğinin farkında olarak bir süreç geçirebilirsiniz.
  • Birçok mobil uygulama geliştirmek istiyor ve bunu bir iş olarak görmeyi amaçlıyorsanız problem çözmeye odaklanan uygulamalar geliştirebilirsiniz. İnsanların farklı bir uygulama içinde yapamadığı bir şeyi siz geliştirerek o uygulamaya ek gibi pazarlayabilirsiniz. Bu sayede çok fazla uygulama üretilme şansınız artacaktır ve gelir elde edebileceğiniz noktalar oluşacaktır.
  • Mobil uygulamanızı yayınladığınız noktada görsel içerikler, videolar ya da uygulamaya dair açıklama yazıları vardır. Bunları yazarken var olan uygulamanın daha üstünde bir açıklamaya gitmemeye çalışın. Uygulamanızı markette inceleyen kullanıcı indirip kullanmaya başladığında sizin açıkladığınız gibi bir şeyle karşılaşmalıdır. Bu sayede beklentiyi karşılayabilmiş olacaksınız.
  • Uygulamanın açılma süresi kullanıcı deneyimi açısından önemli bir ayrıntıdır. Birkaç saniye sürmeden açılması, sayfaların hızlıca yüklenmesi ve kullanılmak istenilen noktalarda kasma veya donmanın olmaması gerekir. Uygulamayı geliştirirken eski işletim sistemlerinde de rahat bir şekilde çalışabilir olmasına odaklanabilirsiniz. Bunun için uygulama geliştirme esnasında indirip nasıl olduğunu kontrol etmek için test yapabileceğiniz eski telefonları kullanabilirsiniz.
Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.