10 Adımda E Ticaret Sitesi Kurmaya Hazır Olun

güncellenmiş 21 Şubat 2023
Okuma zamanı7 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

E-ticaret sitesi kurmak için tam zamanı! Pandemi ile birlikte yoğun artış gösteren internet alışverişleri, e-ticaret girişimlerinin de artmasını sağladı. Aslında e-ticaret için hiçbir zaman doğru zaman diye bir şey yok. Başlamaya karar verdiğiniz ve başladığınız her an doğru zaman! Online alışveriş bir çılgınlık değil ihtiyacın sonucunda artıyor, artmaya devam edecek. Maaşlı işte çalışan ya da iş konusunda aradığını bulamayan ve para kazanmak isteyen herkes bir noktada e-ticaret girişimine yöneliyor. Kim bilir belki de doğru iş e-ticaret ağıdır. Peki, e-ticaret sitesi kurmak kolay mı? E-ticaret sitesi nasıl kurulur? İşte size 10 adımda sıfırdan e-ticaret sitesi kurma rehberi: 

Ürün ve Ürün Gruplarını Seçin 

E-ticaret yapmak için öncelikle ne ya da neler satacağınızı belirlemelisiniz. İnternette hemen her şeyi satabileceğinizi bilmelisiniz. Gıda, kozmetik, giyim, medikal, temizlik, pet shop, oyuncak, hediyelik eşya ve akla gelebilecek her sektöre ait ürünleri satabilirsiniz. E-ticaret kurmak isteyenler önce ürünü sonra satış kanalını belirlemesi başlangıçtaki en önemli iki aşamadır. 

E-ticaret Platformunu Belirleyin

E-ticaret platformu nedir? E-ticaret platformu kullanıcıların dilediği gibi gezinip sipariş sepeti oluşturup bir şeyler satın alabileceği özel bir yazılımdır. Her alışveriş sitesinin spesifik özellikler taşıyan şık, işlevsel, pratik ve hızlı bir siteye ihtiyacı vardır. Seçeceğiniz platform aynı zamanda kuracağınız sitenin görünen yüzü olacağından gelişmiş bir platform seçmeniz şart. 

Bu aşamada seçtiğiniz platform size envanter – stok yönetimi, kampanya oluşturma, tüm satış kanallarından gelen ticareti görüntüleyebilme, otomatik hesaplama, ödeme şeklini belirleme, online canlı destek gibi hizmetler vermelidir. Platform fiyatlandırma, sitenin temasını belirleyebilme, mobil optimizasyonunu ayarlama gibi ek ihtiyaçlarınızı da sunmalıdır. E-ticaret sitesi kurmak için gelişmiş özelliklere sahip yönetim paneli tüm işinizi kolaylaştırır.

Hedef Kitlenizi Bulun

Hedef kitle e-ticarette çok ama çok önemlidir. Kime ürün satacağınızı bilmezseniz başarılı olana kadar çok zaman ve nakit kaybedersiniz. E-ticaret yapmaya karar verdikten sonra hedef kitlenizi bulmalı, tanımalısınız. Hedef kitleniz ve satacağınız ürünler internet sitenizin de şekillenmesini sağlayacağı için ilk adımlardan biri olarak düşünülmeli, hareket planı oluşturulmalıdır. 

Hedef kitle belirlemenize yardımcı olacak temel sorular şöyledir;

  • Ürün satacağım kişilerin yaş aralığı nedir?
  • Ürün satacağım kişilerin meslek grupları nelerdir?
  • Yaşadıkları yer neresi?
  • Nelere ilgi duyuyorlar?

Bu soruların her yanıtı başarılı olmanızı sağlayacak etkendir. Müşteri profili çıkartmanız satacağınız ürünü pazarlamayı kolaylaştırır. Bu aşamada sıfırdan bir kitle oluşturmak ya da tanımak yerine zaten bildiğiniz bir kitleye yönelik e-ticaret sitesi kurmak da isteyebilirsiniz. Örneğin, öğrenciyseniz eğer öğrencileri hedef alan bir platform kurabilirsiniz. 

E-Ticaret Siteniz İçin Domain Alın 

E-ticaret sitesi kurmak için şüphesiz bir web sitesi ismine sahip olmalısınız. Web sitesi yani domain adı ararken ürün ve sektöre yönelik incelikli bir isim bulmalısınız. Site isminiz aynı zamanda marka isminiz olacağı için akılda kalıcı, benzersiz ve pratik bir isim seçmenizde yarar var. Eğer zaten bir markanız varsa bu markanın domain adı boş mu kontrol edin ve boşsa alın. 

Domain alırken sizi bir adım öne taşıyacak birkaç bilgi vermek isteriz: Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen SEO, e-ticarete başladıktan sonra Google başta olmak üzere diğer tüm arama motorlarında yükselmeniz için gerekli olan dijital bir çalışmadır. Domain isminizin SEO uyumlu olması size avantaj kazandırır. Anahtar kelime araştırmasıyla kusursuz bir isim bulabilirsiniz. İsim ararken yapabileceğiniz bir diğer şey rakip analizi olabilir. 

Sosyal Medya Hesapları Oluşturun

Her alışveriş sitesinin Instagram, Facebook, Twitter, Youtube ve benzeri sosyal medya platformlarında hesabı olur. Bu platformların hepsi markanızın görünür olmasını sağlar, müşteriyle etkileşiminizi güçlendirir, marka imajınızı destekler, geniş kitlelere yayılmanıza yardımcı olur, trendlere katılmanızı sağlar, satışlarınızı artırır. Instagram bu platformlar arasında belki de en önemli sosyal medya alanıdır. 

Instagram doğrudan ürünlerinizi sergileyip mağaza açabileceğiniz ve satış yapabileceğiniz bir alan sunar size. Sosyal medya sayfalarınız için stratejik bir içerik yayını yapmalı mutlaka güncel kalmalısınız. Yüksek kalite fotoğraf, dikkat çekici metin açıklamaları ve güçlü iletişim sağlamalısınız. E-ticaret sitesi kurmak için işinizin sosyal yönünü bu şekilde desteklemelisiniz. Hedef kitlenizi bu şekilde büyüteceğinizi, ekonomik bütçelerle sosyal medyada reklam yapabileceğinizi unutmayın. 

Sitenizin Güvenli Olmasını Sağlayın

E-ticaret sitelerinde güvenlik her bakımdan çok önemlidir. Hem sizin sürdürülebilir bir siteye sahip olmanız hem de müşterilerinizin güvenle ödeme yapabilmesi için gerekli tüm güvenlik önlemlerini almalı, sitenize entegre etmelisiniz. İnternetten alışveriş yapmaya niyetlenen herkes ilk önce site güvenli mi sorgular. 

E-ticarette güvenlik için uygulayabileceğiniz yöntemler şöyledir;

SSL Sertifikası: SSL sertifikaları site içerisindeki işlemleri ve şifreleri saklayan özel bir sistemdir. Güvenilir e-ticaret sitesinde mutlaka bulunması gerekir. 

3D Secure: Güvenli ödeme yapmayı sağlayan 3D Secure sistemi, müşteriler ödeme yaparken telefonlarına şifre yollar ve şifrenin sisteme girilmesini sağlar. Bu yöntem sayesinde müşterilerin güvenliği sağlanır.

Güven Damgası: Çok bilinmeyen ancak e-ticaret şirketlerinin sahip olduğu bu damga, sitenin tüketicilerin haklarını koruduğunu beyaz eder, güven verir. 

Vergi Mükellefi Olmak İçin Şirket Kurun

İnternetten gelişmiş bir e-ticaret sitesi üzerinden marka altında satış yapmak istediğinizde şirket kurmalısınız. E-ticaret sitesi kurmak için gerekli şartlardan biri şirkettir. Genellikle şahıs şirketi kurularak online ticarete adım atılır. Bu aşamada nasıl bir şirket kuracağınızı tüm şirket türlerini inceleyerek belirleyebilirsiniz. Şirket açarken mutlaka e-ticarete yönelik vergi muafiyetlerini inceleyin. Örneğin, hasılat tutarı 220 bin TL’yi geçmediği sürece vergi muafiyeti uygulanır. 

E-Ticaret Sitenizi Tasarlayın

E-ticaret sitesi kurmak isteyen herkesin işin tasarım kısmına ağırlık vermesi önerilir. Siteden alışveriş yapacak olan hedef kitlenin sitedeki ziyareti, hareketleri düşünülmeli ve işlevsel bir tasarım tercih edilmelidir. Peki, e-ticaret sitesi tasarımı nasıl olmalı, nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar;

  • E-ticaret sitelerinin tasarım renkleri marka kimliği ile uyumlu olmalıdır. Sosyal medyadan site tasarımına kadar her platformda renk uyumu gözetilmelidir.
  • E-ticaret sitesinin mutlaka hızlı çalışması gerekir. Site tasarımında kullanıcı deneyimi gözetilmeli, her sayfaya aynı özen gösterilmelidir. Ziyaretçi ürün kategorilerini incelerken, ürün sayfasını açarken, ürünün özelliklerine bakarken, ürünleri sepetine eklerken, ödeme yaparken kısacası sitedeki işi bitene kadar her detayda kusursuz bir işleyiş olmalıdır. Site kesinlikle hızlı yüklenmeli, kullanıcıya her konuda yardımcı olmalıdır.
  • Sitenin hakkımızda sayfası, SSS sayfası, iletişim sayfası gibi temel sayfaları olmalıdır. Bu sayfalardaki metinler özenli olmalıdır. 
  • Ödeme ekranı güvenli olmalıdır. Bu sayfa size satış yaptıracak önemli sayfalardan biridir. Birçok ziyaretçi sepetine eklediği ürünleri ödemek istediğinde yani son aşamada vazgeçmektedir. Çünkü sayfa kötü ve güven vermeyen tasarım ya da yönetim sonucunda ziyaretçide şüphe yaratmaktadır. Ödeme sayfasının özenle tasarlanması şart. 
  • Sitenin genel anlamda kullanıcıların gezintisini kolaylaştıracak tasarımda olması gerekir. Kullanıcılar basit, karmaşadan uzak, göz yormayan, her yerden bir şey fırlamayan yalın ve hızlı tasarımları sever. E-ticaret sitesi kurmak için tüm bu tasarım inceliklerine özen vermeli, müşteriyi önemsediğinizi göstermelisiniz.

Kargo Firması İle Anlaşın

E-ticaret sitesi kurmak için her şeyi titizlikle yönetirken kargo firmasıyla anlaşma yapmayı unutmayın. Kargo firması ürünlerinizin hızlı ve güvenli teslimatında rol oynar, müşteri deneyimini artırır, memnuniyeti destekler. Müşteriler her zaman hıza önem verir, hızlı gelen üründen memnuniyet duyar ve bunu mutlaka ürün değerlendirmelerinde belirtir. Kargonun geç gitmesi ya da ürünün hasarlı gelmesi markanın hiçbir kabahati olmasa bile olumsuz dönüş yapılmasına sebebiyet verir, satışlarınızı düşürebilir. 

Dijital Pazarlama ve SEO Çalışmaları Hazırlayın

Dijital pazarlama internette ürün ve hizmet satan küçük – orta – büyük ölçekli tüm işletmeler, markalar, kurumlar için önem taşır. Dijital dünyadaki sonsuz rekabette öne çıkmak, güçlü durmak ve en önemlisi hedef kitleye ulaşabilmek için dijital pazarlama en etkili yöntemdir. 

Dijital pazarlama stratejileri arasında yer alan SEO, kullanıcıların internette yapacağı tüm aramalarda öne çıkmanıza yardımcı olur. Örneğin, kırtasiye ürünleri satan bir e-ticaret siteniz var. Müşteri "siyah tükenmez kalem" ya da "uygun fiyat ajanda" araması yaptığında sizin siteye gelmelerini istiyorsanız SEO çalışması yaptırmalısınız. SEO uyumlu ürün içerikleri, SEO uyumlu blog yazıları ile arama motorlarında ilk sayfaya belki ilk sıraya çıkabilir, satışlarınızı artırabilirsiniz. 

E-ticaret sitesi kurmak sadece ürünleri siteye yüklemek ve müşteri beklemekle olmaz. Sizin müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermeniz, yaptıkları aramalarda karşılarına çıkmanız gereklidir. SEO tüm sitede ideal şekilde uygulandığında zamanla etkisini gösterir, site trafiğini artırır, markalaşmanıza yardımcı olur.  

E-Ticarette İşinizi Kolaylaştıracak Ek Öneriler

Yüksek kalite ürün görselleri 

E-ticaret sitesi kurmak istediğinizde tüm ürünleri tek tek siteye yüksek kalite fotoğraflarla yükleyeceğinizi bilmelisiniz. Ürün fotoğraflarında ne kadar özenli olursanız o kadar başarılı olursunuz. Fotoğraflar kesinlikle profesyonel çekim olmalıdır. Işık, ürünün konumlandırılması, fon kusursuz olmalıdır. Başlangıçta ürünleri kendiniz fotoğraflamak zorundaysanız ışıktan fona kadar her detaya hâkim olacağınız bir çekim alanı oluşturup yüksek kalite fotoğraflar çekin. Ancak bu konuda profesyonel hizmet verenlerin olduğunu, ekonomik fiyatlarla fotoğraf çekimini halledebileceğinizi belirtmek isteriz. 

Doğru Ürün Açıklamaları

Ürün açıklamaları kesinlikle SEO uyumlu olmalıdır. Ürünlerle ilgili bilinmesi gereken tüm detaylara yer verilmelidir. E-ticaret sitesi kurmak SEO ile her zaman haşır neşir olmayı gerektirir. Sitenizdeki fotoğraf ve ürün açıklamalarında SEO uyumuna dikkat ederseniz arama motorlarında daha hızlı yükselirsiniz. Google, ziyaretçilere şeffaf bilgi veren siteleri öne çıkarır. Bu yüzden net, doğru bilgiler kullanmalısınız. 

Rakip analizi

E-ticaret sitesi kurmak internette sayısız rakibin arasında adım atmaktır. Rakip ve Pazar araştırması iş kurmadan önce de kurduktan sonra da yapmanız gereken bir çalışmadır. Hatta satışlarınız durduysa ya da yeterince hacimli değilse bilhassa özellikle yapmalısınız. Rakipleriniz neler yapıyor? Müşterilerin yaptığı yorumlar neler? Rakibinizi tanımak için doğrudan sipariş verip müşteri deneyimi bile yaşayabilirsiniz. Bu size kendi siteniz ya da müşteri memnuniyetiniz hakkında bilgi verir, bir şeyleri iyileştirmenize yardımcı olur. 

Rakiplerinizin dijital stratejilerini mutlaka inceleyin. Sosyal medyadaki hareketlerini, içerik pazarlamalarını, fiyatlandırmalarını, SEO çalışmalarını, bulundukları platformları her detayına kadar araştırın, gözlemleyin. Bu araştırma emin olun size eksiklerinizi gösterecek ya da yeni fikirler verecektir. E-ticaret sitesi kurmak ve sonra beklemek gibi bir düşünceniz varsa üzülürsünüz. Siteyi kusursuz kurduktan sonra asıl iş başlar. Rekabette sıyrılmak ve müşterileri memnun etmek bitmeyen bir süreçtir, sürekli çalışmalı, üretmeli, fikirler bulmalısınız. 

E-ticaret sitesi kurmak isteyenler için hazırladığımız rehber niteliğinde bu içerik ile iyi bir başlangıç yapabilir, kendinizi her aşamada özgüvenli hissedebilirsiniz. E-ticaret sitesi açmak internetin bu denli yaygın olduğu bir çağda yapılabilecek en güçlü girişim örneklerinden biri kabul edilmektedir. Riskleriyle birlikte her şeyi göze alıp kendi sitenizi kurmak istediğinizde tüm hizmetlerimizle yanınızdayız.

Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.