WordPress Woocommerce İle E Ticaret Sitesi Kurmak

Okuma zamanı10 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

Pandemi ve pandemi sonrasındaki süreçte tüm dünyada ve ülkemizde hatırı sayılır derecede artan online alışverişler nedeniyle birçok kişi ve kurum online mağazalarını aktif ederek, internet üzerinden satış yapmaya başlayabilmek için e-ticaret platformu arayışına geçtiler.

Ücretli ve ücretsiz birçok e-ticaret altyapısı alternatifinin bulunduğu günümüzde, sizlere WordPress Woocommerce ile e-ticaret sitesi kurma konusunda bilgiler sunmak istiyoruz.

Sizin için hazırladığımız bu içeriği okuduğunuzda WordPress’in e-ticaret eklentisi Woocommerce ile ücretsiz bir şekilde e-ticaret sitesi kurabilecek ve internet üzerinden satışa başlayabileceksiniz. Dilerseniz, öncelikle WordPress sisteminin tanımıyla başlayalım. 

WordPress Nedir?

WordPress en temel ve sade açıklamasıyla bir içerik yönetim sistemidir. Birçok gönüllü geliştirici tarafından geliştirilen ve desteklenen WordPress ekosistemi ile çok kolay bir şekilde fikirlerinizi yazabileceğiniz bir blog sitesi, işletmenizin internet sitesini yayınlayabileceğiniz kurumsal bir site veya ürün ve hizmet satışı yapabileceğiniz bir e-ticaret sitesi tasarlayabilirsiniz. 

Ücretli veya ücretsiz binlerce tema ve eklenti ile desteklenen WordPress ile çok fonksiyonlu, modern ve mobil uyumlu internet sitelerini tasarlamak mümkün. 

WordPress Kullanım İstatistikleri

Piyasa sürüldüğü 2003 yılından beri çok uzun bir geliştirme geçmişine sahip olan WordPress altyapısı, tüm dünyada açık ara en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir. 

Kinsta’nın yayınladığı rapora göre günümüzde aktif olan internet sitelerinin %43.3’ü WordPress alt yapısına sahiptir ve gücünü WordPress tema ve eklentilerinden almaktadır. Ayrıca WordPress, içerik yönetim sistemleri arasında da hatırı sayılı bir üstünlüğü de elinde bulundurarak, %65’lik bir kullanım oranına sahiptir. Listede WordPress’in ardından %4.6’lık kullanım oranıyla Joomla gelmektedir. Bu iki bilgi bizlere, WordPress’in içerik yönetim sistemleri arasındaki popülaritesini açıkça göstermektedir.

WordPress Web Sitesi Kurmak İçin Neler Gerekli?

WordPress internet sitesi kurmak ve normal bir internet sitesi kurmak için ihtiyacınız olan ürün ve hizmetler arasında bir farklılık olmayacağı için bu başlığı WordPress harici internet siteleriniz için de uygulayabilirsiniz. 

1- Domain Adresi

Domain adresi, yalnızca WordPress sitesi değil, herhangi bir internet sitesi yayınlamak için olmazsa olmaz hizmetlerden birisidir. İnternet üzerinde sitenizin adını ve markanızın ismini yansıtan alan adı, yüzlerce farklı uzantı ile tescil edilebilir. 

Yukarıdaki görselde de belirtildiği gibi protokol, subdomain, domain adı ve domain uzantısı bulunmaktadır. Ancak domain adresi kayıt ederken sadece ve sadece domain adı ve domain uzantısı tercih edilmelidir. Diğer bileşenler sunucu tabanlı bileşenlerdir. 

Mükemmel bir alan adı tescil etmek için dikkat etmeniz gereken birkaç özellik bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerini aşağıda bulabilirsiniz. 

  • Kolay hatırlanabilir olması
  • Kısa ve telaffuzu kolay olması
  • Sitenizin içeriğini yansıtması
  • Numara veya tire işareti içermemesi
  • Marka tescilinde herhangi bir engel olmaması

2- Hosting Hizmeti

Hosting hizmeti de domain adresi gibi sadece WordPress siteniz için değil, yayınlamak istediğiniz herhangi internet sitesi için olmazsa olmaz hizmetlerden birisidir. 

Birçok çeşit ve özelliğe sahip olan hosting hizmeti, kısaca internet sitenizin sorunsuz çalışması için gerekli kod dosyaları, görseller ve videolar gibi bileşenlerin yüklendiği ve çalıştırıldığı hizmettir. Hosting hizmetinin sahip olduğu disk, RAM, işlemci gibi özellikler internet sitenizin ne kadar hızlı çalışacağıyla orantılı olduğu için bu özelliklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Hosting hizmeti satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli özellikleri aşağıdaki listede bulabilirsiniz.

  • İşlemci limiti
  • RAM kapasitesi
  • Disk kapasitesi
  • Trafik
  • Sunucu altyapısı
  • Kontrol panel
  • Web sunucusu

3- Tema

WordPress sistemi temelde tema ve eklentiler ile çalışan bir sistemdir. Tema, internet sitenizin tasarım ve işlevselliği ile doğru orantılı bir yazılım sistemidir.

Dünyanın en çok kullanılan içerik sistemi olan WordPress binlerce ücretli ve ücretsiz tema ile desteklenmektedir. Bu nedenle internet sitenizin tasarımı ve işlevselliği konusunda hiçbir sorun yaşamadan, size uygun olduğunu düşündüğünüz temayı rahatlıkla bulabilirsiniz.

Tabi ki diğer bileşenlerde olduğu gibi tema konusunda da dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır. Bu hususları aşağıda liste halinde bulabilirsiniz.

  • Tema güncelliği
  • SEO uyumluluğu
  • Yükleme hızı
  • Toplam boyut
  • Toplam istek sayısı
  • Mobil uyumluluk

4- Eklentiler

Eklentiler, WordPress sitenizin işlevselliğini artıran en önemli bileşenlerdir. Hiçbir yazılım bilgisine sahip olmadan ve hiçbir kod yazmadan eklentiler aracılığıyla site tasarımını değiştirebilir, kullanıcıların size e-posta göndermesini sağlayabilir veya internet sitenizde son dakika fırsatları oluşturarak, mevcut müşterilerinizi satışa yönlendirebilirsiniz. 

WordPress’in sahip olduğu ekosistemde sayısı on bini aşan ücretli ve ücretsiz birçok eklenti bulunmaktadır. Bu eklentiler ile internet sitenizin sahip olmasını istediğiniz işlevselliği hiçbir kod yazmadan sağlayabilirsiniz. Diğer başlıklarımızda olduğu gibi eklentiler konusunda da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bunları liste olarak aşağıda bulabilirsiniz. 

  • WordPress tarafından incelenmiş olması
  • Düzenli olarak güncellenmiş olması
  • Geri bildirimleri iyi olması
  • İyi bir destek ve dokümantasyona sahip olması

WordPress Nasıl Kurulur?

WordPress kurulumu yapmadan önce bir hosting hizmetine sahip olmanız gerektiğini tekrar vurgulamak isteriz. Öyle ki WordPress kurulumu sırasında dosyalar, bu hosting hizmetinin içerisinde yüklenecektir.

Öncelikle günümüzde hosting hizmetinin bir türü olan WordPress hosting hizmetine sahipseniz eğer WordPress kurulumu yapmanıza gerek yoktur. Hosting paketinizde WordPress otomatik olarak kurulu gelmektedir. Direkt admin girişi yaparak sitenizi tasarlamaya başlayabilirsiniz. Ancak biz, hosing hizmetinizin standart bir hosting hizmeti olduğunu varsayarak, WordPress içerik sisteminin hosting paketinize yüklemenin yollarına değineceğiz. Bu yükleme yollarını sırasıyla aşağıda bulabilirsiniz. 

Manuel (FTP) WordPress Kurulumu

FTP üzerinden WordPress dosyalarını yüklemek için birkaç bilgiye ihtiyacınız vardır. Bu bilgiler öncelikle hosting paketinizin FTP kullanıcı adı ve FTP şifresidir. Kullanıcı adı ve şifre bilgisi hosting firmanız tarafından, tarafınıza iletilmektedir. Buradaki sunucu adresi, kullanıcı adı ve şifre ile FTP bağlantısı yapmanız gerekmektedir.

FTP bağlantısı yapmak için bizim önerimiz FileZilla programıdır. Ücretsiz bir FTP programı olan FileZilla ile güvenli FTP bağlantıları oluşturabilirsiniz. 

FTP bağlantısı için FTP programı, sunucu adresi, kullanıcı adı ve şifre bilgisine sahip olduğunuz varsayarak, gerekli işlem adımlarına devam ediyoruz. 

  1. Wordpress.org üzerinden WordPress içerik yönetim sisteminin ZIP dosyaları indirilir.
  2. FTP bağlantısı üzerinden Public_html klasörüne yüklenir.
  3. FTP üzerinden ZIP dosyası açılır.
  4. Daha sonra internet sitesine giriş yapılır.
  5. Ekrandaki yönergeler takip edilerek, yükleme tamamlanır. 

cPanel ile WordPress Kurulumu

Hosting paketinizin kontrol paneli olan cPanel arayüzünden de WordPress kurulumu yapmak mümkündür. cPanel arayüzüne ulaşmak için öncelikle örnekte verildiği gibi sitenizin adına cPanel giriş portunu eklemeniz gerekmektedir. Daha sonra yine hosting firmanızın size verdiği cPanel kullanıcı adını ve şifresini girerek panel arayüzüne ulaşmanız gerekmektedir.

Örnek: sitenizinadi.uzantisi:2083 

cPanel arayüzüne ulaştıktan sonra ‘Softaculous’ eklentisini bulmanız gerekmektedir. Bu eklenti sayesinde sadece birkaç adımda WordPress’in son halini ücretsiz bir şekilde kurabilirsiniz. Softaculous için yükleme adımlarını aşağıda bulabilirsiniz. 

  1. Öncelikle yüklenecek dosya yolunu seçin
  2. Site adı ve açıklamasını girin
  3. WordPress dilini seçin
  4. Admin kullanıcısı ve şifresini girin
  5. İsteğe bağlı olarak tema ve eklenti seçimi de yapabilirsiniz.
  6. Yükle butonuna tıklayarak, dakikalar içerisinde WordPress kurulumunu gerçekleştirin.

Plesk Panel ile WordPress Kurulumu

Plesk panel de tıpkı cPanel gibi bir hosting kontrol panelidir. Eğer hosting paketinizin kontrol paneli Plesk ise aşağıdaki adımları uygulayarak, WordPress kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

Öncelikle cPanel’de olduğu gibi örnekteki gibi site isminizin sonuna Plesk panel portunu giriniz.

Örnek: sitenizinadi.uzantisi:8443

Daha sonra hosting firmanızın size vermiş olduğu kullanıcı adı ve şifre ile Plesk arayüzüne giriş yapın. Plesk panelde de arama yapacağımız eklenti ‘Softaculous’ eklentisi olacaktır. 

Eklentiye tıkladıktan sonra takip etmeniz gereken işlem adımları cPanel başlığındakiler ile birebir aynıdır. 

Yazımızın bu kısmına kadar WordPress hakkında çeşitli bilgiler vererek, WordPress ile e-ticaret sitesi kurmak için ihtiyacınız olan tüm ürün ve hizmetleri sırasıyla listeledik. 

Yazının bu kısmında e-ticaret sitesi kurma adımlarını ve ihtiyaçlarını listeleyebiliriz. 

Woocommerce Nedir?

Woocommerce, WordPress ekosisteminde bulunan binlerce eklentiden birisi dersek, çok büyük haksızlık etmiş oluruz. Woocommerce, WordPress’in en popüler ve en çok tercih edilen e-ticaret eklentilerinden birisidir. 

211 milyonu aşan indirilme sayısına sahiptir ve günümüzde 6.5 milyon internet sitesi, online olarak ürün ve hizmet satışını Woocommerce üzerinden gerçekleştirmektedir. Bu da her 5 WordPress internet sitesinden en az birinin, Woocommerce eklentisine sahip olduğunu göstermektedir. 

Woocommerce içerisinde bulunan binlerce özellikle ile internet üzerinden satış yapmanız için ihtiyacınız olan her şeyi tek başına sağlamaktadır. Burada her şey ifadesiyle anlatmak istediğimiz ödeme altyapısı, ürün ve içerik altyapısı, kargolama, faturalama, stok, e-posta bildirimleri, ürün ve hizmet reklamları ve müşteri entegrasyonlarını kapsamaktadır.

Woocommerce ile Wordpress E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

Woocommerce ile e-ticaret sitesi kurmaya başlamadan önce yapmanız gereken birkaç işlem bulunmaktadır. Öncelikle mevcut hosting paketinizde WordPress kurulumunu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Daha sonra WordPress admin panelinde eklentiler alanına gelebilir ve Woocommerce eklentisini aratarak kurmaya başlayabilirsiniz. 

Woocommerce eklentisini WordPress’inize kurduktan sonra aktif ediniz, aktifleştirme sonrasında sizi eklentinin yükleme sihirbazı ile karşılayacak. Yükleme sihirbazında sizden istenen bilgileri girerek, adım adım ilerlemeniz gerekmektedir. 

Daha sonra açılan sayfada işletmenizin sektörü ile ilgili soru göreceksiniz, burada işletmeniz ile en alakalı kategorilerini tercih ederek, devam ediniz. 

Bir sonraki sayfada sitenizde ne tarz ürünler yer alacağına dair bir soru göreceksiniz. Bu sayfada da işiniz ile en çok eşleşen kategorileri seçmeniz gerekmektedir. Ek olarak fiziksel ürün ve indirimler dışındaki diğer kategorilerin ücretli olduğunu görebilirsiniz. 

Bir sonraki sayfada mevcut ürün sayınız ve satış yaptığınız platformlar ile ilgili iki soru sizi karşılıyor olacak. Bu sorulara da cevaplar vererek, kurulum işlemini ilerletiniz. 

Ayrıca ‘Ücretsiz Özellikler’ sekmesinde Woocommerce sisteminin daha verimli çalışabilmesi için yüklemenizin tavsiye edildiği ücretsiz uygulamaları da görebilirsiniz. 

Bu adımın sonrasında kurulum sihirbazı sizden ücretli veya ücretsiz bir tema seçmenizi istiyor. Dilerseniz kuruluma aktif temanız ile de devam edebilirsiniz. 

Tema seçiminden sonra Woocommerce eklentisi sitenizde tamamen kuruluyor ve geriye e-ticaret altyapınız için gerekli olan ürün, hizmet, fatura bilgisi, ödeme altyapısı, kargo takibi gibi aşamaların tamamlanması kalıyor.

E-Ticaret Teması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

WordPress ekosisteminde ücretli veya ücretsiz binlerce temanın bulunduğu bilgisini yazımızın başında belirtmiştik. Ancak e-ticaret siteniz için tema seçerken, dikkat edilmesi gereken birkaç husustan da bahsetmek isteriz. İster ücretli ister ücretsiz olsun, temaları da birbirinden ayırt eden özellikler bulunmaktadır. E-ticaret teması seçerken dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz. 

  1. Öncelikle e-ticaret sitenizin ihtiyaçlarını analiz edin.
  2. İnternet sitenin yerleşimi ile ilgili birkaç farklı siteden fikir alın.
  3. Belirlediğiniz site yerleşimine en yakın olan temaları sıralayın.
  4. Belirlediğiniz ihtiyaçlara göre site temasının sahip olması gereken özelliklere göre filtreleme yapın.
  5. SEO uyumluluğuna dikkat edin.
  6. Yüklenme süresini araştırın. 
  7. Mobil uyumluluğunu kontrol edin.
  8. Kullanıcı yorumlarını dikkate alın.
  9. Destek ve dökümantasyon kalitesini araştırın.

En İyi 5 E-ticaret Temaları

E-ticaret internet siteniz için bir e-ticaret teması seçerken dikkat edilmesi gerekenleri yazımızın bir üst kısmında açıkladık. Yazdığımız bu 9 maddelik listenin ışığında Themeforest.net 2023 yılının en iyi e-ticaret temalarını belirlediği bir liste paylaşıyor. Bu listeye göre 2023 yılının en iyi e-ticaret temalarını aşağıdaki listede bulabilirsiniz. 

Flatesome

PortoTheme

XStore

PressMart

En iyi 3 E-ticaret Eklentileri

Adım adım WordPress Woocommerce ile e-ticaret sitesi kurma yazımızın bu kısmında en iyi Woocommerce eklentileri başlığını inceleyeceğiz. Woocommerce ile uyumlu en iyi 3 e-ticaret eklentisini ve kullanım amacını aşağıda bulabilirsiniz. 

PDF Invoices & Packing Slips for WooCommerce

Bu eklenti, internet siteniz üzerinden yapılan alışverişlerin onay e–postalarına otomatik olarak PDF uzantılı bir fatura eklemektedir. Eklenti içerisinde kendi fatura şablonlarınızı oluşturmanıza da olanak tanır. 

Teknik Özellikleri

  • PDF faturaları, Woocommerce e-postalarına otomatik olarak eklemenize yardımcı olur.
  • Sipariş yöneticisi sayfasında oluşturulmuş faturaları indirebilirsiniz.
  • PDF faturalar yaratabilirsiniz.
  • Tamamen özelleştirilebilir HTML ve CSS tabanlı fatura taslaklarına sahiptir.
  • 19 farklı dilde kullanılabilir. 

YITH WooCommerce Wishlist

Bu eklenti ile müşterileriniz e-ticaret sitenizdeki ürünleri favorilere ekleyebilir, özel günler için istek listeleri oluşturabilir. Ayrıca müşterileriniz istek listelerini sosyal medyalarda paylaşabilir. Ücretsiz sürümünde çok fazla özellik bulunmayan bu eklentinin, ücretli sürümünde gerçekten çok iyi özellikler bulunmaktadır. 

Teknik Özellikleri

  • Müşteriler tarafından oluşturulan istek listelerini görebilirsiniz.
  • Popüler ürünlerin listesini görüntüleyebilirsiniz.
  • İstek listelerine belirli bir ürün ekleyen kullanıcılara promosyon e-postası gönderebilirsiniz.
  • Müşterilerin istek listelerinin içeriğini yöneticiye gönderip fiyat teklifi almalarını sağlamak için 'Fiyat Talebi' düğmesini gösterebilirsiniz.
  • Kayıtlı olmayan müşteriler için istek listesini etkinleştirin/devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Oturumu kapatılmış kullanıcılara bir bildirim gösterin: tüm istek listesi işlevlerinden yararlanmak için onları oturum açmaya davet edebilirsiniz.
  • Kullanıcıların istedikleri kadar dilek listesi oluşturmasına izin verebilirsiniz.
  • Kullanıcıların dilek listelerini yönetmesine, yeniden adlandırmasına ve silmesine, öğe eklemesine veya kaldırmasına izin verebilirsiniz.
  • Kullanıcıların kayıtlı dilek listelerini aramasına ve görmesine izin verebilirsiniz.

WooCommerce Multilingual

Bu eklenti ile e-ticaret sitenizde bulunan tüm ürün ve bileşenleri birçok dilde yayınlayabilir ve Türkçe bilmeyen müşterilerinizin de e-ticaret sitenizden alışveriş yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Teknilk Özellikler

  • Sitenizi otomatik olarak farklı dillerde yayınlayabilirsiniz.
  • Ürün ve varyasyonlarını farklı dillerde çevirebilirsiniz.
  • Farklı dillerde SEO süreçlerini yönetmenize yardımcı olur. 
  • Birden çok para birimi belirleme ve ödeme almanıza imkan tanır. 

Wordpress İle E-ticaret Sitesi Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

WordPress ile e-ticaret sitesi kurmak için yazımızın bu bölümüne alan adından, hosting hizmetine, tema seçiminden, eklenti belirlemeye kadar dikkat etmeniz gerekenleri adım adım detaylı bir şekilde açıkladık. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra internet sitenizi üzerinden satış yapmaya başlayabilir ve cironuzu artırabilirsiniz. 

Wordpress E-ticaret Sitesi Nasıl Optimize Edilir?

E-ticaret sitesinin optimizasyon adımları, en az kurulum adımları kadar önem arz etmektedir. Fonksiyonları doğru çalışmayan, ortalama bekleme sürelerinin üzerinde yanıt süresi olan ve müşterilerinize iyi bir e-ticaret deneyimi sunmayan internet sitelerinde sattığınız ürün ve hizmetler ne kadar katma değerli olursa olsun, satış yapamamanıza ve müşteri kaybetmenize neden olacaktır. 

Bu nedenle, bu geniş yazımızı kurulum adımları kadar önemli olduğunu düşündüğümüz optimizasyon adımlarıyla bitirmek istedik. Aşağıda WordPress e-ticaret sitesi için uygulayabileceğiniz optimizasyon adımlarını bulabilirsiniz. 

  1. Hızlı bir Woocommerce teması bulun.
  2. Gereksiz eklenti kullanımından kaçının.
  3. WordPress bellek limitlerini yükseltin.
  4. Cache kullanın.
  5. Görsellerinizi küçültün.
  6. Sitenizi CDN ile yayınlayın.
  7. Veritabanını temizleyin.
  8. Mağazanızın Mobile First deneyimini güçlendirin.
  9. Sistem kaynakları yeterli bir hosting hizmeti kullanın.
Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.