Yüksek Gelir Getirecek E-ticaret Fikirleri [2023]

güncellenmiş 15 Ocak 2023
Okuma zamanı10 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

İnternetin birçok şeyi gerçekleştirmek için önemli bir araç olduğu günümüzde; bilginin, alışverişin ve iletişimin merkezi hâline geldiğini söylemek mümkündür. Birçok kişi için internet üzerinden ürün almak ya da ürün satışı yapmak sıklıkla tercih edilir. Bir ürün fiziksel olarak alınmadan önce internet üzerinden incelemesi yapılır. İnsanlar ürünün bağlantısını diğerleriyle paylaşarak onlardan fikir alır. Bunun gibi nedenlerin etkisiyle e-ticaretin kişilerin zihninde de farklı fikirlerin oluşmasına olanak tanıdığını söylemek mümkündür. Yalnızca e-ticaretten yararlanılmak istenmez, aynı zamanda e-ticaret alanında bir şeyler üretmek ve burada var olmak için fikirler üretilir. Hem gelir elde etmenin hem de daha fazla ön planda olmanın birçok fırsatını sunan e-ticaret fikirleri, kişilerin internet aracılığıyla kısa zamanda yüksek ücretlere ulaşmasını sağlar.

Peki gelir elde etme şansınızı artıracak e-ticaret fikirleri nelerdir? Bu fikirlere ulaşmak için hangi bilgilere sahip olunması gerekir? Yazı içinde şu başlıklar çerçevesinde açıklama yapılacaktır:

E-ticaret Nedir?

Elektronik ticaret kelimelerinin birleşimiyle oluşan e-ticaret kelimesi, pazarlamanın elektronik kanallar aracılığıyla gerçekleşmesini ifade eden bir kavramdır. Dünyanın internetle yeni bir noktaya taşınması sonucu geleneksel pazarlama teknikleri dijital alana taşınır. Ayrıca dijital pazarlamaya özgü teknikler geliştirilerek e-ticaret desteklenir. E-ticaretin gerçekleşmesi için bir satıcının ürün ya da hizmetini elektronik kanallar aracılığıyla pazarlaması ve sonrasında buradan gelir elde etmiş olması gerekir. 

İnternetin ortaya çıkmasından bir süre sonra başta öncü web sitelerin etkisiyle e-ticaret başlar, günümüzde neredeyse herkesin içinde aktif bir şekilde yer alabileceği bir yapıya dönüşür. Bu yönüyle insanların da ilgisini çekebilecek farklı farklı alanları içinde barındırır. E-ticaret de bu ilgiye yönelik gelişen pazarlama araçlarını şekillendirir. Örneğin insanların video içerikleri daha fazla tükettiğini gören şirketler, bir ürün tanıtımı yaparken ve o ürünün satışını gerçekleştirmek isterken video pazarlama tekniğini kullanır. Bu video içinde trend olan sesleri ya da görüntü geçişlerini kullanarak o ilgiyi çekmek için çabalar. Bunun gibi daha birçok pazarlama yöntemi e-ticarete dahil edilir. 

E-ticaret, geleneksel pazarlamadan nasıl ayırt edilir?

Geleneksel pazarlamada kişinin belirli saatlerde açık olan fiziksel bir yeri vardır. Satıcı orada ürün ya da hizmetini müşterilerle buluşturur. Müşteriler aldığı hizmet ya da ürün hakkında fiziksel olarak görerek fikir edinebilir. E-ticarette ise müşterinin fiziksel bir yerinin hatta kimi zaman deposunun olmasına bile gerek yoktur. Pazarlama yapmak için markasına dair bir web sitesi açabilir ya da birçok satıcının yer aldığı web siteleri içinde kendi markası için bir vitrin oluşturabilir. E-ticaret geleneksel pazarlamanın sahip olduğu değerleri elektronik ortama taşıyarak ürün ya da hizmet satışı yapılmasını sağlayan bir pazarlama yöntemidir.

E-ticaret Nasıl Yapılır?

Bir marka yaratma süreci içindeyseniz ya da hâlihazırda bir şirketiniz varsa bu şirketi elektronik ortamda da var etmek gelişim sürecinizde önemli bir katkı sağlar. Sıfırdan başlayanlar için ilk olarak elektronik ortamda var olunabilir, web sitelerinde vitrin oluşturarak e-ticaret deneyimlenebilir. E-ticaret yapmak için satmak istediğiniz bir ürün ya da hizmetinizin olması ve bunu internet ortamında gerek web siteleri gerekse sosyal medyalarda insanlara sunmanız gerekir. İnsanlar ürün ya da hizmetinizi satın almak isterse süreç internet üzerinden gerçekleştirilecektir. İnsanlar satın almak için bilgilerini yazdıktan sonra ödeme yaparak adreslerine ya da kargo şubesine talepte bulunabilir. Bir hizmet satın alınıyorsa kişiye bu hizmete dair randevu oluşturulur ve belirlenen saatler içinde görüşme gerçekleştirilir. 

E-ticaret yapmaya başlamak için en temelde şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Hangi alanda ürün ya da hizmet satışı yapmak istediğinize karar verin. Özellikle sizi motive eden ve sürdürebileceğiniz bir iş olmasına özen gösterebilirsiniz.
  • Hedef kitle çalışmaları aracılığıyla ya da alanınızdaki markalara bakarak hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz. “Ürün ya da hizmetinizi kime satmak istiyorsunuz?” sorusu hedef kitlenize ulaşmanız için iyi bir referans oluşturacaktır.
  • Hangi web sitelerinde satış yapmak istediğinizi netleştirin. Kendinize sıfırdan bir web sitesi de açabilirsiniz. Sektörünüze göre kimi zamanda bir web sitesi içinde satışlara başlamak daha avantajlı bir seçim olabilir.
  • SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uyumlu yazılar hazırlayın. Gerek web sitenizde gerekse sosyal medya hesaplarınızda paylaşım yaparken anahtar kelimeleri kullanmaya özen göstererek ve yazının okunabilirliğine dikkat ederek içerikler oluşturun.
  • Sosyal medya hesaplarınızda video paylaşımlara yer verin. Bir ürün satıyorsanız ürüne dair detaylı ve ilgi çekici videolar hazırlayarak o ürünü tanıtabilirsiniz. Trend seslerle ve videolarla ürün tanıtımı yaparsanız öne çıkma olasılığınız da artacaktır.
  • Müşterilerinizle ilişkinizi önemseyin. Ürün ya da hizmete dair alım yapmadan önce onlarla olan kısa konuşmalarınıza dikkat edin. Satıştan sonra gelen geri bildirimlerine dikkat ederek memnuniyetlerini önceleyin.
  • Mutlaka sosyal medya platformlarında aktif olun. Orada iletişime geçmek ve geri bildirimler almak çok daha kolay olacaktır. Instagram gibi platformlar aracılığıyla paylaştığınız hikâyelerle insanlara sorular sorabilir, ürünlerinize dair onlardan fikirler alabilirsiniz.
  • Güvenilir bir marka profili oluşturun. Şeffaf olmaya özen göstererek ve ürünlerinizin özelliklerini açık bir şekilde paylaşarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bir hizmet pazarlıyorsanız özellikle o işteki uzmanlığınızı, katıldığınız eğitimleri, konuyla ilgili izlediğiniz film ve belgeselleri paylaşarak onlarda güven inşa edebilirsiniz.
  • Sektörünüzdeki gelişmeleri takip edin. İngilizce kaynakları sürekli tarayarak farklı gelişmeleri yerel alanda ilk siz entegre edebilirsiniz. Bu sayede daha yenilikçi bir marka profili çizmiş olursunuz. Aynı zamanda global alanda tanınırlığınızı gerçekleştirme şansı edinebilirsiniz.

Yüksek Gelir Getirecek E-Ticaret Fikirleri Nelerdir?

E-ticarete başlamak her ne kadar net bir şey gibi görünse de yapılan e-ticaretin yüksek gelir getirecek bir sonuç verebilmesi için etkili e-ticaret fikirlerine ihtiyaç duyulur. Birçok kişi bu işe başladıktan sonra başka bir şeyle uğraşmak istemez ve gelirini tamamen buraya bağlayarak ilerleme amacı güder. Böyle olunca iyi bir fikir olmalıdır ki hem yüksek gelir elde ettirebilsin hem de kişinin motivasyonunu sürekli kılabilsin. E-ticaret fikirleri arasında şu başlıklarda yer alan noktalar üzerine düşünebilirsiniz:

Aksesuar sektöründe ürün satışı yapabilirsiniz.

Hızlı ve kolay bir şekilde uyum sağlayabileceğiniz e-ticaret iş fikirleri arasında aksesuar satışı yapmak vardır. Üstelik bunun için fiziksel bir yerde depolama yapmanız şart değildir. Dropshipping yaparak da aksesuar satışında bulunabilirsiniz. Dropshipping yapmak için satışa başlamadan önce hangi ürünleri satmak istediğinizi ve bu ürünler için tedarikçilerinizi belirlemeniz gerekecektir. Giyim sektöründe beden sorunu olabilir ve müşteri memnuniyetini sağlamak çok daha güçtür. Fakat aksesuar satışı yaptığınızda herhangi bir beden tablosu içermeyeceği için çok daha avantajlıdır. Sıfırdan başlayanlar ve bu gibi hizmetlere yabancı olanların hızlı bir ivmeyle yol alabilmesini sağlayabilir. 

Aksesuar kategorisi altında şu gibi ürünlerin satışını yapabilirsiniz:

  • Takı
  • Telefon kılıfı
  • Saat
  • Tablo
  • Şapka ve şal
  • Düğme
  • Kokulu mum
  • Doğal taş
  • Tablo

Elektronik aletler için ürün satışı yapabilirsiniz.

Elektronik ürünler çok fazla insan tarafından tercih edilir. Bilgisayar, televizyon ya da telefon gibi ürünlerin dışında birçok farklı elektronik ürün vardır. Ev içinde ya da kişisel olarak kullanımları tercih edilebilir. Özellikle e-ticaret yapmak istediğinizde dijital pazarlama tekniklerini kullanarak ürünleri insanlar için bir ihtiyaç olarak sunabilir, onların alma davranışlarının açığa çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu ürünleri satarken kişilerin sizlere güvenmesi de önemli bir etken olacaktır. Genelde elektronik ürünler için bozulma ihtimali üzerine çok fazla düşünülür. Sizin yapacağınız paylaşımlarla ve ürüne dair şeffaf açıklamalarınızla insanlarda güven oluşturarak öne çıkabilirsiniz.

Elektronik aletler kategorisi altında şu gibi ürünleri internet üzerinden satarak e-ticaret yapabilirsiniz:

  • Hoparlör
  • Kulaklık
  • Akıllı saat
  • Yazıcı
  • Klavye
  • Mouse
  • Şarj aletleri

Ev yemeklerini pazarlayarak gıda satışı yapabilirsiniz.

Birçok kişinin yoğun iş saatleri sebebiyle ev yemeği yapmaya çok az vakti kalır. Özellikle gelişmiş şehirlerde buna olan ihtiyaç daha fazladır. Ev yemeği yapılmadığında çoğunlukla sağlıksız olan alternatiflere yönelinir. Bir süre sonra kişiler sağlık açısından kötüye gittiklerini fark ederek bunun için bir çözüm arayışına girer. Daha çok ev yemeklerinin yapıldığı lokantaları tercih etmeye çalışırlar. Siz de ev yemekleri konusunda bir girişim başlatabilir, müşterilerinize düzenli olarak ev yemeği servisinde bulunabilirsiniz. Örneğin haftanın birkaç günü için aylık paketler oluşturarak onlara o tarihlerde yemek götürebilirsiniz. Tasarlayacağınız iyi bir web sitesi ve aktif olarak kullanacağınız sosyal medya hesapları ile kısa zamanda öne çıkma şansınız vardır. Müşteri memnuniyetiniz arttıkça diğer müşterilere ulaşma şansınız da aynı oranda artacaktır. Fiziksel bir yer de açabilirsiniz ya da mutfağınızı bir ofis olarak kullanarak evinizden bu süreci yönetebilirsiniz.

Hobi ürünlerini satabilirsiniz.

Belirli bir alanda özelleşen satıcılara ihtiyaç günümüzde daha da artmıştır. Genelde her alanda satış yapan satıcılar vardır ve onlardan alınan daha niş alandaki bir ürün iyi bir deneyim sunmayabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı hayranı olunan bir filme ait ürün ya da hobi için ihtiyaç duyulan malzemeleri kapsayacak bir e-ticaret fikri geliştirerek kısa zamanda ön plana çıkabilirsiniz. Farklı kategoriler oluşturabilir, hobiye ve eğlenceye yönelik ürünleri listeleyebilirsiniz. Bu sayede sizin sayfanıza giren kişiler belirli bir amaçla satın almaya yönelecek, diğerlerine de sayfanızı spesifik bir alanda olduğunuz önerebilecekler.

Hobi ürünleri kategorisinde şu gibi ürünleri satabilirsiniz:

  • Hayranı olunan dizi ya da filme dair kupa
  • Poster
  • Anahtarlık
  • Farklı alanlarda çizim yapmak için kalemler
  • Amacınıza uygun olacak şekilde defterler
  • Hayranı olunan bir şeye dair baskı tişörtleri
  • Farklı türlerde çiçekler
  • Müzik çalmak için enstrümanlar

Kozmetik ürün satışı yapabilirsiniz.

Kozmetik ürünler birçok kişi tarafından tercih edilir. Gerek bakım gerekse makyaj yapmak için kullanılabilirler. Günümüzde cinsiyet fark etmeksizin herkes tarafından tercih edilirler. Böyle olunca bu alanda açtığınız e-ticaret sitesi önemli bir etki yaratabilir. Özellikle sergileyeceğiniz ürünlerin markaları ve kaliteleri iyi olduğunda daha fazla tercih edebilirsiniz ve insanlar birbirlerine sizi önerebilir. Gerek sosyal medya kanallarıyla gerekse açacağınız web sitesi ile ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. 

Kozmetik ürünler satmak isterseniz şu gibi kategorilerde ürünlerini listeleyebilirsiniz:

  • Makyaj yapmak için ürünler
  • Cilt bakım ürünleri
  • Vücut bakımı için ürünler
  • Saç bakımı ürünleri
  • Havlu
  • Ayna
  • Detoks çayları

Spor malzemeleri için satış yapabilirsiniz.

İnsanlar fiziksel olarak bir salona gitmek yerine evlerinde bir odayı spor yapmak için hazırlayabilir. Bu oda için gerekli olan ürünleri satın alabilirler. Spor malzemeleri satmak istiyorsanız buna uygun olabilecek ve kaliteli ürünlere ihtiyaç duyarsınız. Direkt bir markadan tedarik edebilir ya da kendi markanızı yaratabilirsiniz. Ev içi kullanıma uygun olacak ürünleri daha fazla tanıtarak ve ön planda tutarak satışları gerçekleştirebilirsiniz.

Spor malzemeleri kategorisi içinde şu gibi ürünleri listelemeniz mümkündür:

  • Matlar
  • Dambıllar
  • Atlama ipi
  • Direnç bantları
  • Bilek ağırlıkları
  • Kondisyon bisikleti
  • Ekliptik bisiklet
  • Koşu ve yürüyüş bandı
  • Trambolin
  • Karın kası ve mekik aleti
  • El ve göğüs yayı
  • Ağırlık plakaları
  • Halter barları
  • Spora uygun olacak kıyafetler

El yapımı ürünler yaparak satışa çıkarabilirsiniz.

El yapımı ürünlere verilen değer günümüzde daha da artmıştır. Özellikle bulunmaları çok güç olduğu için bu gibi ürünleri yapan kişiler keşfedildiğinde çok fazla destek görebilir. El yapımı denildiğinde aklınıza birçok fikir gelebilir. Fakat bu fikirlerden hangisinde iyi olabileceğinizi ve sürdürebileceğinizi ilk olarak düşünebilirsiniz. Eğer el yapımı ürün yapma konusunda hiç deneyiminiz yoksa ve yapmak istemiyorsanız bunun için insanlara ulaşabilirsiniz. Onlardan tedarik edeceğiniz ürünler için e-ticaret tekniklerini uygulayarak satışlarını gerçekleştirebilirsiniz.

El yapımı ürünler kategorisinde şu tip ürünleri üretmeniz mümkündür:

  • Kitap ayraçları
  • Doğal mumlar
  • Örgü hırka ya da kazaklar
  • İğne oyası yapılmış olan örtüler
  • Yatak örtüsü takımları
  • Takılar
  • Kendi tasarımları olan kıyafetler
  • El yapımı çikolatalar

Hangi Web Siteleri Aracılığıyla E-ticaret Yapılabilir?

E-ticaret yapmaya karar verdiniz, fakat kendi web sitenizi kurmak yerine bir web sitesi içinde ilk olarak sürece başlamak istiyorsunuz. Bunun için ilerleyeceğiniz yolda size ve sektörünüze uygun olacak şekilde bir e-ticaret sitesini belirlemeniz gerekecektir. Dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise burada satışlarınızı gerçekleştirirken sosyal medyalardan hesabınızı geliştirmeye, asıl kitlenizi sosyal medya üzerinden yakalamaya özen göstermenizdir. Web sitelerinde oluşturacağınız hesabınızın silinmesi ya da geçici olarak askıya alınması gibi durumlarda asla ürün satamamanız gibi riskler ortaya çıkabilir. Bunun önüne geçmek için tek bir yerde çok fazla aktif olmak yerine birden fazla alanda hesap oluşturabilirsiniz. 

İnternette e-ticaret fikirlerinizi hayata geçirebilmeniz için birçok web sitesi vardır. Ürünlerinizin satışını gerçekleştirebileceğiniz web siteleri arasında ise şunları denemeniz mümkündür:

  • Amazon

Amazon aracılığıyla satmak istediğiniz ürünler için hesap açarak vitrin oluşturabilirsiniz. Türkiye pazarında da yer alan Amazon’da hem yerel hem de global alanda aktif olma şansınız vardır. Aynı zamanda Amazon aracılığıyla dropshipping de yapabilir, herhangi bir depoya ihtiyaç duymadan e-ticarette ilerleyebilirsiniz.

  • Hepsiburada

Türkiye’de ürün satışı yapmak için ilk açılan web sitelerinden biri olan Hepsiburada, satıcılara kendi hesaplarını oluşturmak için fırsat sunar. Ürünlerinizi hesap açtıktan sonra Hepsiburada aracılığıyla listeleyebilirsiniz. Hem web sitesine hem de Hepsiburada’nın satıcı ve müşteri arasında köprü olan şartlarının olmasına olan güvenle satış yapmak için bir alan yakalamanız mümkündür. 

  • Yemeksepeti

Yemeksepeti aracılığıyla özellikle el yapımı yemekler üzerine ilerlemek istiyorsanız iyi bir başlangıç fırsatı yakalayabilirsiniz. Şirketinizi kurduktan sonra buraya kaydolarak yemeklerinizi listeleyebilir, müşterilerinizle ilk iletişiminizi kurmaya başlayabilirsiniz. Üstelik Yemeksepeti aracılığıyla kargo süreçlerini yürütmeniz de mümkündür.

  • Trendyol

Hem ürün satışı yapmak hem de yemek veya market gibi hizmetlerden yararlanmak için Trendyol sıklıkla kullanılan bir uygulamadır. E-ticaret yapmaya başladığınızda ilk olarak Trendyol üzerinden hesap açabilirsiniz. Hem burada yer alan bir satıcı olarak alıcılarınıza iyi bir izlenim sunabilirsiniz hem de sosyal medya hesaplarınız aracılığıyla yönlendirme yapabilirsiniz. Influencerlarla anlaşma yapmaya açık olan Trendyol, belirli bir süre sonra sizin de ürün tanıtımı yaptırmanıza fırsat sunabilir. Böylece hedef kitlenizden insanlara bu reklamlar aracılığıyla erişme şansı yakalarsınız.

Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.