Instagram İsim Önerileri [2023]

güncellenmiş 3 Ocak 2023
Okuma zamanı9 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

Instagram’da aktif bir şekilde yer almak ve paylaşımlar yaparak öne çıkmak istiyorsanız kullanıcı adınızın akıllarda kalıcı bir ad olması önemlidir. Bir marka geliştirme süreci içinde olabilirsiniz ya da adınızla bir yerlere gelmek istiyor olabilirsiniz. Direkt marka ismini veya adınızı yazmak yerine yaratıcı bir Instagram kullanıcı adı seçerek daha gelişim odaklı ilerleyebilirsiniz. Instagram için etkili isim bulmak başlarda çok zorlayıcı olabilir ve aklınıza tam olarak bir fikrin gelmediğini düşünebilirsiniz. Burada amacınıza uygun bir şekilde yaratıcılığınızı kullanarak ne yapabileceğinize odaklanmanız iyi bir yöntem olabilir. Bu adı belirleme sürecinize ek olarak düzenli paylaşımlar yapmanız, takipçilerinizle etkileşim içinde olmanız ve Instagram hikâyelerini her gün kullanarak bir şeyler paylaşmanız; ilerlemenizde önemli etkenler arasında olacaktır.

Bu yazı içinde Instagram’ın ne olduğuna, hangi amaçlarla kullanıldığına ve gönderilerin en çok ne üzerinde yoğunlaştığına değinilecektir. Tüm bunların etkisi dahil edilerek Instagram’da profil oluşturma sürecinin en önemli basamağı olan isim önerilerinden detaylı bir şekilde bahsedilecektir. Yazı içindeki şu başlıkları takip ederek ilerleyebilirsiniz:

  • Instagram nedir?
  • Instagram’da hangi tür paylaşımlar yapılır?
  • Instagram’ın kullanım amacı nedir?
  • Instagram’da profil oluşturma süreçleri nasıldır?
  • Instagram’da isim belirlerken dikkat edilmesi gerekenler
  • Instagram etkili isim önerileri nedir?

Instagram Nedir?

Instagram, Ekim 2010’da iPhone için geliştirilmiş video ve fotoğraf paylaşma platformudur. Bu sosyal medya uygulaması Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulur. Ardından çok fazla kullanılması ve beğenilmesi nedeniyle android uygulamalar arasında da yer almaya başlar. Şu anda aylık istatistiklere göre 1 milyardan fazla üyesi aktif olarak Instagram’ı kullanır. Kelime anlamı olarak “instant” ve “telegram” kelimelerinden türer. Instant kelimesi fotoğraf çeken makineleri ifade ederken telegram kelimesi telgrafı ifade eder. “Instant Telegram” yani anında fotoğraf gönderme anlamına gelen bu kelimelerle “Instagram” kelimesi oluşturulur.

Fotoğraf çekmek için artık telefonların da etkili bir şekilde kullanılmaya başlamasıyla Instagram çok daha farklı bir boyut kazanır. Özellikle başlarda fotoğraf ve videolara eklenebilen filtre özellikleriyle öne çıkar. İnsanlar bu özellikleri severek kullanır. Günümüzde ise yalnızca filtre eklemekle kalınmaz; görüntüye farklı bir görüntü eklenebilir, videoların arkasındaki sesler değiştirilebilir, hikâyelerde efektler kullanılarak ses ya da görüntüde değişiklikler yapılabilir. Her geçen gün eklenen yeni özellikleriyle Instagram çok daha geniş alanlara hitap etmeye başlar. Son zamanlarda video üzerine yoğunlaşmaya başlayan uygulama içinde birçok insan ve markalar etkili video çekme teknikleri üzerine düşünür.

Instagram’da hangi tür paylaşımlar yapılır?

Instagram’da açık ve pornografik içerikler dışında her açıdan paylaşım yapılabilir. Bunlar arasında pazarlama amacıyla yapılan paylaşımlar önemli bir yer kaplar. Neredeyse her paylaşımın bir reklam amacı güttüğü görülür. Bu paylaşımlar kimi zaman açık bir şekilde yapılırken kimi zaman influencerlar aracılığıyla insanların karşısına çıkarılır. Gerek kişiler gerekse markalar tarafından Instagram’da şu tip içerikler paylaşılabilir:

  • Gezi videoları ya da fotoğrafları
  • Mizahi içerikler
  • Selfieler
  • Bilgilendirici video ve fotoğraf içerikleri
  • Eleştiri içeren video ve fotoğraflar
  • Markaların ürünlerini tanıtmak için ürettiği içerikler

Instagram’ın Kullanım Amacı Nedir?

Instagram farklı amaçlar için kullanılabilen bir platformdur. Öne çıkan amaçları arasında kişilerin profil oluşturması ve bu profili gizleyerek sevdikleriyle etkileşim içinde olması gelir. İnsanlar çoğunlukla birbirlerinden haberdar olmak için Instagram’ı kullanır. Çoğu kişinin profili ismiyledir ve az sayılarda takipçi ve takip edilen ile bu profilde aktif olur. Kimileri de iyi fotoğraflar çeker ve paylaşımlar yapar. Beklediğinden daha fazla olumlu tepkiler alır. Ardından profilini herkese açık yaparak daha fazla insana ulaşmayı amaçlayan içerikler paylaşır. Bu tip kişilere influencer denilmektedir. Influencerlar kendi hayatlarına dair neredeyse her şeyi diğerleriyle paylaşır. Takipçi ve etkileşim sayıları artınca markalardan reklam teklifleri alırlar ve bu sayede gelir elde edebilirler.

Sosyal medyalarda aktif olmanın önemli bir değer olduğunu fark eden markalar ise Instagram’ı pazarlama amacıyla kullanmayı uygun görür. Bunu influencerlar aracılığıyla yapabildikleri gibi hâlihazırda var olan ürünleri için vitrinler oluşturmak ve bunları sergilemek de bir diğer yöntemleri arasındadır. Aynı zamanda yeni çıkan ürünlerine ilişkin tanıtım videoları ya da fotoğrafları paylaşabilirler. Bu sayede insanlara daha kolay ve organik bir yolla ulaşmış olurlar. Özellikle viral olan ses ve videolarla paylaştıkları içeriklerin çok fazla görünür olması, markalarını diğerlerine tanıtma şansı yakalatır. Ürün pazarlama amacının yanı sıra sosyal sorumluluk alanında da paylaşımlar yaparak daha fazla insana projelerini ve marka değerlerini ulaştırabilirler.

Instagram’da Profil Oluşturma Süreci

Instagram’da profil oluşturma süreci, uygulamayı indirdiğinizde ve kullanmaya başlamak istediğinizde adım adım size tarif edilir. Bunların en başında bir kullanıcı adı belirlemeniz ve bu adın eşsiz olması beklenecektir. Kullanıcı adı belirledikten sonra şifre ve diğer adımlar gelir. E-posta ya da telefon numarasıyla hesabınızın size ait olduğunu onayladıktan sonra profilinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu adımlar her ne kadar basit görünüyor olsa da kişisel bir kullanım amacı içinde olmak istemiyor, daha fazla insana ulaşmak istiyorsanız etkili bir kullanım yolunu benimsemeniz iyi olacaktır. Bu yol Instagram adının eşsiz ve yaratıcı olmasından geçecektir. Bunun yanı sıra profilinizdeki boş alanları doldurmanız da öne çıkmanızda önemli bir artıdır. Kullanıcı adı – biyografi – profil fotoğrafı uyum içinde olduğunda diğerleri tarafından fark edilebilirsiniz.

Instagram İsmi Belirlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Instagram’da aktif olmak istiyor ve dikkat çekici bir profil yaratmayı amaçlıyorsanız kullandığınız isme özen göstermeniz gerekecektir. Bu ismin neyi ifade ettiği, uzunluğu, nasıl bir kitleyi çekebileceği, bir marka değeri görüp görmediği, global alanda mı yoksa yerel alanda mı etkili olacağı, akılda kalıcılığı ve profilin amacıyla ne derece uyum içinde olduğu önemli noktalar arasındadır. Tüm bu noktaları dikkatli bir şekilde takip ederek Instagram hesabınız için kullanıcı adı belirleyebilirsiniz:

  • Hangi amaçla profil oluşturduğunuzu belirleyin.

Oluşturduğunuz profilin kullanım amacı isim konusunda önemli bir noktada yer alır. Çünkü hitap edeceğiniz kitle de bu doğrultuda şekillenecektir. Örneğin arkadaşlarınızla iletişimde olduğunuz bir profil yaratmak istiyorsanız yine yaratıcı bir isim belirleyebilirsiniz ama bu çok da gerekli bir yerde durmaz. Fakat markanız için ya da isminizin marka olması için daha yaratıcı bir isim oldukça gereklidir.

  • Belirlediğiniz ismin sizin için bir anlamı olsun.

Seçeceğiniz ismin sizin için bir anlamı olması o profile olan bağlılığınızı da artıracaktır. Instagram’da düzenli paylaşım yapmakta bir etken de profille olan ilişkinizdir. Çok önemsemediğiniz bir kullanıcı adı belirlediğinizde profilde paylaşım yapmaya dair motivasyonunuz da azalacaktır. Fakat sizin için anlamı olan bir ad belirlerseniz o profili geliştirdikçe bu adın görünürlük kazanması motive edici bir yerden algılamanızı sağlar.

  • İsmin akılda kalıcılığı üzerine tartışın.

Bu ismin diğerleri tarafından akılda kalıcı olması önemlidir. Özellikle marka isimlerinin oluşturulmasında da bu etken üzerine düşünülür. İnsanların tek bir düşünme eyleminde akıllarına gelebilecek bir ada sahip olmanız, sizin paylaşım yaparken gösterdiğiniz çabayı büyük ölçüde kolaylaştırır. Hâlihazırda akıllarda yer edinerek bir kıvılcım yakmış olursunuz. Bundan sonraki süreç daha hızlı bir şekilde ilerler.

  • Global alanda mı yoksa yerel alanda mı özelleşmeyi hedeflediğinizi belirleyin.

İsim seçmeden önce ilk olarak global alanda mı yoksa yerel alanda mı özelleşmek istediğinize karar verebilirsiniz. Yerel alan yalnızca Türkiye değil spesifik bir başka ülke ya da bölge de olabilir. Bunlar arasında özellikle global alanda bir şeyler yapmak istiyorsanız İngilizce isim belirlemeniz etkili olacaktır. Başlarda yerel alanda aktif olabilirsiniz, fakat isim belirlerken daha ilerisini düşünmeniz çok önemlidir. Bunun için marka ve değer konusunda bunları değerlendirerek bir isim için yol izleyebilirsiniz. 

  • İsim belirlerken bu isme ilişkin logonun nasıl olacağını tartışın.

İsim belirleme sürecinde çok fazla birlikte düşünülmeyen bir nokta da logodur. Logo belirleme süreci isimden sonra geldiğinde kişileri çok fazla zorlar. Eğer bir marka yaratmak istiyor ve bu ismi de ona göre belirlemeyi amaçlıyorsanız mutlaka logoyla birlikte ele almaya çalışın. Bu ismin nasıl bir logoya dönüşebileceğini, profil fotoğrafında neyin yer alacağını tartarak Instagram’da etkili bir isim seçebilirsiniz.

  • İsim belirleme sürecinde hedef kitlenizi düşünün.

Etkili isim belirleme sürecinde birçok marka, hedef kitle çalışmaları yaparak bu isimler arasında hangisinin öne çıkacağını analiz eder. Bu analiz süreçleri içinde yer almadan da hedef kitlenizi düşünerek Instagram kullanıcı adı belirleyebilmeniz mümkündür. Hedef kitle, Instagram’da paylaşım yaparken bu paylaşımın kimlere hitap edebileceğini düşünerek belirleyebileceğiniz bir topluluktur. “Bu topluluk neleri sever?”, “Neleri görmek ister?” ve “Sizi hangi amaçla takip eder?” gibi sorularla Instagram’da etkili isim belirleme sürecinizi şekillendirebilirsiniz.

  • Markanızın pazarladığı ürün ya da hizmete ilişkin anahtar kelimeyi, kullanıcı isminizin içinde kullanabilirsiniz.

Eğer bir markaysanız ya da Instagram üzerinde markalaşma sürecine başlayacaksanız kullanacağınız isim içinde ürün ya da hizmetinize ilişkin bir kelime geçirebilirsiniz. Kullanacağınız bu kelime anahtar kelime olarak nitelenir. Son gelişmelere göre paylaşım yaparken açıklamalarda da bu kelimelerin kullanılması öne çıkmada bir etken olabilir. Örneğin ev ve mutfak aletleri satan bir markaysanız kullanıcı adınızın içinde “mutfak aletleri” ya da “mutfak” gibi kelimeler yer alabilir. Farklı bir kelimeyle daha bir araya getirerek biri arama bölümünde bu kelimeleri yazdığında size ulaşabilmesi için öne çıkma şansınızı artırabilirsiniz.

  • İsmin kısa olmasına özen gösterin.

Çok uzun kullanıcı adlarının hatırlanması güç olabilmektedir. Bu yüzden ismin olabildiğince kısa olması ve çarpıcı bir şekilde belirlenmesi önemli olacaktır. Elbette birkaç harften oluşmaması da gerekir. Çok kısa olduğunda da size ulaşılabilecek bir kelime aratıldığında daha fazla profil çıkacağı için onların arasından sıyrılmanız güç olacaktır. Buna göre standart uzunlukta bir kullanıcı adı belirleyebilirsiniz.

Instagram Etkili İsim Önerileri

Komik, havalı, etkileyici, farklı, duygusal ya da güzel bir Instagram ismi için önerileri okumak akla daha iyi fikirler getirebilir. İzlediğiniz bir filmden ya da diziden, okuduğunuz kitaptan, gördüğünüz bir afişten ya da farklı yerlerden isimlere dair çağrışımlar toplayabilirsiniz. İlk anda direkt aklınıza gelmese de bunlara toplu bir şekilde bakmak aklınızda belli başlı şeyler canlandıracaktır. Aşağıdaki başlıklarda bu isimleri genel bir bakış açısıyla görmeniz için listeler yer alıyor. Bu başlıkları takip ederek kendinize uygun olacak etkili Instagram ismi belirleyebilirsiniz:

Film veya dizi karakterlerinden isimler

Birçok kişi için film ve dizi karakterleri çok büyük anlamlar ifade edebilir. Instagram ismi belirlerken eğer eğlence amacıyla ya da kendinize dair şeyler paylaşmak istediğiniz bir hesap oluşturmak istiyorsanız bu türden isimler kullanabilirsiniz. Öne çıkan film ve dizi karakteri isimleri arasında şunları değerlendirerek kendinize özel bir Instagram kullanıcı adı belirleyebilirsiniz

instagram isim önerileri

Roman karakterlerinden isimler

Romanların ya da hikâye kitaplarının karakter isimleri oldukça etkileyici olabilmektedir. Özellikle daha çok kitap bloğu tutmak istiyor ve bu alanda bir hesap açmayı amaçlıyorsanız bu isimleri tercih edebilirsiniz

Mizah içerikli komik kullanıcı isimleri

Birçok mizah sayfası akılda kalıcı bir isim belirleyerek paylaşım yapmayı amaçlar. Mizah sayfası açma amacınız olmasa da komik bir kullanıcı ismi düşünüyor olabilirsiniz. Bu isimler arasında önerilebilecek nitelikte şunları kullanabilirsiniz:

  • Bir çay koy 
  • 48li pastel boyası olmayan çocuk
  • Soru işaretleri ve ünlem
  • Zarf fiil eki
  • Rüyalarda barışmışız
  • Niksiz niko
  • Mühürsüz evrak
  • Herkese yönelik acı
  • Sanat tarihi ama halk için
  • Paralel evrende mutlu

İngilizce isim belirlerken kullanabileceğiniz bazı kelimeler

Global alanda aktif olmak istiyorsanız kullanıcı adınızı İngilizce yapabilirsiniz. Bazı İngilizce kelimeler hem anlam olarak hem de akılda kalıcılığı nedeniyle kullanıcı isimlerinde daha fazla öne çıkar. Bunlar arasında şunları sıralamak mümkündür:

  • Star: Yıldız
  • Emotional: Duygusal
  • Angel: Melek
  • Discover: Keşif
  • Depressive: Depresif
  • Doll: Bebek
  • Dream: Rüya, hayal
  • Travel: Seyahat
  • Feel: Hissetmek
  • Funny: Komik
  • Legend: Efsane
  • Poem: Şiir
  • Show must go on: Şov sürmeye devam etmeli 
  • Scream: Çığlık 
  • Savage: Vahşi 
  • Special: Özel 
  • Together: Birlikte 
  • Twinkling: Parıldayan 
  • Unexpected: Beklenmeyen 
  • Yeis: Üzüntü 
  • Sad: Üzgün 
  • Wonderful: Harika 
  • Warrior: Savaşçı
  • Art: Sanat
  • Fury: Öfke
  • Euphoria: Çok mutlu
  • Chocolate: Çikolata 
  • Charming: Büyüleyici
  • Water: Su
  • Hair: Saç
  • Person: İnsan
  • Ice: Buz
  • Life: Hayat

Diğer kullanıcı adı önerileri

Spesifik bir alanda kullanıcı adı aramıyorsanız alakasız isimlere bakmak iyi fikirler oluşturabilir. Aşağıdaki isimleri etkili bir şekilde farklı isimlerle birleştirerek kullanabilirsiniz:

  • Çakıl taşı
  • Hayal dünyası
  • Kalp ağrısı
  • Not defteri
  • Kar tanesi
  • Göz yaşı
  • Kara kedi
  • Sütlü kahve
  • Desenli kelebek
  • Avokado sever
  • Kolektif birey
  • Tutkulu okur
  • Deniz manzaralı
  • Beklenen gemi
  • Sanat aşığı
  • Düşünce havuzu
  • Araştırmacı gezgin
  • Sezgi dolu
  • Geveze şair
  • Bilgiyayar
  • Fikirler treni
  • Sevda sözleri
  • Akıl defterimden
  • Yalnız sürücü
Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.