En İyi ve En Çok Kullanılan Arama Motorları

Okuma zamanı10 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

Günümüz dijital çağında sıklıkla kullanılan arama motorları, ilk olarak 90'lı yıllarda aktif hâle gelir. Ardından yapılan çalışmalarla Google ve Bing gibi en çok kullanılan arama motorları başta olmak üzere birçok yazılım geliştirilir. Şu anda hâlihazırda onlarca arama motorunun piyasada yer aldığı söylemek mümkündür. Kişiler herhangi bir konuda araştırma yapacakları zaman, bir konumu öğrenmek için, hastane ve diğer randevu işlemleri için ya da yemek tarifleri için bu arama motorlarını kullanarak web sitelerine ulaşır. Ayrıca yerel ve uluslararası alanlardaki haberler de bu arama motorlarına yazılan anahtar kelimelerle insanlar tarafından takip edilir. Neredeyse aklımıza gelebilecek her konuda araştırma yapma fırsatı sunan bu yazılımlar, araştırılan kelime ile en iyi eşleşen web sitesinin öne çıkmasını sağlayan bir yöntemle çalışır. Bu yöntem içinde kimi zaman web sitelerinin reklam vererek en üst sıralarda çıktıkları da görülebilir.

Aşağıdaki başlıklar aracılığıyla en iyi ve en çok kullanılan arama motorları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz:

  • Arama motoru nedir?
  • Arama motorlarının nasıl çalışır?
  • Arama motorları nasıl kullanılır?
  • En iyi ve en çok kullanılan arama motorları hangileridir?
  • Arama motorları neden tercih edilir?

Arama Motoru Nedir?

Arama motoru, kişilerin merak ettiği veya ulaşmak istedikleri bilgiye internet aracılığıyla erişmelerini sağlayan sisteme denir. İnternet içinde yer alan verilere yine internet üzerinden arama motorlarıyla aratılan veriler eşleştirilerek bu işlem gerçekleşir. Kişinin arama sonucunda karşısına çıkan listede gerek internet sitesinin almış olduğu tıklanma sayısı gerekse de metinlerin nasıl bir sırayla dizildiği ve kullanılan anahtar kelimeler etkilidir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorları bir sistem içinde çalışan yazılımlardır. Web siteleri, içlerinde yer alan metinlerle ve diğer bilgilerle birlikte aranabilir nitelik kazanarak kendi aralarında indekslenir. Ardından kişiler arama motorlarına bir kelime yazdıklarında bu indekslenen web siteleri içinde arama sağlamış olurlar. Arama motorları, otomatik olarak çalışan bir yazılım sayesinde kişilerin aratmış olduğu kelime ile en iyi eşleşen web sitelerini öne çıkarır. Sonuçları en iyiden başlayarak listeler.

Siz arama motoru aracılığıyla bir konuyu araştırdığınızda web sitelerindeki özet bilgiler arasından bir arama gerçekleşir. Arama motorunun işlevi hangi kelimeyi arıyorsanız o kelimenin geçtiği web sitelerini öne çıkarmaktır. Web siteleri ise daha çok tıklama almak amacıyla Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) uyumlu yazılarak girerek öne çıkar.

Arama Motorları Nasıl Kullanılır?

Arama motorları kullanımı oldukça kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Fakat özellikle iyi bir kullanım sağlamak ve doğru sonuçlara ulaşmak için bazı noktalara dikkat edilmelidir. 

  • İlk olarak aramak istediğiniz konuyu belirleyin.
  • Ardından konuyu en basite indirerek onun hakkında bir cümle ya da kelime seçin. Bunun uzun olmaması daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
  • Belirlediğiniz cümle ya da kelimeyi arama motorunun kutucuğuna yazın.
  • Tıklayarak ya da entera basarak aramayı gerçekleştirin. 
  • Karşınıza araştırdığınız konuyla ilgili web siteleri çıkacaktır. 
  • Size en yakın gelen başlık ve açıklaması olan web sitesine tıklayarak bilgilere erişebilirsiniz.
  • Araştırdığınız konu bir makale ya da bildiri konusu ise Google Akademik gibi arama motorlarını kullanmanız daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.

En İyi ve En Çok Kullanılan Arama Motorları Hangileridir?

Doksanlı yıllarda ilk olarak geliştirilmeye başlanan arama motorları günümüzde internetteki bilgilerin de artmasıyla çok güçlü bir yapı şeklini almıştır. İnsanlar araştırdıkları her konu hakkında mutlaka bir bilgiye bu arama motorları aracılığıyla erişir. Hâl böyle olunca arama motorları kendi aralarında kullanım oranlarına göre ayrılmaya başlar. En iyi ve en etkili sonuçları veren motorlar daha ön sıralarda yer alırken diğerleri insanlar tarafından daha az tercih edilir. 

En iyi ve en çok kullanılan arama motorları için sizlere 20 arama motoru sunacağız.

1. Google

2020 Nisan verilerine göre Dünyada pazar payı açısından Google %87,35 gibi bir oranla ön sıralarda yer alır. Ayrıca arama motorları arasında %91,42 oranla en çok kullanılan arama motoru olarak öne çıkar. Google'ın bu derece ön planda olmasında ve insanlar tarafından sıklıkla kullanılmasında birçok etken vardır. Başta sürekli kullanıcı deneyimini iyileştirmeleri, en iyi sonucu verebilmek için algoritmalarını geliştirmeleri ve teknolojik gelişmeleri güncel olarak entegre etmeleri gelir.

Google kişisel deneyimi en iyi kılmak için verilerinizi toplar. Bunu Kullanıcı Sözleşmesinde açıkça söyler. Verileri topladığı ve işlediği için kişilere konumlarına özel sonuçlar ve arama geçmişleriyle entegre veriler sunarak kullanıcıyı doğru verilerle eşleştirmeye çalışır. Ayrıca web sitelerine içerik üreten kullanıcılar için doğru içerikleri analiz eden bir sistemi de bu veriler aracılığıyla geliştirir.

Google Analytics Nedir?

Google hesabı olan herkese ücretsiz bir kullanım olanağı sunan Google Analytics, bir web analizi hizmeti olarak öne çıkar. Bu hizmet aracılığıyla var olan web sitelerinin performansı ve ziyaretçi bilgileri takip edilir. İşletmeler açısından önemli veriler sunan bu hizmet, hangi pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini işletmelere bildirebilir. Özellikle e-ticaret siteleri açısından oldukça faydalı bir hizmet sunar.

2. Microsoft Bing

Google'ın pastadan büyük bir pay alması nedeniyle %3'lük bir oranla Dünyada en çok ziyaret edilen ikinci arama motoru Microsoft Bing'dir. Microsoft tarafından geliştirilen bu motor başlangıçta Google’a rakip olmayı amaçlar. Şu anda ise görüldüğü gibi Google’ı hiçbir arama motoru henüz geçememiştir. 2009 yılında beri Bing, temiz içerikler sunan ve reklam almayan yapısıyla bazı kişiler tarafından tercih edilir. Ayrıca Google gibi aramalarda kişiselleştirmeyi takip eden bir sistemle çalışır. Bu sayede arama yaptığınızda size en uygun veri ile eşleşirsiniz. Ayrıca yaptığınız aramalar kaydedilir.

3. Yahoo

Tüm arama motorlarında pazar payı %4 olan arama motoru Yahoo'dur. Ayrıca bilinen en iyi e-posta sistemine sahip olan bir yazılımdır. Başlarda özellikle 2011 ile 2015 yılları arasında Bing tarafından desteklenen Yahoo, 2015 yılında Google'ın sunduğu hizmetleri kabul eder. Yalnızca Firefox ile çalışan bu arama motoru Bing ve Google tarafından desteklenir. 

4. Baidu

Dünya çapında her ne kadar bilinirliği olmasa da özellikle Çin pazarında en çok kullanılan arama motorları arasında Baidu yer alır. Merkezi Çin olan bu arama motoru, yaklaşık 20 yıldır hizmet sağlar. %1,27’lik pazar payı ile içerisinde haritalar, depolama hizmeti, anahtar kelime merkezli tartışma formu, çevrim içi ansiklopedi hizmeti gibi birçok hizmet sunar. Yapay zeka ve gelişen teknolojilerle sürekli desteklenir. Fakat olumsuz bir özelliği diğer dilleri destekleme özelliğinin olmamasıdır. 

5. Yandex

Rusya merkezli arama motoru olan Yandex, Türkiye, Belarus, Kazakistan ve Rusya'da sıklıkla kullanılır. Sunduğu bazı araçlar Google gibi arama motorlarından daha iyi bir hizmet sağladığı için kullanıcılar tarafından tercih edilen bir motordur. Özellikle çeviri hizmeti, postalama sistemleri ve depolaması kullanıcı açısından tercih edilebilen bir noktadadır. İnsanlar Google'a alternatif bir motor düşündüklerinde akla ilk gelen Yandex'tir. Bu yönüyle hızlı bir yükselişe geçmiştir. 

6. Ask.com

İnsanların soru sormasını teşvik eden bir arama motoru olarak Ask öne çıkar. Kelime anlamı olarak da soru sor anlamına gelen bu arama motoru, 1996 yılından beri hizmet sağlamaktadır. Arama motoruna bir soru girmeniz durumunda karşınıza en iyi eşleşen sonuçları çıkarır. Türkiye'de pek tercih edilmiyor olsa da aylık tekil kullanıcı sayısı 590 milyon civarındadır. En yoğun trafik aldığı ülkeler ise başta Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Brezilya'dır. Global alanda arama motorları arasında 64. sırada yer alır.

7. DuckDuckGo

Google, Bing ve Yahoo gibi arama motorları kişisel verilerinizi kullanarak size en uygun sonuçları listelemeye çalışır. Fakat bir yandan bunları depolayarak özellikle e-ticaret sitelerinin önüne ücretsiz bir şekilde sunabilir. Birçok kişi verilerinin kullanılmasını istemeyebilir. Bu sebeple kullanılabilecek arama motorlarından biri DuckDuckGo'dur. En çok kullanılan arama motorları arasında yer alan bu hizmet, kişisel verilerinizi koruyarak ve paylaşmayarak arama yapmanıza olanak tanır. Gizliliğinizi sağlayarak araştırma yapmak için bu arama motorundan kelimelerinizi aratabilirsiniz.

8. AOL.com

Amerikan Online kelimelerini kısaltılmasıyla ifade edilen AOL arama motoru, yoğun olarak Amerika Birleşik Devletleri, Britanya ve Almanya'dan trafik alır. Hem bir arama motoru hem de bir ağ olarak öne çıkan bu yazılım, sistemi içinde yüksek trafiğe sahip yetkin web sitelerini bulundurur. 1985 yılında kurulmuştur ve ABD'nin ilk web portallarından ve e-posta hizmeti sağlayıcılarından biri olarak öne çıkar. Başlarda herkes tarafından bilinse de Google'dan sonra popülaritesi düşmüştür. Şu anda %0,06'lık bir pazar payına sahiptir.

9. Wolfram Alpha

Wolfram Alpha, bilim insanları tarafından tercih edilen bilgi motorlarından biri olarak öne çıkar. 2009 Mart ayında Stephen Wolfram tarafından geliştirilen bu yazılım, kişilerin sistematik bilgilere doğrudan ulaşmalarını sağlayan bir sistem sunar. Ayrıca bilgilerin hesaplanabilirliğini sağlar. 

Wolfram Alpha nasıl kullanılır?

Wolfram Alpha üzerinden arama yapmak istediğinizde ülke ismi ya da bir tarih yazarsanız kesin cevaplar alabilirsiniz. Örneğin aramaya bir şehir yazdığınızda, şehrin nüfusuna, yüzölçümüne ve tarihine erişebileceğiniz bilgiler direkt sağlanır. Diğer arama motorlarında olduğu gibi bir web sitesine tıklamanıza gerek kalmaz. Bu yönüyle net bilgilere ulaşmak amacıyla etkin bir şekilde herkes tarafından kullanılabilen bir yazılımdır.

10. Internet Archive

Çevrim içi dijital bir kütüphane olarak kendini niteleyen Internet Archive, 1996 yılında kurulan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak öne çıkar. Bilim insanlarının, araştırmacıların ve tarihçilerin internetteki web sitelerinin önceki versiyonlarına erişmelerini sağlayan bir sistem olarak Brewster Kahle tarafından kurulmuştur. Internet Archive yaptıkları işi web sitelerinin fotoğrafını çekmek olarak belirtir. Bu arama motoru ile şunları gerçekleştirmeniz mümkündür:

  • Sitelerin tüm değişikliklerine tek bir yerden ulaşabilirsiniz.
  • Belirli bir tarih seçerek herhangi bir sitenin o tarihte nasıl göründüğüne bakılabilir.
  • Düzenlenmiş makalelerin önceki hâllerine erişebilirsiniz.
  • Kaldırılmış bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.

11.Seznam

Çek Cumhuriyeti merkezi arama motorlarından biri Seznam'dır. Ivo Lukacovic tarafından 1996 yılında Prag'da kurulmuştur. Başlarda Çek Cumhuriyeti'nde en çok kullanılan arama motoruyken zaman içinde Google ile rekabetinde yenik düşer ve pazar payını kaybetmeye başlar. Yine de günümüzde Çek Cumhuriyeti'nde yaklaşık %16 oranında bir kullanım yoğunluğu vardır. Dünya pazarından ise payı %0,05'tir.

12. Swisscows

Swisscows, 2014 yılında İsviçre merkezli olarak kurulan bir web arama motorudur. Arama motorunun amacı sorulara hızlı yanıtlar vererek bunları kişilere ulaştırmaktır. Ayrıca verilen yanıtların anlamlı olması amaçlanır. Kişisel verileri depolayan ve paylaşan arama motorlarına alternatif olan Swisscows, kullanıcı gizliliğini önceleyen ve veri toplamayan bir motordur. Arama motoru, yapay zeka kullanımıyla çalışır ve kişiyi doğru veri ile eşleştirir. Bu yönleriyle aile dostu arama motoru olarak da bilinir..

13. StartPage

Gizlilik odaklı arama motorlarından biri olan StartPage, Hollanda merkezli olarak 2011 yılında kurulur. Verileri depolamadan ve izleyicileri takip etmeden Google arama sonuçları ile kişileri eşleştirmeyi amaçlayan bir sisteme sahiptir. Anonim olmak isteyen kullanıcılar için harika bir yazılım sunan StartPage, merkezi Hollanda olduğu için Avrupa Birliği gizlilik yasaları ile korunur. StartPage, Google aramalarına kullanıcıyı anonim olarak eşleştirmek için sonuçlara ödeme yapar. Yaklaşık 82 dilde hizmet sağlayan bu arama robotu Türkçe kullanım olanağı da sunar.

14. Search Encrypt

Kullanıcı gizliliğini önemseyen yazılımlardan biri olan Search Encrypt, yerel şifreleme yöntemleriyle kişilere özgü bir kullanım olanağı sunar. Kişiler bu motor üzerinden sorgulama yaptıklarında tek bir arama motoru verisine değil, Search Encrypt aracılığıyla birçok arama motorunun ortak verisine gizliliklerini koruyarak erişebilirler. Ayrıca arama motorunun sunduğu olanaklardan biri, bilgisayara bir başkasının erişimi olsa dahi verileri korumasıdır. Dünya genelinde bu yönleriyle tercih edilen bir yazılımdır.

15. GoodSearch

GoodSearch, adından da anlaşılacağı üzere bir vakıf yapısında hizmet sağlayan arama motorudur. Yahoo tarafından desteklenen bu arama motoru, elde ettiği gelirlerin yarısını okullara ve yardım kuruluşlarına bağışlar. Aylık ortalama 7,1 milyon ziyaretçiye sahip olan bu motor, ABD, Britanya ve Kanada'dan yoğun bir trafik alır. Arama motoru aracılığıyla çevrim içi alışveriş yapılabilir, anketler hazırlanabilir ve pek çok sosyal sorumluluk projesi düzenlenebilir. Ayrıca bu arama motorunda verilen reklamların çoğu sosyal sorumluluk projeleri ve bağış kampanyalarından oluşur.

16. Yippy

Yippy aracılığıyla yaptığınız aramalarda Google'da olduğu gibi kategorilendirme ve filtreleme yapabilirsiniz. İstediğiniz sonuçlara direkt erişmenizi sağlayan bu özellikleriyle tercih edilen bir uygulama olarak öne çıkar. 2010 yılında kurulan bu arama motoru, Google gibi kişisel verileri toplamaz ve kullanıcı gizliliğine önem verir. Bu yönüyle kişiler tarafından tercih edilir.

17. Gibiru

Google aramalarına güveniyor fakat gizliliğiniz için endişeleniyorsanız hem gizli kalacağınız hem de Google aramalarına ulaşabileceğiniz bir arama motoru olan Gibiru’yu kullanabilirsiniz. Sağladığı hizmetler ise şunlardır:

  • Google’ın sansürlediği tüm verilere erişebilirsiniz.
  • Arama verilerinizi kaydetmez ve kişiselleştirme yapmaz. Bu sayede anonim kalabilirsiniz.
  • Google tarafından öne çıkan sayfaların yanı sıra arka planda olan sayfalara da yer verir. Bu sayfalara erişim sağlayabilirsiniz.
  • Ücretsiz kullanım sağlar.
  • Aramanızı gerçekleştirmenizin hemen ardından saniyeler içinde geçmişi siler.

18. OneSearch

Henüz Türkiye’de kullanıma açılmamış olan OneSearch, kişilere tamamen gizlilik sağlayan ve verileri kaydetmeyen bir yazılıma sahiptir. 2020 yılında Verizon Media tarafından piyasaya sürülerek kullanıcıların kullanımına sunulmuştur.

19. Dogpile

Kullanıcılara farklı bir deneyim sunarak arama sonuçlarında herhangi bir reklam göstermeyen Dogpile, 1995'te beri piyasadadır. Google, Yahoo, Yandex ve Bing gibi diğer arama motorlarından reklamsız sonuçlar getiren meta arama motorlarından biri olarak öne çıkar. En çok ABD, Hindistan ve Filipinler'den trafik alan bir arama motordur.

20. Excite

Meta arama motorları arasında yer alan Excite, haber ve hava durumu gibi verileri diğer arama motorlarından çekerek kişilere sunar. 90'lı yıllarda arama motoru olarak oldukça popüler olan Excite, günümüzde popülerliğinde büyük bir düşüş yaşamıştır. Kullanıcı deneyimi açısından sunduğu arama sayfası çok sevilmese de ABD, Britanya ve Kanada üzerinden trafik alır.

Arama Motorları Neden Tercih Edilir?

Sayısız çeşitte ve nitelikte arama motoru vardır. Listede her ne kadar en çok kullanılan arama motorları sunulmuş olsa da bunların yanında farklı arama motorlarının olduğu söylenebilir. Arama motorlarını herkes farklı amaçlarla kullanır. Bu farklı amaçlar kimi zaman kişilerin gizlilik ve verilerinin kaydedilmemesini istemesine yol açabilir. 

İnternetteki bilgilere doğru bir şekilde ulaşmak ve bu bilgileri edinmek için arama motorları tercih edilir. Kişiler bilgilere ulaştıktan sonra edindikleri verileri etkili bir şekilde kendi işlerinde ya da hayatlarında kullanabilirler. Bu sebeple daha hızlı ve doğru sonuçlar veren arama motorlarına ihtiyaç duyarlar.

Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.