İnternetten Dolar Kazanmak İçin 10 Yol [2023]

güncellenmiş 3 Şubat 2023
Okuma zamanı8 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

İnternet üzerinden dolar kazanmak; birçok insan için ekonomik değişimlerden etkilenmemek ve Türk lirasına çevrildiğinde görece daha iyi bir gelir elde etmek açısından önemlidir. İnternetten dolar kazanmak, bunun gibi farklı avantajlara sahip olduğu için bu konuda nasıl bir yol izleneceği merak edilir. Bir iş kurulduktan sonra onu yurt dışı pazara sunarak ihracat yapmanın yanı sıra daha ulaşılabilir yerde duran hizmet ya da ürün pazarlayarak internetten dolar kazanmak mümkündür.

Remote/freelance çalışanlar için internet üzerinden işlemleri yürütmek oldukça tanıdıktır. Fakat bu faaliyetlere yeni başlayacak olanlar için internetten iş yürütmek ya da internetten dolar kazanmak karmaşık olabilir. Yazı içinde internetin nasıl bu noktaya geldiğinden ve internet üzerinde hangi iş kollarının yaratıldığından şu sorulara cevaplar aranarak bahsedilecektir:

  • İnternet üzerinden işler nasıl yürütülür?
  • Hâlihazırda sürdürülen bir iş internete taşınabilir mi?
  • İnternet üzerinden para nasıl kazanılabilir?
  • İnternetten dolar kazanmaya nasıl başlanır?
  • İnternetten dolar kazanmak için 10 yolu nedir?

İnternet Aracılığıyla Remote/Freelance Çalışmak Nedir?

Pandemiden tanıdık olunduğu üzere ve öncesinde de sürdürülen remote(evden) ya da freelance(herhangi bir kuruma bağlı olmadan) çalışma, işlemlerin neredeyse hepsinin internet üzerinden gerçekleştiği bir çalışma düzenidir. Bu çalışma düzeninde kişiler, bir iş kolunda eğer bir kuruma bağlı olarak çalışıyorlarsa o kurumdaki bir sorunu çözebilir ya da freelance çalışıyorlarsa kendi iş düzenlerine uygun olacak şekilde online olarak işlerini yürütebilirler. 

Birçok iş internet ortamında da sürdürülebilir. Yalnızca yüz yüze fiziksel bir ortama gerek yoktur. Bu yönüyle internet üzerinden farklı işler yapılabilir. Herhangi bir kuruma sahipseniz ya da orada çalışıyorsanız çalışma düzeninizi sanal ortama taşıyabileceğiniz gibi online bir kurum olarak da piyasada bir işi yürütmeye başlayabilirsiniz.

İnternet Üzerinden Para Kazanılabilir Mi?

İnternet üzerinden para kazanmak, on yıl öncesine kadar çok nadir olan bir şeyken günümüzde sayı olarak ciddi bir artışa sahiptir. Birçok kişi işlerini internete bağlanarak yürütür: Bir sipariş verirken, banka işlemlerini hallederken, randevu alırken ya da eğlenirken internetin sağladığı şeylere ihtiyaç duyulur. Bu yüzden hizmetleri sağlayacak ve düzenleyecek insanlara gerek vardır. Bu da internette bir değer üretildiğinde bu değeri üreten kişilerin gelir elde etmesini ifade eder.

İnternetten Dolar Kazanmaya Nasıl Başlanır?

İnternetten dolar kazanmaya başlamak istediğinizde bu kararı tam olarak uyguladığınız zaman hayatınızda değişecek olan bazı şeyleri fark edebilirsiniz. Bu farkındalıkla birlikte dolar kazanmaya dair hangi yollardan gideceğinizi düşünmeniz iyi olacaktır. Dolar kazanmaya başlamak ve sürdürmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Hangi alanda hizmet vermek istediğinizi belirleyin.

Yeteneğinizin ve becerinizin olduğu bir iş alanı belirleyerek hizmet vermek istediğiniz şeyi netleştirin. Burada daha önce yaptığınız ama maddi değer kazanmadığınız bir iş olabilir ya da hâlihazırda tam zamanlı olarak çalıştığınız işiniz olabilir. Her iki durumda da hizmet vereceğiniz şeyi internetten para kazanma aracına çevirebilmeniz mümkündür.

Birçok kişi tarafından tanıdık olan hizmetler arasında şunlar yer alır:

  • Programlama dilleriyle yapılan işler
  • Grafik tasarım
  • Herhangi bir alanda verilen online danışmanlıklar
  • Proje yöneticiliği
  • Asistanlık
  • Yazarlık
  • Editörlük
  • Video düzenleme

Bu hizmetin sürdürülebilir olup olmadığını tartışın.

İnternetten para kazanmaya başladıktan bir süre sonra vaktinizin çoğunun bu işi yaparken geçtiğini fark edeceksiniz. Aynı anda bir işe devam ediyorsanız zaman içinde bu işi de bırakarak sadece bu alana yönelmeyi isteyebilirsiniz. Bu gibi durumların olabilmesi muhtemeldir. Verdiğiniz hizmetin sürdürülebilir olup olmadığını tartışmanız bu noktada önemli olacaktır. Bir süre sonra geçim kaynağınız olacak bu iş, eğer belirli bir döneme özgü olarak kazanç sağlıyorsa yeniden işi geliştirmenin yollarını arayabilirsiniz.

Daha önce bu hizmeti veren ve hâlâ devam eden insanlara ulaşın.

Vereceğiniz hizmetle ilgili daha önce bu işi yürüten ve buna devam eden insanlara internet üzerinden ya da çevrenizden ulaşarak onlara sorular sorabilirsiniz. Özellikle sürdürülebilirlik noktasında ve ne zamandır bu işi yaptığıyla ilgili sorduğunuz sorular değerli olacaktır. Bu sorulara aldığınız yanıtlarla birlikte işinizde bazı noktaları değiştirebilir ya da özellikle belirli alanlara yönelik yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.

Herhangi bir satış yapmadan önce portfolyonuzu hazırlayın.

Alanınızı belirledikten ve satış yapmak istediğiniz yerde netleştikten sonra geçmişte bu alanla ilgili yaptığınız işleri toparlayarak portfolyonuzu hazırlayın. Portfolyo sunduğunuzda müşterileriniz size dair bir fikir edinecek ve işi alıp almamanızla ilgili daha net bir veri sunacaktır. 

Portfolyonuzu hazırladıktan sonra bunu mutlaka çevrenizdeki insanlara göstererek yorumlarını almayı ihmal etmeyin. Bu sayede düzeltmeniz gereken noktaları tespit ederek daha güçlü bir portfolyo hazırlamış olacaksınız. Eğer o iş alanıyla ilgili hiçbir çalışmanız yoksa sıfırdan birkaç dosyadan oluşan bir portfolyo hazırlayabilirsiniz. 

Piyasayı takip ederek verdiğiniz hizmetin dolar cinsinden ücretini belirleyin.

Türkiye pazarında hizmet veren birçok satıcı yurt dışı pazara açılmak istediğinde aldığı ücreti kura göre çevirerek müşterilerine ücret söyleme eğiliminde olurlar. Bu doğru olmayan bir yaklaşımdır. Piyasayı bu noktada takip etmeniz size bir fikir verecektir. 

Piyasada dolar cinsinden bu işin değerinin ne olduğunu, sizin tecrübenize göre ne kadar almanız gerektiğini bu şekilde belirleyip müşterilerinize ücretinizi söyleyebilirsiniz. Ucuza iş yapmak yerine böyle bir tutumda olduğunuzda hem müşteri tarafından güvenilir durur hem de daha iyi müşteri profillerini bünyenize dahil edebilirsiniz.

İnsanların size yorum yapmasını isteyin.

İlk işi almak çok önemlidir. İlk işi aldıktan sonraki süreçte diğer işleri alma olasılığınız da artacaktır. Bu noktada ilk işi almaya odaklanmanız ve müşterinizi olabildiğince en üst seviyede memnun etmeniz yapacağı yorum ve çevresine sizi önermesi açısından iyi olacaktır. Sonraki müşterilerinizle olan iletişimde de mutlaka çok açık olmaya ve onların memnun olmasını sağlamak için elinizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanırsanız pazarda ilerleme hızınız da artacaktır.

Sosyal medya hesapları açarak yaptığınız işi anlatın.

Sosyal medya hesapları açmak, burada portfolyonuzu paylaşarak ve anlatarak müşterilerinize ulaşmanız mümkündür. Önceki müşterileriniz buradaki paylaşımlarınıza yorum yaparak sizi diğerlerine tavsiye edebilir. İşinize verdiğiniz değer ve önem açısından sosyal medya hesapları anlatabileceğiniz, ilgi alanlarınızı paylaşabileceğiniz ve diğerlerine ilham olabileceğiniz iyi araçlardır.

İnternetten Dolar Kazanmak İçin 10 Yol

İnternetten dolar kazanmak için farklı yollar vardır. Bu yolları denerken kendinize uygun olan ve gelişebileceğinizi düşündüklerinizi denemek ve birinde tutunmak mümkündür. Bu noktada birçok kişinin aktif olarak çalıştığı internetten dolar kazanmak için 10 farklı yola aşağıdaki listeyi takip ederek ulaşabilirsiniz:

1. Freelancer siteleri

Vermek istediğiniz hizmetle ilgili freelancer sitelerinde satış yaparak dolar kazanabilmeniz mümkündür. Bunun için öncelikle freelancer sitelerinde hesap oluşturabilir; hesabınıza kendinizi tanıtan bir yazı ve verdiğiniz hizmete dair açıklayıcı bilgiler yazabilirsiniz. Ayrıca bu gibi sitelerde portfolyo ekleyerek önceki işlerinizi örnek olarak potansiyel müşterilerinize sunabilirsiniz.

Fiverr, Upwork ya da Freelancer gibi web siteleri akla ilk gelen siteler arasındadır. Bunların içlerinden özellikle Fiverr, birden fazla profil oluşturulması ve bu profillerde 7 tane ilan (gig) açılarak satış yapılması fırsatını sunar. Upwork ve Freelancer’da ise yalnızca bir kere isminizle kaydolabilirsiniz. Aldığınız olumsuz bir yorum sonrasında hesabınızdaki performansınız etkilenebilir. Fiverr’da siz teklif beklerken Upwork’te iş ilanlarına başvurarak iş almaya çalışırsınız.

2. YouTube

İnternette dolar kazanmak için içerik üretebileceğiniz video paylaşım sitelerinden biri olan YouTube, yapmış olduğunuz ilgi çekici ve merak uyandırıcı paylaşımlarla hızlıca ilerlemenizin önünde bir yol açar. YouTube’da şu gibi alanlarda içerik üretebilmeniz mümkündür:

  • Oyun içerikleri
  • Dizi ve filmler üzerine içerikler
  • Ders videoları
  • Çocuklar için ilgi çekici deneylerin olduğu videolar
  • Dil öğrenimini kolaylaştıran içerikler
  • Sokaktaki insanlarla yapılan röportaj videoları
  • Gezi videoları

3. Dropshipping

Stoksuz e-ticaret yöntemlerinden biri olan dropshipping yaparak da dolar kazanmanız mümkündür. Yapmanız gereken tek şey pazar yerinizi yurt dışına odaklamak ve dropshipping yapmak istediğiniz ürünü satan tedarikçilere ulaşmaktır. Ardından web sitesi kurarak ve bu web sitesini ilgi çekici bir şekilde tasarlayarak dropshipping yapabilirsiniz.

4. Blog açmak

İnternet üzerinden dolar kazanmanın belki de en eski yollarından da biri olan blog yazmak, yazdığınız içeriklerin ilgi çekici olmasıyla birçok insandan trafik alarak dolar kazanmanızı sağlar. Bu noktada İngilizce içerikler üretmeniz ve olabildiğince tek bir alana odaklanmanız etkili olacaktır. 

Yazdığınız blog yazılarının aramalarda ön plana çıkması için; okunabilirliğine, anahtar kelime kullanımına, hitap ettiğiniz kitleye uygun olup olmadığına ve blog yazısı yayımlama sıklığınıza dikkat edebilirsiniz. Düzenli olarak blog yazısı yayımladıktan sonra site trafiğinden ücret alabilmek için Google’a başvurarak gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.

5. Uygulama geliştirmek

Video indirmek ya da düzenlemek, fotoğraf çekmek, oyun oynamak, müzik dinlemek ya da okuduğunuz kitapları kaydetmek gibi aklınıza gelebilecek birçok konuda mobil uygulamalar vardır. Kimisi ücretsiz olarak uygulama içindeki reklamlarla sunulurken kimisi de aboneliklerle birlikte kullanıcılara sunulur. 

Uygulama geliştirmek ve bu geliştirilen uygulamanın tutabilecek bir uygulama olması için üzerine ciddi araştırmalar yaparak çalışmak, iyi bir kazanç sağlama potansiyeli olan bir iştir. Özellikle pasif gelir elde etmek ve dolar kazanmak için uygulama geliştirme üzerine düşünebilirsiniz. Sunduğunuz markete uygun şekilde aylık olarak bu uygulamalardan elde ettiğiniz ücretler hesabınıza yatırılır. 

6. Anket doldurmak

Bir ürün pazara sunulmadan önce o ürünün kullanıcılar açısından ne ifade edeceğine dair raporlara ihtiyaç vardır. Bu gibi raporlar için odak grup çalışmaları yapılır. Günümüzde özellikle insanlara daha çok para karşılığı doldurtulan bu anketler iyi bir gelir kaynağı olabilmektedir. Siz de vaktinizi çok fazla almayacak bu anketlere en fazla 1 saat vakit ayırarak dolar kazanabilirsiniz.

7. Kurs kaydetmek

Yetkin olduğunuzu düşündüğünüz bir konuyla ilgili İngilizce olarak anlattığınız kurslar kaydederek bunları satıp para kazanabilirsiniz. Özelliklere bir kere üzerine düşünüp ardından pazarlayacağınız bu kurslar, bir süre sonra sizin için pasif gelir kaynağı da olacaktır. Olabildiğince kursa verilen geri bildirimlere dönüş yapmaya özen göstermeniz kursunuzun içeriği ve kalitesini artıracaktır.

8. Yazarlık

Birebir müşterilerinizle ya da bir site üzerinden hesap açarak yazarlık yapabilirsiniz. İngilizce yazarlık yaptığınızda hem daha fazla müşteriye ulaşabilecek hem de dolar ile para kazanabileceksiniz. Bunun için niş bir alan belirleyebilir ve daha çok bunun üzerine portfolyonuzu hazırlayabilirsiniz. Spesifik bir alanda uzmanlaşmanız normal bir yazıdan elde edeceğiniz dolar miktarının artmasını da sağlayacaktır.

Yazarlık yaparak şu alanlarda içerik üretebilirsiniz:

  • Slogan hazırlamak
  • Web sitesi için blog yazıları yazmak
  • Sosyal medya içerikleri oluşturmak
  • E-posta bültenleri hazırlamak
  • YouTube video açıklamaları yazmak
  • Senaryo yazmak

9. Fotoğraf ya da video satmak

Çektiğiniz fotoğrafların ya da videoların maddi bir karşılığı olabilir. Özellikle telefon kameralarının kalitesinin artmasıyla profesyonel makinelere ihtiyaç duymadan pazarlama amacıyla fotoğraflar ya da videolar kaydedebilirsiniz. Bunları fotoğraf ya da video satmak için siteler üzerinden sunarak dolar kurundan para kazanabilirsiniz. 

Dikkat etmeniz gereken şey, fotoğrafta veya videoda herhangi bir bozulmanın olmaması ve bir anlamı ifade ediyor olmasıdır. Teması olan video ve fotoğraflar daha fazla satılmaktadır. Bu noktada da satmak istediğiniz video ya da fotoğrafla ilgili anahtar kelimeleri belirlemek ve açıklama kısmını etkili bir şekilde kullanmak iyi olacaktır. En meşhur video ve fotoğraf satma siteleri arasında Shutterstock, iStock by Getty Images, Adobe Stock ve SmugMug gibi siteler vardır.

10. Tasarım yapmak

İnternet üzerinden dolar kazanmanın bir yolu da tasarım yapmaktır. Birçok kişi logo tasarımlarına, sosyal medya tasarımlarına ya da web sitesi tasarımlarına ihtiyaç duyar. Kullandığınız uygulamaları geliştirerek ve yeni uygulamalar öğrenerek siz de tasarım alanında hizmet vererek dolar kazanabilirsiniz.

Tasarımda portfolyo daha fazla ön plana çıkar. Modern olması, marka renkleriyle uyumlu olması, insanların ilgisini çekebilmesi ve içinde mizahi ögeler barındırması tasarımı etkili kılacak olan niteliklerdir. Bu niteliklere dikkat ederek tasarım dilinizi geliştirme sürecine girebilirsiniz. Aldığınız geri bildirimlerle ilerlemeniz daha işlevsel olacaktır.

Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.