Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

güncellenmiş 15 Ocak 2023
Okuma zamanı7 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

İnternet yalnızca bilgi aktarımının gerçekleştiği bir alanın yanı sıra ticaretin de sürdürüldüğü bir alana dönüşmeye başladı. Böyle olunca birçok farklı e-ticaret sitesi de dijital alanda farklı teknikleriyle aktif hâle geldi. E-ticaret siteleri; bir ürünün fiziksel bir noktadan alınmasıyla sınırlı kalmayan, istenildiği yerden istenilen şeyin alınabilmesini sağlayan özgürleştirici alışveriş alanıdır. Bu alan içinde dropshipping, stoksuz e-ticaret olarak ön plana çıkar.

Peki dropshipping nedir? Diğer e-ticaret yöntemlerinden ayrılan noktaları nelerdir? Hangi yöntemlerle dropshipping yapılır? Özellikle dropshipping yapabileceğiniz web siteleri hangileridir? Yazı içinde bu noktalar detaylı olarak açıklanacaktır.

Dropshipping Nedir?

Herhangi bir stoğa ya da takip edilmesi gereken ödeme ve kargolama işlemlerine gerek kalmadan yapılan e-ticarete dropshipping denir. Dropshipping yapmak istediğiniz işiniz için tek bir alanda ya da birden fazla alanda tedarikçiyle anlaşmış olabilirsiniz. Alıcının istediği ürüne ulaşabilmesinin önündeki stok sorunu engelini de bu şekilde aşabilirsiniz.

Dropshipping yöntemi neden "stoksuz e-ticaret" olarak adlandırılır?

Dropshipping, diğer e-ticaret yöntemlerinden farklı olarak satmak istenilen ürünün üretilmesine ve depolanmasına gerek olmayan bir yöntemdir. Bu yöntemde bir web sitesi açarsınız ve bu web sitesi üzerinden alıcılar ürün için sipariş oluşturduğunda ürün kendi adınıza tedarik edilir. Ardından bu ürünü alıcının adresini girerek ona ulaştırırsınız. Bu işlemler esnasında siz yalnızca ürünü pazarlayan taraf olursunuz. Asıl satıcılar sizin tedarikçilerinizdir. Bu açıdan dropshipping stoksuz e-ticaret yöntemidir.

E-ticarette Dropshippingin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

E-ticarette dropshipping, internet üzerinden yapılan alışverişi hem tedarikçi hem de alıcı için kolaylaştıran ve daha ulaşılabilir noktada duran bir yöntemdir. Bu açıdan oldukça önemli olan dropshippingin birçok avantajı olduğu gibi bazı dezavantajları da vardır.

Dropshipping avantajları

  • Bir dropshipping sitesi açtığınızda iş yüküne ve çalışana gerek kalmadan yalnızca tek bir bilgisayarla tüm süreçleri yönetebilirsiniz.
  • Anlaştığınız tedarikçilerinizle birlikte bir ürün için birden fazla tedarikçiye sahip olarak alıcılara istedikleri ürünü ulaştırabilirsiniz.
  • Depolama ve kargolama işlemlerini siz gerçekleştirmeyeceğiniz için dilediğiniz yerden uzaktan çalışabilirsiniz.
  • Dropshipping sitesini çok düşük sermayeler ile de açabilirsiniz. Ciddi ücretler ödemenize ya da birikim yapmanıza gerek yoktur.
  • Hedef kitlenizi her tedarikçi ile daha da artırabilirsiniz. Site trafiğiniz de buna bağlı olarak artar ve gelişir.
  • Ekstra çalışana ihtiyacınız yoktur. Süreci tek başınıza da yönetebilirsiniz.

Dropshipping dezavantajları

  • Dropshippinge başladığınızda direkt çok yüksek kârlar elde edemeyebilirsiniz. Zamana bağlı kârınız artabileceği için direkt geçim kaynağınız bu site olmayabilir.
  • Kolayca dahil olunabilen bir girişim olduğu için rekabet alanınız geniştir. 
  • Her ne kadar tedarikçileriniz olsa da bir sorun yaşandığında müşteri ile iletişime siz geçersiniz.
  • Siparişte bir hata olduğunda bu durumdan e-ticaret siteniz olumsuz etkilenebilir.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Birçok iş geliştirme adımlarında olduğu gibi dropshippingde de benzer adımlar vardır. Sizin için listelediğimiz bu beş adımı takip ederek bu işin nasıl yapılacağı konusunda fikir edinebilirsiniz:

1. İş fikri

Dropshippingde iş fikri, satılmak istenen ürünün seçimi ve bu ürüne dair pazarın araştırılmasıyla şekillenir. Aklınızda bir iş fikri varsa mutlaka rekabet alanınızı araştırın. Özellikle bu araştırma esnasında niş alanları daha fazla tercih etmeniz, pazarlama konusunda yaratıcı olabileceğiniz iş fikirlerini tercih etmeniz sürekliliğinizde de etkili olacaktır.

İş fikrinizi geliştirirken kısa vadede gelmek istediğiniz noktayı ve uzun vadede ne durumda olacağınızı planlayabilirsiniz. Böylece bu plana sadık kalarak devam edebilirsiniz. Daha önce bu alanda yapılan girişimleri takip etmeniz, bu girişimlerin pazarlama yöntemlerini not etmeniz süreç için faydalı olacaktır.

2. Tedarikçiler

İş fikrinizi oluşturduktan sonra ürün satışı yapan tedarikçileri araştırma kısmına geçebilirsiniz. Tedarikçiler, ürünleri üreten ama satışı düzenli ve sürekli bir şekilde yapamayan kişilerdir. Siz dropshippingi bildiğiniz için ürünleri pazarlayıp alıcılara ulaştırabileceksiniz. Bu durum tedarikçi açısından da olumludur.

Tedarikçilerle anlaşma sürecinizde ürünlerin hangi fiyata satılacağı, bu fiyattan nasıl bir komisyon alınacağı da konuşulur. İlk olarak az sayı ile başlayacağınız tedarikçileri zaman içinde artırabilirsiniz. Bu durum ne kadar satış yaptığınıza ve site içindeki performansınıza göre değişkenlik gösterecektir.

3. E-ticaret sitesi

Satmak istediğiniz ürün için bir e-ticaret sitesi açmak dropshippingin en önemli aşamalarından biridir. Bu e-ticaret sitesinin dikkat çekmesinde ilk adım trend olan anahtar kelimeleri kullanmanızdır. Bir diğer adım iyi bir arayüzdür. Alıcıların alışveriş için web sitenize güvenmesi gerekir, bu da arayüzle sağlanabilir. Alıcının direkt ürününüze ulaşıp satın alma işlemlerini gerçekleştirmesi için kullanıcı deneyimini önceleyerek tasarım yapmalısınız.

4. Pazarlama

İş fikri oluşturdunuz ve bu iş fikriyle ilgili tedarikçilere ulaştınız. Aynı zamanda bir web sitesi açarak ürünlerinizi listelediniz. Sırada ise pazarlama aşaması vardır. Pazarlamayı birçok farklı açıdan yapabilirsiniz. Özellikle satmak istediğiniz ürünün hedef kitlesinin hangi alanlarda olduğunu belirleyip o noktalarda ürünlerinizi sunarak pazarlama çalışmalarını gerçekleştirebilirsiniz.

  • Sosyal medyalar

Pazarlamak istediğiniz ürün ne olursa olsun mutlaka sosyal medya kanallarından tanıtmanız gerekir. Özellikle dijital alanda bir iş yapacağınız için ilk olarak bu kanallardan web sitenize trafik alabilirsiniz. Hangi sosyal medya kanalına daha fazla yoğunlaşmanız gerektiği de hedef kitlenize göre değişkenlik gösterecektir.

Örneğin ürünleriniz daha çok genç yaşlardaki kitleye hitap ediyorsa TikTok gibi sosyal medya hesaplarında bu ürünü pazarlamanız daha iyi olacaktır. Böylece video paylaşımlarla potansiyel alıcıların dikkatini çekerek onlara ulaşabilirsiniz. Bir sosyal mecra için hazırladığınız paylaşımı diğer sosyal medyalarda da paylaşabilirsiniz.

  • SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

E-ticaret sitesi içinde yayımladığınız SEO uyumlu yazılarla site içindeki trafiği artırarak potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekebilirsiniz. Doğru anahtar kelimeleri yazı içinde kullandığınızda hedef kitleniz arama butonlarında arama yapar ve ilk sıralarda sizin web sitenizle karşılaşır. Bu da onların web sitenize tıklamasına ve alışveriş yapmasına neden olur. Bu yazılar sayesinde sitenize Google Ads’ten de reklam alabilir, site trafiğinden ayrıca gelir elde edebilirsiniz.

  • Influencerlar

Özellikle sıfırdan bir işe başladığınızda bu işi kısa zamanda tanıtmayı ve aksiyon almayı bekleyebilirsiniz. Bunun etkili bir yöntemi de influencerlar ile çalışmaktır. Sosyal medyalarda çok fazla takipçisi olan ya da sizin alanınızda içerikler üreten influencerların hedef kitlesi, sizin belirlediğiniz hedef kitlesi ile benzer olabilir. Onlara pazarladığınız ürünleri tanıtmaları için reklam verdiğinizde bu reklam aracılığıyla trafik alabilirsiniz.

  • Affiliate marketing

Pazarlama tekniklerinden biri de affiliate marketingdir. Web sitenizdeki yazılarda affiliate marketing yaparak gelir elde edebilirsiniz. Affiliate marketing, beğendiğiniz bir ürünü tanıtmanız ve kişilerin sizin tanıtımınızdan etkilenerek o ürünü satın almasıdır. Web siteniz içinden o bağlantıya tıklayarak satın aldığı için bu işlemler kaydedilir. Siz de bu işlemden komisyon alırsınız. 

5. Gelişim

Dropshipping ne yazık ki kısa vadede sonuç veren bir girişim değildir. En az birkaç ay beklemek ve zaman içindeki artışı takip etmek gerekecektir. Bunun için gelişime dikkat etmek önemli bir noktadadır. Özellikle ilk satışı yapmadan önce bunun için oluşturduğunuz alt yapı, yaptığınız paylaşımlar, web sitesi içinde uyguladığınız stratejiler oldukça önemlidir.

Uyguladığınız stratejileri ve ivmenizi kaydederek her hafta belirli günlerde bunları inceleyebilirsiniz. Doğru ya da yanlış yaptığınız noktaları bu şekilde kontrol etmeniz de mümkündür. Aynı zamanda kullanabileceğiniz otomasyonlarla bunları otomatik olarak kaydedilen grafiklerde de görüp inceleyebilirsiniz.

Dropshipping İçin Hangi Ürünler Tercih Edilebilir?

Dropshipping için tercih edilmesi gereken ürünler arasında daha çok rekabet alanı az olan ürünler önerilir. Bu ürünleri spesifik olarak aratanların size ulaşma ihtimali daha fazladır. Özellikle sıfırdan başlayıp bir web sitesi inşa edeceğiniz için niş alanlardan aksiyon almanız kolaydır. Bazı ürün önerileri şunlar yer alır:

  • Kırtasiye ürünleri: Kalem, kalemlik, silgi, kalemtıraş, not defterleri, A4 kâğıdı.
  • Kişisel bakım malzemeleri: Şampuan, sabun, diş macunu, diş fırçası, diş ipi, tarak, kremler.
  • Kutu oyunları: Satranç, puzzle, jenga, monopoly, tabu, uno, kızmabirader.
  • Vegan ürünler: Vegan peynirler, bitkisel vitaminler, vegan atıştırmalıklar, bitkisel sütler.
  • Evcil hayvanlar için ürünler: Mamalar, oyuncaklar, tüy tarakları, tırmalama tahtası, kum.
  • Teknolojik ürünler: Telefon kılıfları, kulaklık, kulaklık kılıfı, mouse, hoparlör.

Mağaza Açıp Dropshipping Yapabileceğiniz 10 Adres

Dropshipping için e-ticaret sitesi açtıktan sonra birçok farklı platformda mağazanızla yer alabilirsiniz. Böylece bu platformlar üzerinden kendinizi öne çıkarma şansınızı artırırsınız. Bazı siteler mağaza açtığınız için sizden ücret talep edebilir. Bu yüzden ilk aşamada mağaza açmak yerine işinizi ilerlettikten sonra açmayı tercih edebilirsiniz. Aşağıdaki x adreste mağaza açarak dropshipping yapmanız mümkündür:

1. Amazon

E-ticaret siteleri arasında ilklerde yer alan Amazon içerisinde yüzlerce mağaza vardır. Bu mağazalar aracılığıyla alıcıların dilediği ürünü satın alması sağlanır. Sizler de dropshipping yaptığınız mağazanızı Amazon’da aylık 99₺ + KDV ödeyerek açabilirsiniz.

2. AliExpress

AliExpress üzerinden mağazanızı açarak dropshipping yapabilirsiniz. Fakat Türkiye içinde bir yeri olmadığı için yurt dışından para akışını sağlamanız gerekecektir. Bu durumda da hesabınıza almak istediğiniz ücret farklı kesintilere maruz kalabilir. Ayrıca AliExpress dropshipping için herhangi bir ücret talep etmez.

3. Shopify

Shopify, e-ticaret siteleri için birçok açıdan destekleyici bir programa sahiptir. Shopify Partner Program ile dropshipping yapmak istediğiniz alanla ilgili destek alabilir, mağazanızı Shopify üzerinden açabilirsiniz.

4. eBay

Türkiye pazarıyla GittiGidiyor’la hizmet veren eBay, dropshipping yapılmasına izin veren pazaryerlerinden biridir. Fakat dropshipping yapılırken her ne kadar işlemler tedarikçiye bağlı olsa da satıcının da süreçte önemli bir rol oynadığını vurgular. Bu açıdan sürecin kurallara uygun bir şekilde ilerlemesi için bir sistem kurmuşlardır. Bu kurallar ihlal edildiğinde mağazanız sistemden çıkarılır.

5. Hepsiburada

Dropshipping yapılan adresler arasında Hepsiburada da yer alır. Mağaza açmak için sunduğu koşullara bakarak site içinde dropshipping yapmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

6. Trendyol

Trendyol; giyim, market, yemek ve emlak alışverişlerinde birden fazla mağazaya ev sahipliği yapan ve pazarlama çalışmalarıyla ön plana çıkan bir pazaryeridir. Trendyol içinde siz de dropshipping yapmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

7. n11

Yurt içi satış imkânının yanı sıra e-ihracat yapmaya da imkân tanıyan n11 içinde dropshipping yapabilmeniz için koşullar sunulmuştur. n11’in mağaza açmaya dair sunduklarını okuyabilirsiniz.

8. Dropified

Dropshipping alanında özel olarak hizmet veren bu site, birden fazla sunduğu otomasyonlarla yeni başlayanlar için işleri daha hızlı ve kolay yönetmeye olanak tanır. Yıllık faturalandırma ile 2 ay ücretsiz deneyebilirsiniz. Ardından aylık ücretlendirme Import planda 17$ şeklindedir.

9. Wholesale2be

Yalnızca dropshipping mağazası açmanız için değil aynı zamanda dilediğiniz alanda tedarikçilerin listesine ulaşmanız için de Wholesale2be’nin sunduğu fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Aylık 29.99$’dan başlayan fiyatlarla size Shopify, WooCommerce, BigCommerce gibi pazaryerleriyle de entegrasyon imkânı sunar.

10. Doba

Dropshipping yapmak isteyenler için özel olarak yapılandırılan Doba, tedarikçilere ulaşmanız ve onlardan aldığınız ürünlerin ödemesini Doba aracılığıyla yapmanız gibi farklı fırsatları içerisinde bulundurur. Aynı zamanda ürünlerinizi yüklemek istediğiniz pazaryerleriyle de entegrasyon sağlayarak işlerinizi tek bir yerden yürütmenizi destekler. Aylık ücretlendirmesi 39.99$’dan başlar.

Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.