Otomasyon Nedir? Otomasyon Sistemleri Nelerdir?

Okuma zamanı12 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

Teknolojinin gelişmesi ile insan gücünü ve aklını gerektiren birçok iş alanı otomasyon sistemleri aracılığıyla gerçekleşmeye başladı. Hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf sağlayan bu sistemler, bir işin otomatik olarak gerek yapay zekâ yardımıyla gerekse de robotlar aracılığıyla gerçekleşmesini sağlar. Otomasyon sistemleri, tamamen insan aklından ve gücünden bağımsız olmak zorunda değildir. Kimi zaman on kişi gerektiren bir işin tek bir kişiyle gerçekleşmesini de sağlayabilir. Genellikle bir komutun girilmesiyle aktif hâle gelebilen bu sistemler, sanayileşmenin en çok yatırım alan noktalarındandır. Otomasyon, insan gücünü yok saymayan ama bir o kadar insanı gereksiz eylemlerden kurtaran uygulamadır. Bu yönüyle şirketler birçok departmanda bu sistemlerden yararlanarak işlerini daha hızlı ve düzenli bir şekilde yürütmek yönünde adımlar atar.

Tüm dünyanın ilgisini çeken otomasyonun ne olduğuna ve otomasyon sistemlerinin neler olduğuna aşağıdaki başlıklar aracılığıyla değineceğiz:

  • Otomasyon nedir?
  • Otomasyonun özellikleri nelerdir?
  • Otomasyonun işlevi nedir?
  • Otomasyon hangi alanlarda kullanılır?
  • Otomasyon sistemleri nedir?
  • Otomasyon sistemleri nelerdir?
  • Otomasyon sistemlerinin avantajları nedir?
  • Otomasyon sistemlerinin dezavantajları nelerdir?

Otomasyon Nedir?

Otomasyon, Fransızca kökenli bir kelimedir. Türk Dil Kurumu karşılığı olarak özişler anlamına gelen bu kelime, daha teknik bir anlamı olan işlerin otomatik araçlarla gerçekleştirilebilmesi anlamını karşılar. Teknoloji ve sanayileşmenin gelişmesiyle otomasyonlar da bu doğrultuda gelişerek kendini güncellemeye devam eder. İnsanların hayatlarını büyük ölçüde kolaylaştıran bu uygulamalarla şirketler işlerini daha hızlı gerçekleştirebilir. Üretim ve dağıtım hız kazanarak birçok iş aksamadan doğru bir şekilde ilerleme imkânına sahip olur.

Otomasyonun özellikleri nelerdir?

Bir uygulamanın otomasyon olup olmadığını ayırt edebilmeniz için otomasyon uygulamaları bazı özelliklere sahiptir. Bunlar arasında şu özellikler sayılabilir:

  • Otomasyon uygulamaları insanların işlerini kolaylaştırma ve hızlandırma özelliğine sahiptir.
  • Bir uygulama otomasyon olarak ifade ediliyorsa uzaktan kontrol edilebilir, değiştirilebilir ve ayarlanabilir bir yapıdadır.
  • Normalde daha fazla kişinin yapacağı işi, kişi sayısı açısından azaltır.
  • Son teknolojik gelişmelerle kendini sürekli güncelleyebilen bir yapıdadır.
  • Otomasyon, insandan bağımsız değildir. İnsan ile makina arasındaki iletişimdir.
  • Bilgisayar ya da akıllı telefonlarla otomasyonlar takip edilebilir.
  • Zarar verici durumlarda otomasyonlar kendi kendilerini kapatabilme özelliğine sahiptir.
  • Otomasyonlar hesaplama ve analiz yapabilir. Bu yönleriyle şirketler açısından aktif olarak kullanılabilen özellikleriyle öne çıkarlar.
  • Farklı sektörlere entegre olabilme özellikleri vardır.
  • Bir şeyin sürekli tekrar etmesini destekleyen özellikleriyle bilinirler.

Otomasyonun İşlevi Nedir?

Otomasyon adı üstünde bir işin otomatik hâle getirilerek gerçekleşmesidir. Otomasyonun temel işlevi insan ile makina arasında bir iletişim sağlayarak günlük yaşamda ya da fabrikalarda gerçekleşen işlerin otamatikleştirilerek iş yüklerinin azaltılmasını destekler. Temelde insana ve diğer canlılara destek olma amacıyla geliştirilirler. Bu işlevleriyle birçok sektörde hızlıca yer alabilip kolaylaştırıcı bir etki sunabilirler. Başlarda maliyet açısından şirketlerde soru işareti olsa sunduğu katkılara bakıldığında bir süre sonra ciddi bir kâr sağladıkları görülür.

Otomasyon hangi alanlarda kullanılır?

Otomasyon, insanın makinayı kullanabildiği her alanda aktif hâle getirilebilen uygulamaları destekler. Eşya ya da hâlihazırda bir teknolojik cihaz son teknolojik gelişmelere göre otomasyonlarla kolayca desteklenebilir. Aktif olarak şu gibi alanlarda otomasyonlar kullanılabilir:

  • Akıllı bina uygulamalarında
  • Barkod okuma sistemlerinde
  • Kütüphanelerde
  • Öğrenci bilgi sistemlerinde
  • Aydınlatma uygulamalarında
  • Güvenlik sağlama için
  • Fabrikalarda
  • Muhasebe işlemlerinde
  • Endüstriyel makine alanında
  • Sera alanlarında
  • Depolarda

Otomasyon Sistemleri Nedir?

Şirketlerin ya da diğer kurumların endüstri, yönetim bilişim teknolojileri ve diğer bilimsel çalışmalarda işlerin bir bölümünün insan gücüyle değil otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayan sistemler otomasyon sistemleri olarak ifade edilir. Genellikle bu sistem içine giren işlerin özellikleri sürekli tekrar etmeleri ve ağır iş yükü oluşturmalarıdır. Bu da insanları asıl işlerden alıkoyarak bir iş üzerinde saatlerini geçirmelerine neden olabilir. Aynı işi sürekli tekrar etmek yerine daha farklı bir uygulama içinde olmak her açıdan verimlidir. Ayrıca ağırlık kaldırmak ya da diğer fiziksel işler de insanların sağlığı için tehlike oluşturabilir. Sürekli bir ağırlığın kaldırılması gerektiğinde çok fazla işçi bunu gerçekleştirmelidir. Bu şirketler açısından maliyet demektir.  

Otomasyon sistemlerine başvurulmasında bir diğer etken de saatler süren çalışmalarda hata riskinin oluşabilmesidir. İnsanlar doğal olarak dikkatlerini bir noktadan sonra iyi bir şekilde vermeyebilir. Bu da hataların oluşmasına neden olur. Hataların yeniden ayıklanması, düzenlenmesi ve doğrularının girilmesi uzun zamanlar alır. Otomasyon sistemleri aracılığıyla hata payı sıfıra indirilerek daha verimli çalışmalar sağlanır. Otomasyon sistemleri, insanların hayatını kolaylaştıran makina uygulamalarıdır.

Otomasyon Sistemleri Nelerdir?

Kurumsal hayatta daha çok karşımıza çıkan otomasyon sistemleri birçok departmanda dosyalama, sınıflandırma, kaydetme ve paylaşma gibi uygulamalar için aktif olarak kullanılır. Bunların yanı sıra ürün taşıma ve kargolama gibi alanlarda da işlevsel açıdan tercih edilir. Tüm bu örnekler otomasyon sistemlerinin hayatın her alanında olduğunu gösterir. Belki farkında olunmayan daha birçok alanda bu sistemler kullanılır vaziyettedir. Aşağıdaki başlıklarla sizin de temas ettiğiniz birçok otomasyon sistemlerinin hangi alanlarda nasıl kullanıldığına yer verdik. Bu başlıklar aracılığıyla otomasyon sistemlerinin neler olduğunu takip edebilirsiniz:

Akıllı evlerde otomasyon sistemleri

Akıllı evler, son zamanlarda oldukça gündemde olan çağ atlatan teknolojilerden biridir. Gerek evdeki iç mekânın aktif olarak uzaktan kontrol edilebilmesi gerekse dışarıdan gelen tehditlere karşı evin kendi kendini koruyabilmesi nedeniyle birçok kişi tarafından bu evler tercih edilir. Akıllı evler, özellikle ev kazalarını engelleyen bir yapıdadır. Kişiler dışarıda olsalar da herhangi bir yangın ya da elektrik kaçağı gibi durumlarda direkt akıllı telefonları ya da diğer cihazları aracılığıyla müdahalede bulunabilir. Tüm bu yönler özellikle çocuklu ailelerin daha tercih edebilmelerinde bir etki yaratır.

Yalnızca çocuklu aileler için değil aynı zamanda engelli ve yaşlı insanlar için de bu evler çok kullanışlıdır. Genellikle birinin bakımıyla hareket edebilen bu bireyler, akıllı bir eve sahip olduklarında birçok işlerini herhangi birine ihtiyaç duymadan gerçekleştirebilirler. Ayrıca eğer bir yakınları varsa 24 saat uzaktan takip edebilir. Herhangi bir durum olduğunda onlara bildirim giderek anında müdahale edebilme şansını yakalar. Özetle akıllı evler, kişilerin konforu, güvenliği, sağlığı ve iyilik hâli için harika özellikler sunan bir yapıdadır. 

Kütüphane otomasyon uygulamaları

Tıpkı marketlerde ve depolarda olduğu gibi ödünç verilen ve getirilmeyi bekleyen kitaplarda da otomasyon sistemleri kullanılabilir. Özellikle kütüphaneler gerek belediyelerde gerekse de okullarda öğrencilerin ve diğer kişilerin sıklıkla uğrayıp kitap ödünç aldıkları alanlardır. Kütüphaneye gitmeden önce birçok kişi otomasyonlar sayesinde kitabın orada olup olmadığını, eğer varsa bir kişinin okuyup okumadığını görerek bilgilenmiş olur. 

Kütüphane otomasyon uygulamaları aracılığıyla kişiler kütüphanede kitap ararken nerede bulabileceklerine kadar fikir sahibidir. Ayrıca henüz kütüphaneye gitmeden kitapları revize ederek herhangi birinin kitabı almasının önüne geçebilirler. Bu sayede acele etmelerine veya o gün içinde hemen almalarına gerek kalmaz. Bu otomasyonlar kişilere önceki okudukları kitapları da göstererek geriye dönük sorgulama imkânı da tanır. Talep edildiğinde farklı kütüphanelere erişim varsa orada olmayan bir kitap için kişinin kitabı bulabileceği kütüphane önerilerinde bulunabilir.

Fabrikalarda otomasyon sistemleri

Fabrikalar hem kurumsal alanda hem de iş gücünü gerektiren alanlarda aktif olarak çalışma gösteren yapıya sahiptir. Bu yapı içinde kullanılan otomasyon sistemleri büyük ölçüde fabrikalara kolaylık sağlayacaktır. Başta iş gücünü içeren alanlar olmak üzere kayıtların tutulduğu alanlara kadar birçok noktada otomasyon sistemleri uygulanabilir. Bunlar arasında özellikle kayıtları girme, listeleme ve takip etme gibi alanlar kişilerin hem vaktini alır hem de hata payını artırır. Otomasyon sistemleri aracılığıyla tüm bunlar tek bir noktadan kontrol edilebilir ve otomatik olarak gerçekleşerek iş yükünü büyük ölçüde azaltabilir.

Bunların yanı sıra daha çok ağırlık kaldırmaya yönelik işlerde çok fazla insan gücü gerekebilir. Bu insan gücünü azaltmak ve insanların fiziksel sağlıklarını güvence altına alabilmek için otomasyon sistemlerinden yararlanılır. İnsanlar bu otomasyonlar sayesinde daha hızlı aksiyon alarak işleri zamanında bitirebilir. Ayrıca fabrikalar daha az işçi çalıştırarak net gelirlerini artırırlar.

Öğrenci bilgilendirme sistemlerinde otomasyon uygulamaları

Öğrencilerin bilgilerinin yer aldığı bu sistemler, öğrencinin sınıf durumu ve not bilgisini gösterir. Ayrıca ders programları aktif olarak buradan takip edilebilir. Bu uygulamalarda kullanılan otomasyon sistemleri sayesinde notların otomatik tarayıcılarla aktarılması, programların güncellenmesi durumunda öğrenciye bilgilendirme sağlanması ve öğrencinin kendi bilgilerini düzenli takip edebilmesi sağlanır.

Normalde kâğıtlarla ve yalnızca okula gelerek takip edilebilen notlar ve diğer bilgiler artık bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazlarla istenilen bir noktadan takip edilebilir duruma gelmiştir. Tüm bu işlemler hem öğretmenlerin daha az mesai yapmasını sağlar hem de öğrencilerin mekândan ve zamandan bağımsız olarak notlarını takip edebilmesini destekler. Günümüzde tüm okullar bu otomasyonlardan faydalanarak öğrencileri bilgilendirir.

Depo yönetiminde otomasyon sistemleri

Depolar, özellikle ürün satışı gerçekleştiren büyük ve küçük işletmeler için en önemli departmanlardan biridir. Burada ürünlerin uygun bir şekilde listelenmesi, stokların her an güncel sayılarda tutulması ve kargolama süreçlerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılması gerekir. Kişilere veya kurumlara kargoların eksik gönderilmesi şirket bilinirliğini olumsuz etkiler. Bu sebeple depolarda otomasyon sistemleri kullanımı yaygındır.

Şirketler otomasyon sistemleri aracılığıyla depolarda stok sorununun önüne geçerek her müşterinin siparişini en iyi şekilde tamamlamasını sağlar. Ayrıca otomasyonlar aracılığıyla kargolama süreçleri müşteriye anlık olarak bildirilir. Bu sayede müşteri tarafında şirket olumlu bir izlenime sahip olur. Müşteri, yeniden ilgili şirketi tercih etme eğiliminde olabilir. Depolardaki otomasyon sistemleri tüm bu süreçlerde etkili olduğu gibi deponun güvenliğini de sağlayarak şirketi mali zararlardan korur.

Aydınlatmada kullanılan otomasyon sistemleri

Aydınlatma gerek küçük yapılarda gerekse büyük yapılarda ihtiyaç olan bir sistemdir. Bu sistem otomasyon sistemleri aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilir bir yapıda olur ve istenirse programlanabilir. Otomasyon sistemleri, özellikle büyük yapılarda elektriğin boşa harcanmasının önüne geçerek karanlık noktaları insan hareketine göre aydınlatabilir. Ayrıca aydınlatma sistemleri zamanlayıcılar ile hava karardığında otomatik olarak açılmaya da programlanabilir.

İstenildiği gibi ayarlanabilen ve uzaktan kullanılabilen aydınlatma otomasyon sistemleri, kişilerin enerjiden tasarruf etmesini sağlar. Özellikle akıllı ev gibi yapılarda ışıklar açık unutulduğu zaman otomatik olarak uzaktan kapatılabilir. Şirketlerde ise aydınlatma sistemleri kullanılmadığında maliyet evlere göre daha fazla olabilir. Bu sebeple büyük şirketler aydınlatmayı otomatikleştirerek enerji harcamalarını korur.

Sera otomasyon sistemleri

Seralar, mevsim şartları fark etmeksizin sebze ve meyvelerin doğal bir ortamda yeşermesini ve büyümesini destekleyen mekanizmalardır. Seralarda belirli oranda nem, sıcaklık ve rüzgâr olması bitki için önemlidir. Ortam doğal alandaki gibi sağlandığında bitkiler yetişebilir ve meyve verebilir. Her ne kadar insan eliyle tüm bu faktörler ayarlanmaya çalışılsa da kimi noktalarda eksiklikler yaşanabilir. Bitki için ortam tam anlamıyla sağlanmadığında verim düşebilir.

Tüm bu nedenlerin etkisiyle seralarda bir otomasyonun var olması gereklilik olarak öne çıkar. Seralardaki otomasyon sistemleri ile şunlar yapılabilir:

  • Bitkilerin ihtiyacı olan nem oranı günün saatlerine göre otomatik olarak değiştirilebilir. Bir programlama ile ayarlanması mümkündür.
  • Sıcak bitki türüne göre ayarlanır. Bitkinin ihtiyacı olan sıcaklık asıl mevsim fark etmeksizin sabah ve akşam olarak belirlenebilir.
  • Serada bitkinin ihtiyacı olan rüzgâr ve rüzgârın yönü otomasyonla ayarlanabilir.
  • Bitkilerin büyümeleri otomatik olarak kaydedilebilir. Bu sayede seradan gelecek olan verimlilik üzerine tahminde bulunmak mümkündür.

Marketlerde otomasyon sistemleri

Marketlerde raflardaki ürünlerin ne olduğu, üründen kaç tane yer aldığı ve günlük olarak ne kadar ürün satışı gerçekleştiği gibi birçok noktanın hesaplanılmasına ihtiyaç vardır. Bu noktalar kişiler tarafından hesaplandığında saatleri alabilir. Ayrıca not alınan defterler bir süre sonra karıştırılabilir ya da kaybolabilir. Bir sonraki gelen çalışana bu notları aktarmak da güçtür. 

Tüm bu nedenlerden dolayı marketlerde otomasyon sistemleri tercih edilerek zamandan ve iş yükünden tasarruf edilir. Özellikle marketlerde herkesin anlayabileceği ortak bir dil otomasyon sistemleriyle sağlanır. Çalışanlar birbirlerinin yaptığı işlemleri daha iyi anlayabilir. Marketlerdeki otomasyonlar ile envanter sayımı güncel bir şekilde görülebilir. Ayrıca stoklarda envanterlerin türüne göre kalan miktarlarını gösteren verilere kolayca ulaşılabilir. Herhangi bir sorgulamada bu veriler eksiksiz ve doğru bir şekilde yetkili kişilere sunulabilir. 

Muhasebede kullanılan otomasyon sistemleri

Muhasebe esnasında yapılan işlemlerde genellikle uzman kişi cari takip yapma, alış ve satış faturalarını inceleme, banka işlemlerini gerçekleştirme ve mevzuata uygun şekilde muhasebe işlemlerini yürütme gibi görevleri yerine getirir. Tüm bu işlemler çok fazla zaman alır. Ayrıca uzman muhasebe hizmetini birden fazla kişi için sağlıyorsa bu gereksiz iş yükü olarak ortaya çıkacaktır.

Muhasebe otomasyon sistemleri sayesinde tüm bunları tek bir yerden koordine edebilecek yazılımlar geliştirilir. Hem iş yükü azalır hem de işlemlerin yanlış ve hatalı gerçekleşmesinin önüne geçilir. Özellikle ay sonu ve yıl sonu dönemlerde muhasebe işlemleri çok fazladır. Birden fazla işlemi yürütmek, kontrollerini sağlamak ve kişilere dönüşler yapmak muhasebecilerin ciddi bir vaktini alır. Bu otomasyonlar aracılığıyla bu gibi zamanlarda ciddi bir kolaylık sağlanmış olur.

PLC otomasyon sistemleri

PLC, açılımıyla "programlanabilir mantıksal denetleyici", fabrikalarda üretim esnasında çalışan makinaların programlanabilir olması için kullanılan bir otomasyon sistemidir. Bu otomasyon kullanıcıya göre şekil alarak onun belirlediği programa tam olarak uyum sağlayabilir. Sistemde oluşan bir hata durumunda hemen bunu tespit ederek yetkili kişiye iletir ve fabrikadaki diğer otomasyonlarla haberleşerek çalışır.

PLC bilgisayar gibi çalışmaz. Aynı anda birden fazla farklı işi koordine edemez. Yalnızca tek bir işi sürekli tekrar etmeye programlanabilen bir sistemdir. Aynı anda aynı komutları olan işleri sürekli tekrar ederek çalışabilir. Başa dönerek yeniden aynı komutları gerçekleştirir. Kullanım alanlarında daha çok motor ve vanaların arıza durumlarının denetlenmesinde, bir pompa arızalandığında yedek pompanın devreye girmesinde, asansörlerin katlar arasında hangi sırayla duracağının ve çıkacağının belirlenmesinde, üretim esnasında makinaların sırasının belirlenmesinde kullanılabilir.

Endüstriyel makina otomasyon sistemleri

Endüstriyel makina otomasyonu, bir üretim esnasında fabrikaların verimliliğini yapay zekâ aracılığıyla artırmayı amaçlayan otomasyonlardır. Makina ve robotları yapay zekâ ile bir araya getirerek üretimdeki verimliliği artırır. Bu otomasyonun kullanılmasında insan nüfusunun artması, kısıtlı zamanda daha fazla üretim istenmesi ve insan gücünün azaltılmasındaki istek etkili olmuştur. Aslında endüstriyel otomasyon sistemleri insanın aktif olarak görev yapacağı her alanda işlev görebilir. Kısa zamanda ürünlerin sağlam ve iyi bir şekilde üretilmesini destekler.

PLC otomasyonu ile entegre olarak çalışan endüstriyel otomasyon sistemleri, bir yandan üretimi gerçekleştirirken bir yandan üretilen ürünlerin iyi olup olmadığının denetlenmesini sağlar. Diğer bir yandan makinaların sağlamlığını kontrol eder. Denetlemenin de işin içine girmesiyle çıkan üründeki eksik ve hatalar en aza indirilir. Ayrıca her eylem kayıt altına alınarak iyi bir iş süreci yürütülmüş olur. Elbette bu otomasyon sistemlerinin etkili bir şekilde çalışabilmesinde tüm bunların yürütülmesini sağlayan insanlar vardır. Tanımda da olduğu gibi makinalar ile insanlar arasındaki etkileşim otomasyondur. Fakat çok daha az insan gücü ve sayısı ile bu durum gerçekleşir.

Otomasyon Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

Yazının bu noktasına kadar "Otomasyon nedir", "Otomasyon sistemleri nelerdir" gibi sorular geniş çerçevede cevaplandırıldı. Özellikle otomasyonun ortaya çıkmasında insan nüfusundaki artışın ve artık fabrikada çok sayıda insan çalıştırmanın üretimde bir etkisinin tam olarak olmamasının neden olduğunu biliyoruz. Yani üretimin artması için farklı bir şey yapmak gerekiyordu. Bu da otomasyon sistemlerinin gelişmesinde bir etken oldu. Birçok sektörde kullanılan otomasyon sistemlerinin avantajlarını şu şekilde ifade edebiliriz:

  • İnsana bağlı üretim devri sonlanmıştır. Artık daha az insanla daha çok üretim gerçekleştirebilmek mümkündür.
  • Bazı hesaplamalardaki hataların ve üretim esnasındaki eksiklerin neredeyse yok olması otomasyon sistemleriyle sağlanmıştır. Daha sağlam ve kaliteli ürünler üretilmeye başlanmıştır.
  • Üretim esnasında özellikle ağır makinalarla çalışılırken iş kazalarına rastlamak çok olasıdır. Otomasyon sistemlerini kullanan işletmelerin daha az iş kazaları ile karşılaştığı görülür. Ağır makinalar insanlar tarafından değil otomatik programlamalar aracılığıyla yönetilir. 
  • Kısa zamanda daha fazla üretim gerçekleşebildiği için üretilen ürünlerin üretim maliyeti büyük ölçüde azalmıştır. Bu da şirketlerin net gelir artışını destekler.
  • Otomasyon sistemleri özellikle güvenlik açıklarının önüne geçilmesinde etkilidir. Her an kontrol edilebilir ve denetlenebilir bir güvenlik kaydı tutar.
  • Ev kazalarında ya da işletmelerde ortaya çıkan yangınlarda yetkililere direkt bildirim göndererek kısa sürede hasarın giderilmesini sağlar.
  • İnsanların zamandan ve mekândan bağımsız hareket edebilmesinde, bir yere zorunlu olarak bağlı kalmamalarında otomasyon sistemleri önemli bir katkı sağlar.
  • Otomasyon sistemleri aracılığıyla şirket içinde gerçekleşen tüm satışlar ölçeklenebilir bir forma ulaşır. Birçok işlem otomatik olarak yapılabildiği için işletmeler satışlarında artış yaşar. 

Otomasyon sistemlerinin dezavantajları nelerdir?

Otomasyon sistemleri birçok işletme ve kurum için büyük avantajlar sunar. Fakat her alanda olduğu gibi bu sistemlerin de bazı dezavantajları vardır. Bunlar arasında şu dezavantajlar söylenebilir:

  • Her ne kadar büyük işletmelerde zaman içinde üretim tarafında mali açıdan iyi bir katkı sağlanacak olsa da özellikle konutlarda ilk kurulum maliyeti çok yüksektir. Konutlar herhangi bir üretim yapmadıkları için otomasyon sistemlerini kurarak akıllı ev formuna ulaşmak istediklerinde bunun belirli bir maliyeti aşacağını hesap etmeleri önemlidir. Şirketler açısından ise ilk kurulumdan sonra maliyetini karşılar bir performans gösterdiği için herhangi bir dezavantajdan bahsetmek güçtür.
  • Otomasyon sistemleri fabrika çalışanlarının sayısını büyük ölçüde azaltır. Özellikle mavi yaka işlerde bu sistemlerin daha fazla kullanıldığı görülür. Bunlar otomasyona dahil olduğunda ise kişiler işsiz kalabilme riskiyle karşı karşıya gelecektir.
  • Akıllı evlerde bu sistemler bir başkasının kontrolüne geçebilme riski taşıyabilir. Bu yüzden böyle bir ev ya da fabrika sistemi kurulmak isteniyorsa siber saldırılara dikkatli olmak, bu gibi durumlar için sistemi güçlendirmek gerekir.
Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.