Evde Para Kazanma Yolları

güncellenmiş 12 Eylül 2022
Okuma zamanı8 dakika
Gürsu Yaman
Gürsu Yaman
Performans Pazarlama

Günümüzde özellikle pandeminin etkisiyle insanlar fiziksel bir yerde çalışma süreçlerini eve taşımak durumunda kaldı. Bunun doğal bir sonucu olarak "evde çalışmak", "home office çalışmak" ya da "freelance çalışmak" gibi kavramlar daha fazla ön plana çıktı. Evde para kazanma yolları da bu kavramlarla birlikte insanların üzerine kafa yorduğu bir şey hâline geldi. Ofis hayatını evine taşıyan birçok kişi, aslında tam zamanlı bir iş dışında da farklı işlerin de evden yürütülebileceğini düşünmeye başladı. Bu gibi düşüncelerle birlikte yalnızca ofis düzenini evde deneyimleyenler değil, neredeyse birçok kişinin aklına evde yapılacak bir iş ile gelir elde edilebileceği gerçekliği öne çıktı.

Farklı tartışmaları da beraberinde getiren evde para kazanma, işlerini evden yürütebilenler için harika bir şeyken bazıları içinse olumsuz bir durum olabilir. Kimileri düzenli bir işin ofis içinde fiziksel bir yerde olmasını çalışma süreci açısından daha olumlu görebilir. Evden para kazanmaya dair bu gibi tartışmaları ve temel noktaları şu sorular etrafında yazı içinde görebileceksiniz:

  • Evden çalışmak nedir?
  • Freelance çalışmak ile evden çalışmak arasındaki farklılıklar nelerdir?
  • Evden çalışmanın avantajları ve dez avantajları
  • Evden çalışmak mı fiziksel bir yerde çalışmak mı daha avantajlıdır?
  • Evde para kazanma yolları nelerdir?

Evden Çalışmak Nedir?

Evden çalışmak ya da home office çalışmak, normalde fiziksel bir yeri olan bir kurumda işçi olarak çalışırken sürecin tamamının ya da bazı günlerinin çalışanların evinde geçtiğini ifade eden bir kavramdır. Bir yere bağlı olarak yürütülen evde çalışma süreci, çalışanın iş yerinde olduğu gibi belirli saatlerde mesai yapmasını ve mesai saati tamamlandığında çalışma sürecini bitirmesini kapsayan bir süreçtir.

Freelance Çalışmak Nedir?

Freelance kelimesi; serbest ya da bağımsız anlamına gelen bir kelimedir. Freelance çalışma denildiğinde herhangi bir kurumla ilişkili olmadan yapılan çalışma süreci ifade edilir. Kişi kendi ilgi ya da becerileri doğrultusunda bir çalışma alanı belirler. Bu çalışma alanında ihtiyacı olan şirketlere ya da müşterilere hizmet verir. Çalışma günlerini ve saatlerini kendi düzenleyerek bir çalışma süreci takip eder.

Freelance çalışmak ile evden çalışmak arasındaki farklılıklar nelerdir?

Evden çalışmak ile freelance çalışmak benzer şeyler gibi dursa da aynı şekilde ilerleyen bir çalışma sürecine sahip değildir. Var olan bir işin remote uzaktan gerçekleşmesi evden çalışmadır. Evden çalışmada, fiziksel bir yerde verilen hizmetin birebir aynısının çalışanın evinde vermesi beklenir. Evden çalışma sürecinde çalışan kurumun verdiği işleri yerine getirir. Onlara göre kendi ev düzenini planlayarak bir çalışma izler. 

Freelance çalışmada ise kişi kendi mesai saatlerini kendi belirler, çalıştığı müşterileri olsa da genellikle kendi düzeni içinde kalır ve buna göre hareket ederek çalışır. Serbest çalışma düzeni, evden çalışanlara göre daha rahat ilerleyen bir süreçtir. Herhangi bir patron ya da proje yöneticisi yoktur.

Evde Para Kazanma Yolları Nelerdir?

Evde para kazanma yollarından bahsederken aslında bir kuruma bağlı olarak yürütülen çalışmalar dışında, freelance olarak yapılabilecek çalışmalardan bahsedilir. Bu çalışmalar, kişilerin farklı yollarla gelir elde edebileceği birçok farklı sektörü ifade eder. Yalnızca tek bir alanda değil, aklınıza gelebilecek birçok alanda evde para kazanma yolları vardır.

Aşağıda sizler için listelediğimiz 14 farklı yöntemle evde para kazanmak için çalışmalar yapabilirsiniz:

1. YouTuber Olmak

İnternette video içerikler, yazılı içeriklere göre daha ön plandadır. YouTube, videoların paylaşıldığı bir platform olma özelliğiyle içeride istediğiniz gibi içerikler üretebileceğiniz bir fırsat sunar. İnsanların ilgisini çekecek konularda bilgilendirici videolar çekebilir, oyun oynarken ekran kaydı alarak bunları takipçilerinizle paylaşabilir ya da arkadaşlarınızla eğlendiğiniz bir anı kaydedebilirsiniz. Bunların yanı sıra kendi yüzünüzü göstermeden gezi vlogları da editleyip YouTube’a yükleyebilirsiniz. YouTube, sizin takipçiniz ve izlenmeniz arttıkça bir süre sonra size dolar bazında ücret ödemesi yapacaktır. Bu şekilde YouTube üzerinden para kazanabilirsiniz.

2. Örgü Örmek

İnsanlar birçok farklı eşyayı el örgüsü olarak almak ister. Buna gelen taleplerin fazla olması nedeniyle örgü örmek de bir iş alanı hâline geldi. Evde para kazanma yolları deyince akla genelde freelance online işleri yapmak geliyor olsa da bunlar dışındaki örgü örmek gibi işlere de yönelebilirsiniz. Özellikle oyuncakların el örgüsü olması birçok ebeveyn tarafından tercih edilir. Bunun yanı sıra çeyiz hazırlama sürecinde insanlar genellikle el örgüsü eşyalara yönelir.

El örgüsü ya da el yapımı ürünleri pazarlama sürecinizde bir web sitesi açabilir ya da sosyal medya hesaplarınızda aktif olabilirsiniz. Burada yaptığınız paylaşımlar insanların ilgisini çekebilir ve sizin ürünlerinizi satın alarak sayfanızı paylaşabilirler. Bu gibi gelişmeleri yakalamak için e-ticaret yöntemleri etkili olacaktır. 

3. Ev yemekleri yapmak

Tek başına yaşayan ya da yemek yapmaya vakti olmayan birçok kişi ev yemeklerine ihtiyaç duyabilir. Özellikle bazı şirketler bu konuda ayrıca hizmet verir. Siz de ev yemekleri yaparak kendinize bir iş alanı oluşturabilir, bu yemekleri düzenli olarak müşterilerinize ulaştırabilirsiniz. 

Yalnızca yemek değil; tatlı, kurabiye ya da pasta gibi aklınıza gelebilecek her türlü yiyeceği hazırlayabilirsiniz. Bunun için sosyal medya hesaplarından pazarlama yapabilir, video paylaşımlarla yemeklerin yapım aşamaları kaydederek daha fazla insana ulaştırabilirsiniz.

4. Blog açmak

Spesifik ya da haber sitesi gibi farklı kategorilere ait bir web sitesi açarak evde para kazanabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için özellikle ilk başlarda organik büyüme yollarına odaklanabilirsiniz. Organik büyüme süreci; açtığınız web sitesi içinde site temasına uygun olacak anahtar kelimelerin belirlenmesi, bu anahtar kelimelerle blog yazılarının yazılması ve yayımlanmasını kapsar. 

Blog içinde yayımladığınız yazıların okunabilirliğinin iyi olması, başlık düzenlerinin bir okuyucunun takip edebileceği şekilde yerleştirilmesi ve anahtar kelime kullanımının doğru noktalarda yapılması önemlidir. Bu sayede web sitenizi arama butonlarında organik yöntemlerle ön plana taşıyacak, tıklanmalarla gelir elde edebileceksiniz. Eğer pazarlamak istediğiniz ürün ya da hizmet varsa bu yazılar aracılığıyla onlara da yönlendirmeler yapabileceksiniz.

5. Online ders vermek

Öğretmen ya da o konuda daha önce çok çalışarak kendinizi geliştirmiş olabilirsiniz. Birçok kişi okul derslerinden işle ilgili konulara kadar online derslere ihtiyaç duyar. Örneğin dil öğrenmek ya da matematik hakkında ders almak isteyebilirler. Bu gibi durumlarda ders verecek hocalara ihtiyaç duyarlar. 

Online olarak verilen dersler, fiziksel bir yere ihtiyaç duyulmadan video görüşmeler aracılığıyla sürdürülür. Gerekli görüldüğü takdirde dersle ilgili etkinlikler ya da PDF dosyaları paylaşılarak onlarla süreç yürütülebilir. Hâlihazırda bilgi sahibi olduğunuz bir konuda sizler de online ders vererek evden para kazanabilirsiniz.

6. Influencer olmak

Birçok kişi günlük hayattan bir şeylerin paylaşıldığı, iyi hissettiren, motive eden ya da ilham veren hesaplarını takip etmeyi sever. Özellikle Instagram aracılığıyla öne çıkan bu hesaplar için influencer ifadesi kullanılır. Yaşamlarını taşıdıkları Instagram üzerinden bir günlerini detaylı bir şekilde paylaşarak onları takip eden insanlarla sürekli etkileşim içinde kalırlar.

Yalnızca yaşamla ilgili değil daha çok sanat üzerine ya da kitaplar üzerine de bir influencer hesabı açmanız mümkündür. Burada önemli olan video paylaşımlara önem vermek ve süreklilik sağlamaktır. Belirli bir süre geçtikten sonra özellikle markalar size sponsor olabilir ve bu sayede evden para kazanabilirsiniz.

7. Metin yazarlığı 

Birçok marka ya da işletme web sitelerindeki trafiği artırmak ve satış yapmak ya da tıklanma almak için blog yazılarına ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaca yönelik kendileri için yazı yazabilecek insanlara ulaşmaya çalışırlar. Eğer yazmaya dair bir yeteneğiniz varsa ve kendinizi bu alanda geliştirmek istiyorsanız SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uyumlu yazı yazma süreçlerine hâkim olarak metin yazarlığı yapabilirsiniz.

Ayrıca metin yazarlığında dil bilmek sizi daha da öne çıkarır. Bir şirket yurt dışına açılmak istiyorsa İngilizce dilinde yazılara ihtiyaç duyacaktır. Sizin böyle bir bilginiz olması durumunda farklı dillerde yazılar yazarak gerek yurt içi gerekse yurt dışı alanda gelir elde edebilirsiniz.

8. Kurs Kaydetmek

Birçok online kursla insanlar bilmedikleri ya da geliştirmek istedikleri becerileri için ders alabilir. Siz de bilginizin olduğu bir konuda kurs kaydederek bunu pazarlayabilirsiniz. Özellikle Udemy gibi web sitelerinde başta ücretsiz ya da çok makul ücretlerle kursunuzu pazarlayıp ardından aldığınız yorumlarla daha iyi ücretlere satarak evde para kazanabilirsiniz. 

Kurs kaydederken şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Konuya ne kadar hâkim olduğunuzu belirleyin
  • Kursu kimler için hazırladığınızı netleştirin
  • Kursun ilk videosundan son videosuna kadar paylaşacağınız bilgileri yazın
  • Kursa ait dokümanları hazırlayın
  • Size ulaşabilecekleri iletişim adreslerinizi kursun açıklamasında paylaşın
  • Kurs düzeni dışında ek videolarla kursu sürekli aktif tutun
  • Kursun bir ya da iki videosunu ücretsiz olarak yayımlayın

9. Çevirmenlik yapmak 

Çevirmenlik tek bir alanla sınırlı kalmayan farklı alanlarda ihtiyaç hâline gelebilen bir iş koludur. Farklı dillerle entegre olarak çalışanlar ya da bir videonun farklı bir dile çevrilmesini isteyenler için çevirmen ihtiyacı doğabilir. Yalnızca İngilizce değil bildiğiniz diğer dillerde de çevirmenlik yaparak para kazanabilirsiniz. 

10. E-kitap yazmak 

Bir alanla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı ya da yalnızca yüzeysel tanımlamalardan oluşan elektronik kitaplar vardır. E-kitap yazmak, doğru bir şekilde pazar araştırması yapıldığında bir iş alanı hâline gelebilir. Özellikle Türkçeyle sınırlı kalınmadığında İngilizce gibi herkesin hâkim olduğu dillerde yazıldığında döviz cinsinden de satış yapılabilir. Evde para kazanma yollarından biri olarak e-kitap yazmayı düşünebilirsiniz.

11. Tasarım yapmak

Tasarım, bir web sitesine girildiğinde ya da bir sosyal medya hesabı incelendiğinde insanların önüne ilk çıkan şeydir. Tasarımda kullanılan renkler, şekiller ve tasarım içinde yazılan metinler o hesaba dair insanların aklında bazı şeyleri canlandırır. Örneğin bir pazarlama sitesiyse tasarımla birlikte insanlara güven verilebileceği gibi olumsuz duygular da uyandırabilir. Bu açıdan tasarım öncelenmesi gereken bir noktadadır. 

Sosyal medya ya da web sitesi tasarımları gibi alanlarda grafik tasarımcılara sürekli ihtiyaç vardır. Eğer bu alanda iyi olduğunuzu ve etkili tasarımlar yapabileceğinizi düşünüyorsanız evde para kazanma yolları arasında tasarımı da dahil edebilirsiniz. Bu işe başlamadan önce müşterilerinize atacağınız portfolyoyu belirlemeniz de ilerlemeniz açısından etkili olacaktır.

12. Kullanmadığınız eşyaları satmak

Birçok insanın evinde düzenli olarak kullanmadığı hatta ara ara varlığını unuttuğu eşyaları vardır. Bu eşyalar; kıyafetler, mobilyalar, elektronik cihazlar, kap kaçak gibi ürünler olabilir. İnternette birçok ikinci el eşya satmak için web siteleri vardır. Bunlar üzerinde hesaplar açarak ya da çevrenize duyurarak eşyalarınızı satıp evden para kazanabilirsiniz.

13. Evinizin tamamını ya da odalarını kiraya vermek

Yaşadığınız yerin konumuna ve evin sağladığı avantajlara uygun olacak şekilde evinizin tamamını ya da odalarını kiraya vererek gelir elde edebilirsiniz. Bu işlemi yaparken birebir insanlarla anlaşarak yapmak yerine aracı olarak Airbnb gibi siteleri kullanmanız her iki taraf için güvenli olacaktır. 

14. Sanal asistanlık yapmak

İşlerini online olarak yürüten birçok kişi e-postalarını düzenleyecek, planlamalarını yapacak, toplantı notlarını kaydedecek asistanlara ihtiyaç duyar. Özellikle uyum sağlayabileceğinizi, asistanlığını yaptığınız kişinin saatlerine uygun olarak gününüzü planlayabileceğinizi düşünüyorsanız siz de asistanlık yaparak evden gelir elde edebilirsiniz.

Bu makaleyi paylaş
Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.